LES OGSÅ: 2013: Det store sci-fi-året!

Bø på deg. Det burde ikke bli manko på skrekkelige filmopplevelser i året som kommer, selv om det gjenstår å se hvor mange horrorfilmer som får norsk kinopremiere i 2013. Langt fra mange nok og neppe de beste, kjenner vi det norske kinosystemet rett.

Vel, de fleste godbitene dukker garantert opp på hjemmekinomarkedet etter hvert, så du skal ikke se bort ifra at vi kommer tilbake med mer ufyllende anmeldelser da. Her er uansett er kremen av skrekkfilmene vi kan se frem til de nærmeste tolv månedene. Skrekkelig nyttår til dere alle!

 

«THE ABCs OF DEATH»

Hva skjer hvis du gir 26 regissører fra kloden rundt ansvaret for å lage en alfabetisk portemoneskrekkfilm om døden? Vel, dette. Alle fikk tildelt fem tusen dollar, fem minutter og en bokstav i alfabetet hver, men regissørene hadde ellers frie tøyler til å følge sin egen muse så lenge filmene deres endte med at noen mistet livet. Norge er representert med «Kommandør Treholt & ninjatroppen»-regissør Thomas Cappelen Malling, som har ansvaret for bokstaven «H» – med en snutt som har Ingrid Bolsø Berdal i rollen som «Mrs Scheisse». Ellers får vi alt fra leiranimasjon og kamproboter til slagsmål med hund og moro med abort. Noe som kan støte de aller fleste, tipper vi. Traileren antyder at dette vil bli en hemningsløst voldsom, heller ujevn og veldig skrullete samling snutter:

 

«AFTERSHOCK»

De siste årene ser det ut til at Eli Roth («Hostel», «Cabin Fever») har vært storfornøyd med å være skuespiller i filmene til sin mentor Quentin Tarantino, men nå har han begynt å bli produktiv igjen. Roth har produsert og skrevet manuset til «Aftershock» sammen med den chilenske regissøren Nicolas Lopez. Han spiller også en av hovedrollene, som en amerikansk turist fanget i en illegal nattklubb i Chile etter et voldsomt jordskjelv som topper 8.8 på MMS-skalaen. Sammen med en gruppe overlevende prøver han å komme seg i sikkerhet, men de befinner seg i ruinene av et veldig dårlig nabolag. Den første halvparten av «Aftershock» er angivelig en brutal katastrofefilm, før filmen skifter gir og forvandler seg til ren skrekk. Etter dette har Roth regissert kannibalfilmen «The Green Inferno», som etter planen også dukker opp i løpet av året.

 

«ANTIVIRAL»

Brandon Cronenberg følger i fotsporene til pappa David med denne dypt ubehagelig «body horror»-filmen, som utspiller seg i en alternativ virkelighet der kjendishysteriet bokstavelig talt har blitt sykelig. Folk samler på virus og infeksjoner fra sine favorittstjerner, og skyter dem i seg med sprøyte som junkies. Hovedpersonen Syd (Caleb Landry Jones) jobber for et farmasøytisk konsern som spesialiserer seg på å sanke sykdommer fra kjendiser, og deretter selger dem videre til fans som desperat ønsker å komme nærmere idolene sine. «Antiviral» er særlig ubehagelig for alle oss hypokondere, og byr på en nærmest uutholdelig mengde sprøytestikk, åpne sår, oppkast av blod og fargerike sykdomssymptomer. Passende for en svart skrekksatire som understreker at vi lever i et sykt samfunn, men fortsatt ekle saker.

