«But now the rains weep o’er his hall,
With no one there to hear.
Yes now the rains weep o’er his hall,
And not a soul to hear».

OBS: Here there be spoilers, fellow travelers.

HBOs flaggskip «Game of Thrones» har gjort det til en tradisjon å slå til med noe monumentalt i sesongens nest siste episode. I første sesong mistet Ned Stark hodet sitt, i den andre detonerte slaget ved Blackwater Bay – og i tredjesesongen var det duket for et veldig blodig bryllup. Det tragiske øyeblikket som så mye av historien har bygget seg opp til.

Godtfolk som har lest George R.R. Martins bøker stålsatte seg i påvente av «The Red Wedding» fra episoden «Rains of Castemere», men for mange av TV-seerne kom disse hendelsene som et sjokk. Til dels fordi episoden bygget seg så mesterlig opp at de aller fleste ble tatt på sengen. Ikke noe annet TV-øyeblikk i år skapte så sterke reaksjoner, eller friket like mange totalt ut.

Tidligere i den tredje «Game of Thrones»-sesongen hadde vi vært vitne til at Jaime Lannister fikk høyrehånden hugget av. Daenerys grillet den spydige slavehandleren Kraznys, og teppebombet store deler av slavebyen med dragenapalm.

Theon Greyjoy ble kastrert, og penisen hans ble sendt til faren Balon i en fin eske. Mange mistet livet i løpet av sesong tre, men ingenting kunne forberede oss på denne blodrøde bryllupsfeiringen. Og ikke engang skaperne av «Game of Thrones» var nok helt forberedt på de ekstreme reaksjonene denne episoden fremprovoserte.

Fansen gikk helt av skaftet, mens tabloidavisene skrek at dette var en av de aller mest voldsomme og sjokkerende øyeblikkene i hele TV-historien.

Undertegnede har tidligere recappet denne episoden (og hele sesongen) i neurotisk detalj, men slakten som avsluttet denne niende episoden gjenstår som det sterkeste, mest nådeløse og brutale øyeblikket i hele serien.

Og de fleste andre serier.

I løpet av noen hektiske minutter klarte «Game of Thrones» å barbere ned rollelista betraktelig, selv om vi ikke skal se helt bort ifra at minst et medlem av Stark-familien på en eller annen måte dukker opp igjen. Host.

Den gamle grisegubben lord Walder Frey (David Bradley) har invitert store deler av Stark-familien til et kontraktfestet tvangsdrømmebryllup i The Twins, der veklingen Edmure Tully (Tobias Menzies) er pent nødt til å gifte seg med en av Walders døtre.

Etter å ha roet gemyttene med slibrig tilgivelse starter Walder festivitetene med ordene «The wine will flow red, and the music will play loud – and we’ll put this mess behind us!». Nøkkelordene i denne setningen viser seg snart å være «music», «mess» og «flow red».

Selve bryllupsfeiringen går gemyttlig for seg, helt til bandet spiller opp til dans med den gamle slageren «The Rains of Castamere». Selve temalåta til Lannister-klanen, og en melodisk advarsel om hva som skjer med enhver som prøver å føkke med denne familien. Det som skjer etterpå er veldig blodig, hjerteskjærende og grusomt. Her er denne drøyt åtte minutter lange scenen i sin helhet:

Walder gir kong Robb Stark (Richard Madden) den bryllupsgaven han føler kongen fra nord fortjener; nærmere bestemt sju knivstikk i den gravide magen til hans elskede dronning Talisa (Oona Chaplin).

Utenfor blir Starks soldater myrdet, og kanskje verst av alt: den stolte direulver Grey Wind blir skutt i hjel med armbrøster. Bare begynnelsen på et rystende blodbad der gjestene fra Stark–siden blir slaktet og strupekuttet i en nådeløs massakre.

Robb Stark blir skutt ned med piler og deretter dolket i hjel av Lord Roose Bolton (Michael McElhatton). Mamma Catelyn (Michelle Fairley) får strupen avkuttet etter et hjerteskjærende primalskrik. «The Lannisters send their regards». Terningen er kastet. The North will remember. Alt er så fryktelig trist og mørkt. Hold meg.

