• Tradisjonen tro kårer Filter Film og TV årets 15 beste tv-øyeblikk! Og hver dag fram til nyttårsaften presenterer vi et nytt.
  • I dag: Nummer 3!

Vi hadde vært der før.

Ikke én gang, ikke to eller tre, men et absurd antall ganger. Igjen og igjen, hver eneste gang det dro seg til, sparket de norske håndballherrene bein på seg selv.

Kampuret tikket mot 59 og 60 minutter, og fram og opp steg en eller annen norsk håndballspiller, det være seg Kristian Kjelling, Håvard Tvedten, Erlend Mamelund eller hvem som helst andre, for å kaste ballen til motstander, rett på keeper eller helst to meter over mål, og resultatet var alltid det samme: Norge tapte en jevnspilt og intens kamp med absolutt minste margin, som oftest i kampens aller siste angrep.

I 15 år var håndballgutta norsk idretts største, tilsynelatende evige nesten-lag, og dømt til å leve i skyggen av damene. Hvem kan glemme tapet mot Polen i 2009, da de ledet med to mål minuttet før slutt, og med ett ikke lenger var i stand til å stå på beina, men skled rundt som Bambi på isen og isteden forærte polakkene tre kjappe mål?

Eller kvartfinalen mot Danmark i EM året etterpå – og dette må nesten sees på eget ansvar…

…da Norge ledet i samtlige av kampens første 59 minutter, hele veien fra 1-0, før Danmark utliknet til 23-23, Håvard Tvedten i neste angrep bommet på straffe, før altså danskene isteden fikk straffe elleve sekunder før slutt – og selvsagt scoret?

Norge hadde det bare ikke i seg. Lagets evne til selvdestruksjon syntes ubegrenset, og hver gang man trodde de snart måtte ha undersøkt alle måter å implodere på, fant de en ny.

Akkurat derfor var det knapt et menneske som egentlig behøvde å lure på hvordan det kom til å gå da Kroatia fikk straffekast i siste sekund av ordinær tid i semifinalen under årets VM i Paris.

Noen har nemlig bestemt at Norge skal tape disse bataljene – hver eneste gang. Så også nå, og frem for Kroatia gikk Horvat, og mellom de norske stengene sto mesterskapsdebutanten Torbjørn Bergerud.

Så skjedde det utenkelige: verken Horvat eller Bergerud hadde lest manuskriptet.

Ekstraomganger, med pailabben og freakshowet Kent Robin Tønnesen og landslagskaptein Bjarte Myrhol i bresjen, og det nesten enda mer utenkelige skjedde – Norge mistet ikke hodet.

Norge feide Kroatia av parketten.

Dermed: Norge til sin første finale, bare ett år etter det – jepp, enda et av dem – forsmedelige nederlaget mot Tyskland i EM-semifinalen.