Filmplakater er – ofte med rette – uglesett som kunstform, en konsekvens av at distributører og produsenter naturlig nok tenker mer på den potensielle salgseffekten av en plakat enn på den estetiske verdien i seg selv.

Derfor ser også mange filmplakater veldig like ut – de forholder seg rett og slett til en eksisterende mal som man antar at funker.

Men av og til kommer det også plakater som pløyer ny mark eller bare ser fordømt bra ut. Her er noen eksempler på noen 2013-plakater som du uten å rødme kan klistre opp på veggen.

Flere av eksemplene her er inspirert av årsbestekåringene til Film.com, Vulture, MUBI og Indiewire (vi er tross alt ikke originale).

1. Nebraska

nebraska

Årets filmplakat, ifølge Adrian Curry – som skriver den ukentlige spalten Movie Poster of the Week for MUBI. Et enkelt og elegant karakterportrett, som spiller på det gåtefulle ved hovedkarakteren Woody Grant (Bruce Dern) – Curry påpeker også hvordan silhuettens form minner om et spørsmålstegn.

2. Spring Breakers

Spring-Breakers-poster-10

En pop-perfekt poster som bare kunne vært bedre om den var selvlysende, bemerker Vulture.

3. Blind

blind

– Dette er tilsynelatende et vakkert bilde, av en norsk og fager kvinne i en opplyst leilighet. Det er stramme fonter og klassiske profilvalg. Men så har vi ristet det hele litt – et par ord i kursiv, den lille «Blind»-tittelen som ikke er helt på linje. Så at man skal føle litt uro er meningen, fortalte designer Eivind Stoud Platou i Handverk til oss. Les intervjuet med ham her.

4. Blå er den varmeste fargen

blaa1

Blue-is-The-Warmest-Color-Poster-HD-Wallpaper

«Blå er den varmeste fargen» fortjener ros for flere plakatvarianter – dette er henholdsvis den amerikanske og engelske versjonen.

5. Gravity

Poster Gravity

For Warner Bros. ville det såklart vært mer fristende å bruke tette nærbilder av Sandra Bullock og George Clooney for å lokke folk til kinosalene, og slike plakatvarianter ble også lagd. Men da studioet følte seg trygge på at folk hadde fått med seg hvem som spilte hovedrollene tok de også sjanse på en renere og langt lekrere variant.

6. Hunger Games: Catching Fire

hungergames3

Julegavetips til tenåringen!

7. Side Effects

sideeffects

Resepten som utgjør en av posterne til Steven Soderberghs «Side Effects» er en perfekt tematisk match med filmen og får en til å stoppe opp.

8. Nymphomaniac

nymphposter

Designbyrået som jobber med Lars von Triers kommende erotiske drama har virkelig fått boltre seg, og best var ideen med å slippe plakater der hver av hovedkarakterene gir sitt beste orgasmefjes.

9. Post Tenebras Lux

Post-tenebras-lux

Nydelige farger, fantastisk font. Plakaten sier jo ikke mye om selve filmen, men pirrer definitivt likevel.

10. Inside Llewyn Davis

inside

Gråtonene fra filmen er beholdt og forsterket, mens bildet er en pastisj på «The Freewheelin’ Bob Dylan» (med en katt i stedet for en kvinne).

 

LES OGSÅ:

Ikke så veldig BRAHM! Gåtefull teaser til Christopher Nolans «Interstellar» er her

interstellar