• Tradisjonen tro kårer Filter Film og TV årets 15 beste tv-øyeblikk! Og hver dag fram til nyttårsaften presenterer vi et nytt.
  • I dag: Nummer 4!

«This is the water, and this is the well. Drink full, and descend. The horse is the white of the eyes, and dark within».

Vi i Filter avsluttet recappene av «Twin Peaks» med den sjuende episoden, og ikke bare fordi hjernene våre smeltet som ost etter episode åtte. Interessen var dalende blant leserne, som muligens foretrakk å spare opp episodene til serien var ferdig.

Som David Lynch selv understrekte: dette var en atten timer lang film – så å vente en hel uke før neste time kom føltes kanskje litt feil.

Vi trengte imidlertid alle en pustepause etter den åttende episoden. En intens mindfuck som blåste alt annet noensinne laget for TV i filler:

Sånn i ettertid er jeg bittelitt lettet over at jeg slapp å recappe denne episoden, og akter slett ikke å gjøre det nå. Men ingen som ble utsatt for den slapp unna uten arr på sjelen.

Vi så onde-Bob (Kyle MacLachlan) bli skutt i hjel og vekket til live igjen av demoniske «Woodsmen»-uteliggere. Vi tok turen inn i kjernen av en atombombe, der ondskapen trer inn i vår verden mens en kvinneskikkelse spyr opp en Bob-klump.

Vi så… dette:

Og vi har sett dette…

Au, hjernen min. Som en ekstra bonus ga episode åtte oss dessuten en live-opptreden av Trent Reznor og «The» Nine Inch Nails. De fremførte «She’s Gone Away», som var spesialkomponert for «Twin Peaks», og ble sluppet på EP-en «Not the Actual Events» i 2016.

Episode åtte var et urovekkende mareritt med sukker på, og hele sesongen av «Twin Peaks» var et av de store popkulturelle begivenhetene i 2017. I følge leserne av filmbladet Sight & Sound attpåtil en av årets beste filmer.

Serien ble nylig sluppet på Blu-ray i utlandet, sammen med en masse ekstrastoff.

Den perfekte julegaven til noen som fortjener en psykisk knekk.

  • Se hele årets tv-kåring her.
  • I morgen: Noen hadde bestemt at Norge skulle tape disse bataljene – alltid. Men mesterskapsdebutanten hadde ikke lest manuset!