Til tross for Netflix og en hel haug andre strømmetjenester, viser den gode gamle lineære direkte-tv-opplevelsen seg forbausende standhaftig.

Folk vil fremdeles se tv direkte, og de norske tv-distributørene melder ikke om noen voldsom kundeflukt. Samtidig ville i hvert fall jeg, hvis jeg var en norsk leverandør av kabel-tv, vært noe bekymret over den enorme forskjellen i brukeropplevelse man får ved bruk av for eksempel Apple TV eller Netflix, og den man oppnår ved filmleie eller konsumpsjon av arkivinnhold via den store tv-dekoderen mange av oss har under tv-en.

Og det er derfor denne nyheten er ekstra interessant. Apple er nemlig i forhandlinger med den amerikanske internett- og tv-giganten Comcast med sikte på å utvikle en ny type streamingtjeneste, melder The Wall Street Journal.

Ryktene om at Apple ønsker seg inn i det tradisjonelle tv-markedet har sirkulert lenge, og hvis opplysningene til The Wall Street Journal stemmer kan teknologigiganten nå være et skritt nærmere målet.

Ifølge The Wall Street Journal ønsker Apple å tilby en boks til sine kunder som i prinsippet skal kunne erstatte de tradisjonelle dekoderne.

Denne skal kunden kunne logge inn på ved hjelp av sitt brukernavn og passord fra Apple, og dermed får brukeren tilgang til vanlig live-tv fra kabelleverandøren.

I tillegg ønsker Apple å tilby on demand- og arkivinnhold som lagres i nettskyen, skriver avisa.

– Selskapene har ett felles mål: Å utvikle set-top-bokser slik at tv vil likne mer på den opplevelsen man får ved bruk av applikasjoner og enkle streamingtjenester som kunder blir stadig mer vant til, skriver The Wall Street Journal.

Låter fornuftig? På papiret, ja.

Flere detaljer om avtalen er ikke kjent – i stedet fokuserer The Wall Street Journal på at avtalen mellom Comcast og Apple også innebærer en løsning som gjør at tv-innholdet kan overføres fra Apple til sluttbruker uten at det oppstår trafikkorker. Noe som igjen potensielt kan føre til nye diskusjoner om nettnøytralitet og alt det der.

Ifølge The Wall Street Journal er det likevel SVÆRT mange hindre som må overvinnes før Apple eventuelt kan ta dette produktet ut til sine kunder (så hold for all del ikke pusten i påvente av din nye tv-boks).

Dette er heller ikke første gang at Apple forhandler med en kabel- og internettleverandør – de var for eksempel lenge i samtaler med  Time Warner Cable om å lansere en ny dekoderliknende boks.

Et av de store stridsspørsmålene som må landes før en avtale eventuelt kan signeres, er hvem som skal sitte med eierskapet til kunden. Apple har selv for vane å ønske seg full kontroll på sine kunder, men Comcast vil neppe gi slipp på dette uten kamp.

Fordelingen av inntekter mellom innholdsleverandører (kanalene), distributøren (Comcast) og Apple blir trolig også en særdeles komplisert diskusjon.

Det er foreløpig uvisst om Apple også har planer om et slikt produkt utenfor USA. Både Canal Digital Kabel og GET har de siste månedene lansert nye produkter med sikte på å tilby tv-innhold over flere plattformer og med mer arkivinnhold.