 

«BYZANTIUM»

Tenårige vampyrer har blitt varig traumatisert av Stephenie Meyer, men «Byzantium» er forhåpentligvis nærmere «La den rette komme inn» enn «Breaking Dawn». Basert på et teaterstykke av Moira Buffini og regissert av Neil Jordan («Interview With the Vampire»), om en mor og datter (spilt av Saoirse Ronan og Gemma Arterton) som lider av vampyrisme. De er over to hundre år gamle, og lever av blod – men har ikke huggtenner, og har null problemer med å bevege seg ut i dagslys. Vel, de glitrer i alle fall ikke. «Byzantium» ser ut til å bli en stemningsfull godsak, selv om dette trolig blir mer et blodig drama enn rendyrket skrekk. Her er et klipp fra filmen, som ventes på britiske kinoer i mai:

 

«CARRIE»

Det spørs om denne Stephen King-nyinnspillingen slår Brian De Palmas filmversjon fra 1976, men «Carrie» har i alle fall en dyktig hovedrolleinnehaver i Chloe Grace Moretz. Julianne Moore er den sprøyte gale, fanatisk religiøse moren til mobbeofferet Carrie, som driver datteren til en telekinetisk massakre i hjembyen – som blir langt mer spektakulær og omfattende enn hva De Palma hadde mulighet til å iscenesette i originalen. Dette var Stephen Kings aller første publiserte roman, som ellers har fostret en oppfølgerfilm, en TV-film og en teatermusikal. Det er et åpent spørsmål om «Carrie» anno 2013 har noe særlig nytt å tilføre historien, som trolig er strømlinjeformet for tenåringer – men det er i det minste positivt filmen er regissert av Kimberly Peirce, som sto bak Oscar-vinneren «Boy’s Dont Cry».

 

«THE CONJURING»

Denne overnaturlige grøsseren er basert på en sann historie (i den grad ting som ikke eksisterer kan være sanne), om «spøkelsesjegerne» Ed og Lorraine Warren (Vera Farmiga og Patrick Wilson). Et ektepar som har vært involvert i alt fra Amityville-huset til jakten på varulver og onde voldtektsånder. Seriøst. «The Conjuring» bygger på en av Warren-ekteparets saker, der en familie ble hjemsøkt av ånden til en slem heks. Selv om alt dette høres tøysete ut har «The Conjuring» solide skuespillere og en regissør som fikser denne sjangeren: James Wan – mannen bak den første «Saw»-filmen og skrekksuksessen «Insidious». Sistnevnte får forresten en oppfølger (også den regissert av Wan): «Insidious Chapter 2», som har amerikansk kinopremiere 30. august 2013. Her forteller regissør James Wan og hovedrolleinnehaver Patrick Wilson litt om «The Conjuring»:

 

«EVIL DEAD»

Vi har tidligere tatt for oss traileren til denne nyinnspillingen, som understreker at 2013-remixen av «Evil Dead» blir en kompromissløs råtass som gjør sitt beste for å overgå originalen når det gjelder ubehagelige sjokkscener. Dette er slett ikke en glatt, gjøglete fjortis-nyinnspilling, men en trofast gjenfortelling produsert av Sam Raimi og Bruce Campbell – med et manus bearbeidet av Oscar-vinneren Diablo Cody. Campbell garanterer oss at «Evil Dead» vil bli: «betydelig mørkere, forstyrret og brutalt voldsom», mens filmplakaten lover at dette blir «The most terrifying film you will ever experience». Store ord, men vi må jo tro på vår mann Bruce, og blir skikkelig skuffet hvis «Evil Dead» ikke lever opp til den slemme traileren:

 

«HANSEL AND GRETEL WITCH HUNTERS»

Det gjenstår å se hvor vellykket denne 3D-storproduksjonen blir, og hvorvidt den overhodet hører hjemme på en oppsummering over skrekkfilmer. Dette er trolig mer en sarkastisk eventyrfilm, men hvis produsentene lar filmen være i fred blir den i alle fall skikkelig gørrete. Som de fleste burde ha fått med seg er «Hansel and Gretel Witch Hunters» Hollywood-debuten til finnmarkingen Tommy Wirkola, godt kjent for «Død snø» og «Kill Buljo» (en oppfølger til sistnevnte er ferdig innspilt, og kommer på norske kinoer i mars). Vi får håpe at Wirkola ikke har blitt spist helt opp av Hollywood-industrien, og har klart å gi «Hansel and Gretel» litt personlig særpreg – selv om traileren er en smule generisk. Vi får satse på at filmen blir mye bedre og det bør vi finne ut allerede 1. februar, for da en den norske premieren spikret.

