• Tradisjonen tro kårer Filter Film og TV årets 15 beste tv-øyeblikk! Og hver dag fram til nyttårsaften har vi presentert vi et nytt. I dag: Nummer 1!

Det stilles en rekke krav til den som skal være programleder i TV 2.

Du skal være respektabel i tøyet, ha glimt i øyet, evnen til å «komme gjennom ruta» og appellere til det brede lag av folket. I det siste har det også vokst fram en forventning om at du skal oppføre deg ålreit mot kolleger. Ikke minst må du, når situasjonen krever det, bjuda på. Og da fortrinnsvis deg selv.

En som mestrer denne kunsten til fingerspissene er mangeårig nyhetsanker Morten Sandøy (53).

Foto: TV 2

Ifølge den språkpolitiske vaktbikkja Kringkastingsringen er Sandøy mannen som kan takkes for at TV 2 «verkelig har vore ein konkurrent til NRK».

Ikke rart han i fjor høst ble satt inn som programledervikar for «God morgen, Norge», programmet som har eksistert siden midten av nittitallet og gitt utallige nordmenn en soft start på mang en dag.

Det er et program der skuldrene er en del lavere enn der Morten vanligvis jobber. Det er et program som ledes fra en sofa, ikke et skrivebord, og der aktuelle gjester avløser reportasjer fra det ganske land, et og annet mat-tips fra Wenche og mangt et entusiastisk stilke-kutt fra blomster-Finn.

Det er også et program som er såpass på toppen av trendene i den virkelige verden at de i oktober 2017 fant det maktpåliggende å gi en dybdeinnføring i fenomenet twerking.

Du vet, rumperistedansen som var blant de mest søkte ordene hos Google – i 2013.

«Det er med twerking som med mye annet her i livet: Øvelse gjør mester», konstaterer vår mann i et intervju med danselærer Tone Gåsbakk (26) fra Ål i Hallingdal denne morgenen. «Jeg vet ikke om folk der hjemme er helt klar for dette», fortsetter han, før han løfter hånda til til brystet og tar en kunstpause.

Morten vet nemlig noe vi ikke vet. Hans faste programledermakker, Siri Avlesen-Østli, er syk i dag og ikke på jobb. Han styrer skuta alene. Må forsere de utfordringene som kommer. «Jeg kan ikke feige ut», sier han til seg selv,  fomler litt med notatene, reiser seg og kaster jakka. Det som skjer videre på studiogulvet må bare ses.

«Man må falle ned i knærne, som om man sitter på en usynlig stol. Ryggen kommer opp, og man skal finne hoftekulene. Så dytter man frem. Og tilbake», forklarer Gåsbakk pedagogisk. «Sterke bevegelser. Kontante bevegelser», gjentar Morten, og er sterkere og mer kontant i hoftevrikkene enn de fleste sunnfjordinger på treogfemti, vil vi tro.

Idet du tror klein-o-ramaet har peaket, skrur noen på musikken. Og i noen få, men lange sekunder er Morten Sandøy fra Førde og TV 2 en rumperister av rang, en brennheit hustler på et nattlig bakgårdsparty et sted i Karibien, en Rihanna i dressmannjeans og lilla skjorte. 

Så kaster han inn håndkleet og lar sin læremester fortsette rumpevrikkingen oppetter den imiterte mursteinsveggen bak dem. Hun får selvsagt en high five av Morten, som andpusten røper at han skal på fest til helga.

«Håper det blir en del twerking der», avslutter han.