Hvis du er blant de 30 millionene som abonnerer på Apple Music har du kanskje lagt merke til at den har begynt å tilby mer enn musikk.

Siden i høst har man blant annet kunnet forville seg inn i «Carpool Karaoke» på musikkstrømmetjenesten som er Spotifys største konkurrent.

At Apple har større ambisjoner enn allsang bak rattet for sin streaming-av-levende-bilder-satsing, har vært klart siden det ble kjent at California-selskapet i fjor ansatte tidligere sjefer for Sonys tv-studio til å bygge opp en ny innholdsavdeling, og satte av 5 milliarder dollar til å produsere eksklusivt innhold i 2018.

Den summen er mange ganger så stor som de mye omtalte drama-streaming-satsingene til Facebook og Youtube.

At Apple Music er i ferd med å bli Apple Music & TV-serier reflekteres kanskje også i dagens nyhet om at musikkbransjelegenden Jimmy Iovine, ansatt i Apple siden oppkjøpet av Beats Music i 2014, takker for seg i løpet av året.

Her er det Apple har gitt grønt lys til så langt:

  • En dramaserie med Jennifer Aniston og Reese Witherspoon både som produsenter og i rollene som tv-programledere i et fiktivt frokost-tv-program. Serien, som Apple har bestilt to sesonger av uten at damene behøver å gå den omstendige veien om en pilotepisode, har ennå ikke fått noen tittel, men omtales som «et innsideblikk på livene til menneskene som hjelper Amerika å våkne om morgenen». Fortellingen er originalskrevet, men skal blant annet bygge på boka «Top of the Morning: Inside the Cutthroat World of Morning TV» av mediejournalisten Brian Stelter (utmerket lesning for den som tror frokost-tv – angivelig USAs mest konkurranseutsatte program-slot – er like mjukt og mildt bak kamera som foran).
  • En gjenoppliving av Steven Spielbergs serie «Amazing Stories», som har nådd en viss kultstatus siden den gikk på NBC fra 1985 til 1987 med ukentlige, timeslange novellefilmer uten annen sammenheng enn at de omhandlet merkelige og ofte overnaturlige fenomener (såkalte antologi-serier er tydeligvis i vinden etter Netflix-suksessen «Black Mirror»). «Amazing Stories» vant i sin tid flere Emmy-priser uten å rake inn de helt store seertallene. Nå får den Bryan Fuller («Hannibal», «American Gods») som produsent og showrunner.
  • En science fiction-serie med premiss at den kalde krigens romkappløp aldri tok slutt. Den er laget av Ronald D. Moore, mannen bak «Battlestar Galactica» og «Outlander», og manusforfatter på flere Star Trek-serier, samt produsentene bak «Fargo».
  • Thrillerserien «Are You Sleeping» med Octavia Spencer, blant annet kjent for Oscar-nominerte «Hidden Figures» (2016) og årets store Oscar-favoritt, «The Shape of Water». Serien er skrevet av Nichelle D. Tramble, som også skrev deler av «Justified» og «The Good Wife» og baserer seg på en true crime-roman – en oppdiktet fortelling om hvordan en populær podcast ruller opp en gammel drapssak, og hvordan det påvirker offerets familiemedlemmer. Sarah Koenig, som lagde den ekte true crime-podcasten «Serial», er med som konsulent.

Det man ikke kan forvente fra Apples streamingtjeneste, er innhold som ikke egner seg for sarte sjeler. Ifølge en sak fra Bloomberg i fjor høst har flere serieskapere som har pitsjet ideer for selskapet, blitt møtt med en overraskende konservativ holdning til nakenhet, bannskap og andre «voksne» elementer som kjennetegner de siste tiåras kvalitets-tv-suksesser.

Årsaken er at Apple vil gi sin dramasatsing en flying start ved å tilby innhold til alle som har Apple-dingser, for eksempel via den nye TV-appen til Iphone og Apple TV-boksen.

Det gjør risikoen overhengende for at en unge som sitter og leker med foreldrenes telefon, kan komme over seriene. skriver Bloomberg.