• Tradisjonen tro kårer Filter Film og TV årets 15 beste tv-øyeblikk! Og hver dag fram til nyttårsaften presenterer vi et nytt. Reine julekalenderen, si (bortsett fra at vi bare er halvveis på julaften). 
  • I dag: Nummer 15. 

Det er tjue år (ja, på dagen) siden den amerikanske James Joyce-entusiasten Jorn Barger brøt opp ordet weblog til we blog på sin hjemmeside Robot Wisdom.

Jorn Barger. (Foto: Jorn Barger, public domain)

Han visste det ikke da, men Barger skapte samtidig nyordet som mer enn noe annet skulle definere den tidlige internett-epoken.

Blogging var borgerjournalistikk, poetiske strøtanker, faglig nettverking og personlig imagebygging lenge før det ble en mulighet for unge mennesker til å tjene millioner på å legge ut dagens outfit.

Og havne på TV 2 Livsstil.

Bukett som mener butikk. (Foto: TV 2)

Nå har dokusåpa «Bloggerne» lagt bak seg sju sesonger på kanalen, og hypnotiserer jevnlig flere hundre tusen øyeepler som ikke får nok av unge mødre med kreative nick og enorme selvutleveringsevner. Selv ikke den hellige alliansen mellom Petter Pilgård og Vendela Kirsebom kan vippe serien ned fra tronen som vår fremste, hjemmelagde fattigmanns-«Kardashians».

At den i tillegg skulle by på et «Game of Thrones»-crossover-øyeblikk, hadde vi aldri sett for oss. Det gjorde den da heller ikke. Likevel var det et kort, men intenst øyeblikk av purt tv-gull da Kristofer Hivju uforvarende dukket opp i årets episode 8.

Scenen, som du kan se her, er denne: Kakeblogger Anne Brith Davidsen holder bakekurs på et kjøpesenter i Oslo.

Forbipasserende shoppere viser seg, som folk flest, å være mer interessert i smaking enn baking. Dette stresser den stakkars bloggeren enormt: Hun får full hyre med å overholde regelen om bare èn muffins til hver. Skrekkscenariet – å gå tom for rosaglasert småbakst midt i lørdagsrushet – tårner seg opp i fryktsenteret i hjernen.

Da hjelper det lite at sjølveste Tormund Giantsbane plutselig står ved enden av bordet. Det er jo ikke en mann som lar en kaloribombe gå fra seg.

Han er riktignok i sivil og på privaten, ute og nyter julestria (?) sammen med ungene. Men de skal selvsagt ha muffins! Den stakkars bloggeren prøver tålmodig å forklare greia på sin syngende nordnorske dialekt, men man kan høre at hun er i ferd med å gi opp. Dette blir bare for mye.

«Det er… egentlig… bare èn…».

«Men, søstra òg», insisterer skuespilleren, kjent fra såvel den siste «Fast and the Furious»-filmen som amerikanske hotellreklamer –  og parkerer effektivt diskusjonen.

Anne Brith har ikke annet å gjøre enn å himle med øynene. Men det gjør hun godt.

Se klippet hos TV 2 her: «Game of Thrones»-kjendis stresser Anne Brith i «Bloggerne».

  • I morgen: Dirrende nerve i 45 minutter lang one-take-scene fra serien som stadig fyller tekniske eksperimenter med substans!