• Tradisjonen tro kårer Filter Film og TV årets 15 beste tv-øyeblikk! Og hver dag fram til nyttårsaften presenterer vi et nytt.
  • I dag: Nummer 6!

Hva gjør du når du mistenker at sjefen din er misfornøyd med arbeidet du gjør, kanskje til og med planlegger å gi deg sparken, og du plutselig er innkalt til et ansikt-til-ansikt-møte på vedkommendes kontor?

Hva gjør du når denne sjefen til alt overmål ikke er et eller annet ubetydelig nek som av uforklarlige årsaker har klart å karre til seg en mellomlederstilling – men landets finansminister?

Hva gjør du når den kinkige situasjonen er blitt sesongens store, politiske sak og følges tett av alle aviser og tv-stasjoner – hvis reporterpool tilfeldigvis er en sammenrasket forsamling av brekende noksagter med frekkhet til å stille en lang rekke ubehagelige spørsmål?

Jo, du gjør det eneste rette.

You summon the Bergenser.

For, la oss ikke-bergensere bare innrømme det: Ikke noe oser glefsende kampvilje som den unike kombinasjonen av sørvestlandske dialekter, skarre-r  og nedertysk som utgjør penbergensk. Det er det historiske og kulturelle årsaker til som vi ikke skal drøfte her.

For i akkurat denne knipa, gjennomlevd av daværende direktør i Statistisk Sentralbyrå, Christine Meyer, holdt det ikke med hvem som helst som har tilbrakt noen barneår mellom de syv fjell.

Dag Steinfeld, som i tillegg til å være partner ved Wikborg Reins Bergen-kontor har prosedert en lang rekke saker for Høyesterett og er anerkjent av det internasjonale advokatregisteret Chambers and Partners som en ledende ekspert på dispute resolution, har imidlertid den rette miksen av faglig pondus og skyskrapende selvtillit.

Samt, om vi får tillegge, en lunte av helt ubetydelig lengde og et temperament som en slottskjeller full av wildfire («Game of Thrones»-referanser føles i det hele tatt veldig riktig i denne saken).

Saueflokken

Resultatet ble, kanskje ikke så overraskende, at Siv Jensen avlyste hele møtet før delegasjonen var kommet over dørstokken på hennes kontor.

Men utenfor ventet NRK, TV 2, P4, Radio Norge, VG, Dagbladet og Nettavisen, bare for å nevne mediehusene som stakk mikrofonene sine langt nok frem til at de synes på klippet. Og de ville gjerne vite hvilken funksjon den skarpskodde advokaten – bror til avgått Øst-Europa-korrespondent Hans-Wilhelm – hadde i saken som siden er blitt kjent som SSB-gate.

Han benyttet sjansen til å gi representantene for den fjerde statsmakt en hel serie vennlige råd om hvordan de skal utøve yrket sitt. Slik som å «lytte dobbelt så mye som du snakker», «høre etter hvis du er i stand til det» og «slutte å bable».

Dessverre hadde opptil flere av journalistene – i en Steinfeld-kommentar på Facebook dagen etter omtalt både som saueflokk og ulveflokk – «åpenbart vanskeligheter med å forstå dette» (altså at Meyer ikke var sagt opp eller hadde trukket seg ennå, i strid med det NRK hadde meldt kvelden før).

Dag Steinfeld i Harald Strømmes Facebook-tråd (via NRK).

Til alt overmål begår den stakkars NRK-reporteren i bakgrunnen – «alfahannen i den desinformerende flokken», for igjen å sitere Steinfeld på Facebook, en kardinalsynd: Han misforstår Meyers stillingsforhold og omtaler henne som embetsmann, ikke tjenestemann.

Oh, the horror!

Steinfelds respons: «Å jasså, så det vet du? Da er du feilinformert igjen» og, etter å ha oppklart misforståelsen, «det var andre gang du lærte noe i dag».

Vi synes derfor årets sjette sterkeste tv -øyeblikk står som ei påle, selv om hovedpersonen kom med en forbeholden beklagelse i ettertid (og, for å være skvær, er det mulig å forstå at man kan bli vippet av pinnen av å bli omringet av et 30-talls ivrige journalister og knatrende fotografer).

Gratulerer, Dag, vi feirer deg selvsagt med «Nystemten» på advokatslugger-vennlig volum:

Maks.