Det er morsomt hvordan Michael Keaton spiller en avdanka skuespiller som gjør et desperat forsøk på å gjenopplive karrieren, en del år etter han spilte en populær superhelt.

Det er, langt på vei, like sant for skuespilleren som det er for rollefiguren hans, i den kommende, mørke komedien «Birdman».

Keatons egen karriere har aldri igjen nådd samme høyder som da han spilte tittelrollen i Tim Burtons «Batman» (1989) og «Batman Returns» (1992).

Det er nok dermed ikke uten selvironi at han nå spiller Riggan Thompson, aka Birdman. Den nye, offisielle traileren for filmen er mildt sagt lovende (se den øverst i artikkelen).

Filmen er laget av den meksikanske mesterregissøren Alejandro Gonzáles Iñárritu, som blant annet er kjent for «Amores perros» (2000), «Babel» (2006) og «Biutiful» (2010).

En ting som gjør «Birdman» ekstra interessant er at den etter sigende er laget uten klipp.

Ikke det at den er filmet uavbrutt, men at overgangene er kamuflert. Det hevdet filmskaper Jon Favreau («Chef», «Iron Man») på et arrangement denne uken, under en samtale om klippekunst (via Slashfilm).

Dersom de fantasi(?)-sekvensene vi får et glimt av i traileren inngår i en sømløs strøm av scener og bilder, lover det en filmopplevelse utenom det vanlige.

Foruten Keaton har filmen med seg en rekke stjerner, blant andre Zach Galifianakis, Emma Stone og Naomi Watts.

Også Edward Norton er med, en skuespiller som lenge var forundet med mørke, dramatiske roller («American History X»), men som har vist et stort talent for komedie i senere år (for eksempel i «Moonrise Kingdom»). «Birdman» gir kanskje et aldri så lite gjekjennende nikk også til Nortons fortid, fra «Fight Club».

«Birdman» (alternativ tittel: «The Unexpected Virtue of Ignorance») har USA-premiere 17. oktober, og vil nok være med i løpet for neste års Oscars.

birdman