Her er en offisiell «making of» om «The Red Wedding», preget av stundens alvor:

Reaksjonene på nettet var temmelig intense, og Twitter var full av kommentarer fra traumatiserte seere, som alt tatt i betraktning tok sjokket med velartikulert fatning:

«GAME OF THRONES IS THE WORST SHOW EVAR. I QUIT I QUIT I QUIT. FUCK YOU HBO. FUCK YOU LIFE. YOU SUCK». «NOBODY WATCH GAME OF THRONES ITS HORRIBLE AND IT WILL MAKE YOUR SOUL CRUSH INTO PIECES AND YOU’LL BE FOREVER CRYING». «WHY DOES GAME OF THRONES KILL EVERYBODY I LOVE I WANT TO FUCKING SCREAM». «WHY THE FUCK DID I WATCH GAME OF THRONES NOW I’M CRYING LIKE A BITCH».

Og så videre. Ja, alle er ekte, og fra forskjellig seere. Det er mange hundre av tweets i akkurat samme stil.

Folk hevdet i fullt alvor at «The Red Wedding»-scenen ga dem depresjoner, angst og selvmordstanker. Andre truet med å kansellere HBO-abonnementet sitt i fortvilelse, men heldigvis tok ikke alle dette like tungt.

«Rains of Castemere»-episoden har en IMDb-score på vanvittige 9.8, noe som er høyere enn selv toppfilmene på deres «tidenes 250 beste»-liste. Der er lesernes favorittfilm gjennom tidene, «The Shawshank Redemption», oppført med en poengsum på 9.2. Så alt i alt var responsen overveldende positiv, etter at folk fikk summet seg litt og tørket tårene.

Det skal bli interessant å se reaksjonene på den kommende «Game of Thrones»-sesongens såkalte «Purple Wedding», som ifølge serieskaperne kommer til å bli den mest spektakulære sekvensen de noensinne har filmet. Sesong fire starter opp 31. mars 2014, og du kan være sikker på at vi kommer til å følge den grundig. Og husk: «If you think this has a happy ending, you haven’t been paying attention!».

«Red Wedding»-episoden startet også for alvor trenden med reaksjonsvideoer på YouTube, der sadistiske venner, kjærester og ektefeller som hadde lest bøkene smugfilmet reaksjonene til folk som ikke hadde noen anelse om hva som ventet dem. Mye skriking, gråt, sjokk, angst og noen raserianfall fulgte. Her er et lite utvalg:

Her er noen reaksjoner fra «Game of Thrones»-skuespillerne:

George R.R. Martin ser på YouTube-reaksjonene:

«Red Wedding»-sang 1:

«Red Wedding»-sang 2:

LES RESTEN AV ÅRETS TV-ØYEBLIKK:
Nr. 2: «Breaking Bad» gir deg gåsehud på gåsehuden din
Nr. 3: «The Fox» – rett og slett så bra at Hasse sliter med å finne ordene
Nr. 4: Claire gir dødssyk mann noen sannhetens ord (og litt til) i «House of Cards»
Nr. 5: Når Crazy Eyes tisser på gulvet
Nr. 6: Puppe-ping-pong i New York
Nr. 7: Kongen og dronningen av «Paradise Hotel» går over streken
Nr. 8: «Kjære landsmenn» via turister på Karl Johan
Nr. 9: Og prisen for beste kattevideo går til …

Nr. 10: Carrie og Saul lurer alle (inkludert seerne) i «Homeland»
Nr. 11: En begravelse som feirer livet i «Tørk aldri tårer uten hansker»

Nr. 12: Frank får kjøttbollene sine i «Lilyhammer»
Nr. 13: Alexander beholder overskuddet fra russefeiringen i «Kongsvik videregående»
Nr. 14: Don viser sitt sanne ansikt i «Mad Men» 
Nr. 15: Bonden får den store skjelven i «Jakten på kjærligheten»
Nr. 16: Lennie James spiller skuespill i «The Walking Dead»
Nr. 17: Patton Oswalt «Star Wars»-babler i «Parks and Recreation»
Nr. 18:  Will Graham kaster opp et øre i «Hannibal» 
Nr. 19: «American Horror Story» går bananas
Nr. 20: «Doctor Who» leverer tidenes beste femtiårslag 
Nr. 21: Selina blir antastet i «Veep»
Nr. 22: Haien som fløy inn i våre hjerter 
Nr. 23: Amy finner ut at man kan ha venner i «Strip Search» 
Nr. 24: Codex logger av «The Guild» 
Nr. 25: Damn, Colbert kan faktisk bevege seg! 
Nr. 26: Charles Ramsey går fra oppvask til heltestatus 
Nr. 27: Vanskelig sengeprat i «Masters of Sex» 
Nr. 28: Erna rusler til Stortinget 
Nr. 29: En mor og hennes baby forsvinner i «The Americans» 
Nr. 30: Øystein Greni tar på seg rollen som dørselgeren Stein Torleif Bjella