• Tradisjonen tro kårer Filter Film og TV årets 15 beste tv-øyeblikk! Og hver dag fram til nyttårsaften presenterer vi et nytt. Reine julekalenderen, si (bortsett fra at vi bare er halvveis på julaften).
  • I dag: Nummer 11!

Siden 2014 har den tidligere «The Daily Show»-korrespondenten John Oliver angrepet politisk hykleri og hellige kuer i HBO-showet «Last Week Tonight». Han har blant annet benyttet HBOs romslige budsjetter til å starte sin egen religion, tirret tobakksindustrien med maskoten «Jeff, the Diseased Lung» og kjøpt reklametid på Fox News rettet personlig mot Donald Trump.

På veien har Oliver forandret amerikansk lovgivning, politikk og statsregulering til en sånn grad at hans innflytelse har fostret begrepet «The John Oliver Effect».

Men det var først etter at kjempeekornet Mr. Nutterbutter oppfordret kullmogulen Bob Murray til å spise bæsj at… vel, bæsjen traff vifta.

La oss spole litt tilbake. I juni tok John Oliver for seg kullindustrien i USA, og dro den så å si over kullene. Hvis du ikke følger med på «Last Week Tonight» har du egentlig ingen unnskyldning, siden episodene legges ut helt gratis på YouTube. Hvis du har en halvtime til overs, kan du se episoden vi snakker om i sin helhet her:

I korthet tok Oliver for seg hykleriet i at Donald Trump promoterer kull som energikilde i USA, fremfor mer miljøvennlige og økonomisk gangbare alternativer.

Episoden sirklet også inn Bob Murray, sjefen i USAs største kullkonsern, Murray Energy. En erkekonservativ Trump-supporter og ivrig klimafornekter – som har bemerket seg for sin lurvete forretningsdrift, avskyelige behandling av ansatte, mangel på gruvesikkerhet (som har forårsaket en rekke dødsfall) og konspirasjonsteorier rundt Obamas «onde agenda».

Fikk advokatbrev

Murrays advokater prøvde å stoppe episoden med et skarpt formulert «cease and desist»-brev før den overhode kom på lufta, noe som bare ga John Oliver blod på tann:

Vel vitende om at Murray tidligere har saksøkt en rekke aviser som har gitt ham negativ omtale, understreket Oliver at «jeg er nødt til å trå veldig forsiktig her». Før han gjorde det stikk motsatte, og benyttet resten av episoden til å kjølhale fyren.

Oliver var fullt klar over at alt dette med stor sannsynlighet ville ende i et søksmål, så i slutten av episoden introduserte han kjempe-ekornet Mr. Nutterbutter, som tilbød Murray en umiddelbar kompensasjon:

En sjekk på tre eikenøtter og atten cent, med formaningen «Eat shit, Bob» og «Kiss my ass!».

Dette var ikke bare en surrealistisk langfinger til mr. Murray, men dessuten en referanse til en like surrealistisk historie som hevdet at Murray lot seg inspirere til å starte sitt kullimperium av et snakkende ekorn.

Selve sjekken var en spydig referanse til direktørens forsøk på å bestikke de ansatte med bagatellmessige bonussjekker for å unngå sikkerhetstiltak i gruvene (en av de ansatte sendte sin sjekk tilbake til kullselskapet med teksten «eat shit, Bob!»).

Vonbråten

Murray tok heldigvis hele episoden med mye selvironisk humor, og uttalte på selskapets offisielle nettside at han fikk seg en god latter.

Kødda.

Den notorisk hårsåre kullbaronen saksøkte umiddelbart HBO, Time Warner, John Oliver og den redaksjonelle staben hans for æreskrenkelse. Han satt ikke nevneverdig pris på at et gigantisk ekorn oppfordret ham til å spise bæsj, men Murray var tilsynelatende mest vonbroten over at han hadde blitt beskrevet som «en geriatrisk Dr. Evil».

Oliver ser ut til å fryde seg over rettsoppstyret, men kan ikke uttale seg offentlig om saken før den er oppe og avgjort. Noe som kan ta litt tid, siden Murray Energy truer med å dra saken hele veien til høyesterett.

I mellomtiden har «Last Week Tonight» mottatt tre Emmy-statuetter. John Oliver har fått uforbeholden, sarkastisk støtte fra menneskerettsorganisasjonen «The American Civil Liberties Union», men hvis saken ender opp i høyesterett håper vi virkelig at Mr. Nutterbutter blir innkalt som hovedvitne.