Da vi skrev 1. januar i år og begynte å lage lista over 2013-filmene vi gledet oss mest til, var det én tittel som mer enn noen annen skilte seg ut i positiv forstand: Ridley Scotts «The Counselor».

Ikke først og fremst på grunn av regissør Scott (som er ujevn), men fordi filmen var laget ut fra Cormac McCarthys første originalmanus for film noensinne, og fordi den har en veldig ålreit cast: Michael Fassbender, Javier Bardem, Brad Pitt, Cameron Diaz og Penélope Cruz.

Vel, fredag hadde den premiere i USA, og det ble kjapt klart at de mest forventningsfulle av oss må stålsette oss for en aldri så liten skuffelse.

Kritikerne fikk se filmen seint (de første anmeldelsene dukket først opp torsdag), og det er sjelden et godt tegn når distributørene ikke tror at anmeldelsene vil være med å bygge en positiv buzz.

Og de hadde rett: Kritikerne ga filmen – i beste fall – en varierende mottakelse.

Konsensus synes å være at den er har endel spennende ideer, men at den føles rotete og delvis mislykket – det er en veldig ufilmatisk, dialogtung og filosofisk historie om grådighet og ondskap, som rett og slett ikke fungerer på lerretet.  Ikke minst har McCarthy skrevet en historie der identifikasjon med karakterene er helt underordnet, og da gjør man det jo ikke veldig lett for seg selv.

Så det gikk som det måtte gå: Filmen dro inn 7,5 millioner dollar i åpningshelgen på 3336 saler, noe som på ingen måte kan sies å være bra.

Likevel skal det også sies at filmens produksjonsbudsjett også er på svært beskjedne 25 millioner dollar, så noen flopp av spektakulære dimensjoner snakker vi ikke om her. Men er det virkelig ikke flere som vil se Cameron Diaz ha sex med en bil?

Norsk premiere på «The Counselor» blir 15. november.

I Norge starter «Detektiv Downs» forholdsvis sterkt (14 347 besøk), mens «Tusen ganger god natt» holder seg godt og oppnår 10 000 besøk i sin andre uke – den øker faktisk fra premierehelgen.

«Gåten Ragnarok» holder seg også godt, ligger på tredjeplass på den norske kinolista, og har nå rundet 200 000 solgte billetter.