• Tradisjonen tro kårer Filter Film og TV årets 15 beste tv-øyeblikk! Og hver dag fram til nyttårsaften presenterer vi et nytt. Reine julekalenderen, si (bortsett fra at vi bare er halvveis på julaften).
  • I dag: Nummer 14!

Etter en helt okei andresesong har «Mr. Robot» gjort et himmelstormende comeback denne høsten, inkludert en uforglemmelig sekvens satt til «New Sensation» av INXS og alltid herlige Bobby Cannavale i storform som nykommeren Irving.

Toppnoteringen kommer imidlertid i femte episode, en tre kvarter lang one-take hvor kontorene til E Corp raides av både Elliot, Angela og en gruppe demonstranter.

Alle som har stått midt i en demonstrasjon som har kommet ut av kontroll vet hvordan lufta kan føles elektrisk, ladet med uvisshet. Der er man, midt i en liten lomme av hverdagslighet, men så bryter verden og menneskene rundt plutselig med alle normene og blitt uberegnelige. Pulsen går opp. Man blir mer oppmerksom på alt rundt seg, som om alt det velkjente plutselig er nytt og farlig.

One-take-teknikken underbygger denne følelsen på en særdeles god måte, og gir episoden en dirrende nerve som bare stilner et stykke ut i rulleteksten.

Her snakker serieskaper Sam Esmail litt om hvorfor han valgte dette grepet:

I likhet med folkene bak one-take-vidunderet «Birdman» er også Esmail og «Mr. Robot»-produksjonen i ettertid helt åpne på at episoden selvsagt ikke var én lang tagning – den inneholder hele 31 klipp, maskert med nærbilder av ubevegelige objekter som innsiden av en tom heis eller en skjerm.

YouTube-kanalen 24 Frames Of Nick har en finfin gjennomgang av akkurat det her:

«Mr. Robot» er etter hvert både kjent og elsket for sine innovative formgrep.

Spesielt når det kommer til billedkomposisjon, men også på andre områder, og denne episoden viser oss akkurat hvorfor serien fortsetter å lykkes.

Esmail og samarbeidspartnerne hans besitter nemlig den misunnelsesverdige evnen til å ta det som kunne vært tomme og tekniske eksperimenter (tenk cirka all bruk av bullet-time etter den første «Matrix»-filmen) og fylle dem med liv og substans.

Gang på gang på gang.

  • I morgen: Tysk-tyrker og amerikaner spiller nordmenn på Netflix. Cue 2017-versjonen av «det ar ikke en bikje!» og «vi måy alleøh dø!»
  • Se alle tv-øyeblikkene her.