Mens «Mammon» tok mesteparten av oppmerksomheten på nyåret rullet NRK ut en annen og antakelig ganske mye billigere serie, som til gjengjeld byr på flere latterkuler og et litt enklere plott å følge med på.

«BMI», som krinken har produsert i samarbeid med Nordic Stories, handler ikke om slanking, men er den fem episoder lange fortellingen om impro-komikerkvartetten Bare Moro Impro – Christian F. Mikkelsen, Emil L. Berntsen, Leo Magnus de la Nuez og Olav Svarstad Haugland – og en norgesturne som i ingen forstand kan sies å ha gått på skinner.

Men der andre nye NRK-serier laget av unge talenter i høst og vinter har fått både presseomtale og gode seertall, endte «BMI» med en gjennomsnittlig total skjermrating – altså lineær-tv, opptak og streaming kombinert – på 245 000. Til sammenlikning hadde «Unge lovende” i fjor i snitt 170 000 seere på nett og mellom 298 000 og 374 000 seere på lineær-tv, ifølge VG.

«BMI» ble heller ikke anmeldt av noen av de store mediene og fikk – med unntak av et par hederlige lokalaviser – knapt noen presseomtale i det hele tatt.

– Vi føler vel også at det gikk litt under radaren til folk. Vi er ikke akkurat blitt nedringt av Dorthe Skappel og Aud Berggren. Men vi er fornøyde med produktet, som er laget av en liten gjeng på forholdsvis lavt budsjett. Det er første gang vi har skrevet og spilt noe sånt, og de som har fått det med seg har likt det godt, sier Christian F. Mikkelsen, som har blitt et kjent tv-ansikt i vinter, men da gjennom sketsjeprogrammet “Underholdningsavdelingen”.

«BMI» er ikke Gaspar Noé, men det vårt. Vi har lagt sjela vår i det. Det er litt gøy, litt rart, litt trist og mye mer feelgood enn vi hadde tenkt at det skulle bli, sier han.

-Serien ble sendt klokka 22.30, så det var bare de som hadde sett «Krig og Fred» og ventet på «Kveldsnytt» som fikk det med seg. Altså menn mellom 50 og 59 år. Men målgruppa var jo Netflix-crowden. De vet ikke hvordan de ser det på lineær-tv. Og nå skal det ligge på nett lenge, så det er fortsatt mulig å se det, sier regissør David Skaufjord, også han debutant i fiksjonssammenheng (han har tidligere regissert reklamefilmer, skrevet manus og, for åpenhetens skyld, vært frilansjournalist for Filter. Altså oss).

Heldigvis for dem ser ikke underholdningsredaktøren i NRK seg blind på seertall når han gjør opp status for serier.

-Vi er naturligvis opptatt av seertall som alle andre. Og vil at så mange som mulig skal oppdage det gode innholdet vårt, sier Charlo Halvorsen til Filter Film og TV.

-Men med en serie som «BMI» er ikke seertall så viktige. En nye serie med relativt ferske fjes forventes ikke å ha høye seertall. Så et gjennomsnitt på 245 000 er helt som forventet og fint for oss. Det er rett og slett blitt vanskeligere å synes i alt det gode innholdet som finnes på tv for tiden. At en serie som «Unge lovende» har fått stor oppmerksomhet er bare hyggelig og fortjent – og ikke noe vi sammenligner med, sier han.

«BMI» er inspirert av virkelige hendelser (de fire driver improgruppa også i virkeligheten), og flere av de mest vellykkede scenene er i stor grad improvisert fram på settet. Sånn som den der Mikkelsen utgir seg for å være Erik Bye, en person han åpenbart har svært lite kjennskap til, for å oppfylle drømmen til en døende kvinne (spilt av ÅTTIFEM år gamle Inger Johanne Ravn).

-Det eneste utgangspunktet vi hadde var tittelen på sangen, «Draumjesus», for det syntes vi var så morsomt. Så var det bare opp til meg å finne ut hvor langt jeg kunne dra den når jeg satt og sang for en gammel dame jeg ikke kjente fra før. Hun lo med da, sier Mikkelsen.

– Resten av staben måtte bare forlate rommet da vi spilte inn den scenen. Og vi endte med en hel times times råopptak der Christian synger tidenes drøyeste Erik Bye-vise for den gamle dama, uten på noe tidspunkt å gjenta seg selv, sier Skaufjord.

-Kanskje opptaket kan bli en vinylutgivelse til seriens tiårsjubiluem, foreslår Mikkelsen selv.

Kan det bli en sesong til? Gutta selv krysser fingrene og har idè-tavla full av gule lapper.

-Det er lov å håpe. Vi ser på saken – men kan ikke love noe foreløpig, sier Charlo Halvorsen.