 

«HORNS»

Dette gotiske horror-eventyret er basert på en roman av Joe Hill, som tilfeldigvis er sønnen til Stephen King – som spriter opp grusomhetene med mye svart humor. Ig (Daniel Radcliffe) våkner opp etter en skikkelig fyllekule og oppdager at det i løpet av natten har vokst ut store djevelhorn i pannen hans. Hornene gir ham dessuten en snodig superkraft: folk Ig møter får en uimotståelig trang til å fortelle ham deres mørkeste, mest forbudte hemmeligheter. Et hendig hjelpemiddel som han bruker til å løse det bestialske mordet på kjæresten Merrin. Daniel Radcliffe har hatt bra teft når det gjelder å velge roller etter «Harry Potter»-serien, og ser ut til å ha en dragning mot gotiske grøss: vi så ham jo sist i «The Woman in Black». «Horns» er dessuten regissert av franske Alexandre Aja, som vi kommer tilbake til litt senere. Her forteller Daniel Radcliffe litt om filmen, og vi får se noen klipp fra innspillingen:

 

«THE HOST 2»

Den sørkoreanske monsterfilmen «The Host» ble en favoritt blant mange da den dukket opp på norske kinoer tilbake i 2007 (P.S: ikke å forveksle med Stephenie Meyer-filmatiseringen med samme navn, som kommer på kino i april 2013) – og nå er oppfølgeren på gang, i 3D. Med en ny regissør: reklamefilmveteranen Myeong-Chan Park, og en rolleliste full av ferske skuespillere. Men det samme amfibiske tentakelmonsteret, ser det ut til. Det er ennå ikke sluppet noe offisiell synopsis til «The Host 2», men vi vet at det også jobbes med et dataspill som vil bli sluppet parallelt med filmen. Her er en scene fra «The Host 2», med en gjennomgang av de digitale spesialeffektene:

 

«I, FRANKENSTEIN»

Vi er ikke hundre prosent overbeviste om dette blir kanonbra, men er definitivt interessere i å finne ut mer om «I, Frankenstein». Aaron Eckhart er Frankensteins monster i denne tegneseriefilmatiseringen, som er regissert av australske Stuart Beattie (en av manusforfatterne bak «Pirates of the Caribbean»-serien»). Her er monsteret en helt med navnet Adam Frankenstein, som blir viklet inn i en krig mellom «udødelige klaner». Så litt som «Underworld»-serien (som ble laget av de samme produsentene), bare… vel, forhåpentligvis bedre. Meuligens ikke et godt tegn at USA-premieren ble utsatt i sju måneder, frem til september 2013 – men dette blir allikevel den første i en bølge med nye «Frankenstein»-filmer. Matt Reeves jobber med «This Dark Endeavor: The Apprenticeship of Victor Frankenstein» og Timur Bekmambetov pusler med «The Casebook of Victor Frankenstein». I dette klippet får vi i alle fall vite litt mer om «I, Frankenstein».

 

«JOHN DIES AT THE END»

«Phantasm»-skaperen Don Coscarelli kjøpte filmrettighetene til David Wongs kultroman «John Dies at the End» så fort den ble publisert, og har laget en film som er totalt trofast til opphavet. Det betyr at dette er en sprøyte gal, svart skrekk-komedie om hallusinogene rusmidler som åpner portaler til andre dimensjoner, zombier, kjøttmonstre, igler fra ytre verdensrom, eksploderende hoder og Paul Giamatti. Spoiler: John dør muligens mot slutten! Dette er bisarre saker som neppe er noe for dem som foretrekker graviditetskomedier med Jennifer Lopez, men er spesiallaget for alle oss som elsker bisarre, eksentriske og totalt uforutsigbare kultruller. Vi gleder oss i alle fall grådig til «John Dies at the End» etter å ha sett traileren:

Vær forresten obs på at illegal nedlastning av filmen kan medføre uheldige bivirkninger:

 

«THE LORDS OF SALEM»

Si hva du vil om Rob Zombies «Halloween»-nyinnspillinger, han har allerede bevist sine talenter med «House of 1000 Corpses» og «The Devil’s Rejects». Zombie har laget «Lords of Salem» med total kreativ frihet, og beskriver denne kompromissløse «midfuck»-filmen som «Ken Russells «The Shining». Dette er en skrekkfilm for hardbarka fans sjangeren, med en rolleliste fullstappet av gamle kjenninger. Som vanlig spiller kona Sheri Moon Zombie en av hovedrollene, som en radio-DJ hjemsøkt av surrealistiske helvetesvisjoner etter å ha spilt en demonisk plate på lufta. Alt har en forbindelse til en gjeng hekser som ble henrettet i Salem for flere hundre år siden. Ikke vent deg en tradisjonell skrekkfilm, men er du fan av godtfolk som Alejandro Jodorowsky, Roman Polanski, Kenneth Anger og Dario Argento, da burde dette bli et av årets høydepunkter.

Og her er musikkvideoen som inspirerte filmen:

 

«MAMA»

Denne spanske grøsseren har vår mann Guillermo Del Toro bak spakene som sjefsprodusent, og en temmelig creepy utgangspunkt: ville barn med en demonisk mor. Barn er alltid creepy! Det unge ekteparet Annabel og Lucas (Jessica Chastain og den danske «Game of Thrones»-kjenningen Nicolaj Coster-Waldau) påtar seg foreldreansvaret for Lucas små nieser – som ble funnet i et falleferdig hus i skogen etter fem års isolasjon. De er ville «Nell»-kloner, men etter hvert som jentene tilpasser seg sitt nye liv får familien uventet besøk. Mamma har kommet for å hente døtrene sine, og hun er ikke menneskelig. Dette minner om et skummelt folkeeventyr, og burde dermed være helt perfekt materiale for Del Toro. «Mama» kommer på kino i Norge 5. april.

Filmen er forresten basert på en treminutters kortfilm regissøren Andres Muschietti lagde tilbake i 2008, og du kan se den i sin helhet her:

 

«MANIAC»

Vi er ikke overbegeistret over antallet nyinnspillinger som dukker opp hvert bidige år (derav fraværet av «Texas Chainsaw 3D», som virker skikkelig sucky), men er villige til å gjøre et unntak for folk som kan sine saker. «Maniac» er en ny versjon av William Lustigs hemningsløst brutale slasher-klassiker fra 1980 – nå med hobbiten Elija Wood i hovedrollen, som en dypt forstyrret seriemorder som skalperer ofrene sine. Filmen er skrevet og produsert av Alexandre Aja, franskmannen bak «Haute Tension», samt nyinnspillingene av «The Hills Have Eyes» og «Piranha». «Maniac» har fått overraskende mye ros fra kritikere etter visninger på ymse festivaler, og mange av godordene går til Elija Woods sterke prestasjon som tittelens psykomann. Dette er ikke noen tannløs, glatt nyinnspilling med lav aldersgrense, men en sjokkerende voldsom råtass som trolig kan bli i meste laget for mange. Høres lovende ut!

Lyst til å se de første seks minuttene av «Maniac»? Værsågod:

 

«REC 4: APOCALYPSE»

Vi har stor sans for denne spanske skrekkserien: særlig den første «[rec]»-filmen, som er en av de beste «found footage»-filmen noensinne laget. Den tredje, «Rec: Genesis», er ennå ikke sluppet i Norge, men er uansett et sidespor som har fint lite med historien i de to første å gjøre. «Rec 4: Apocalypse» drar tilbake til begynnelsen, med den originale regissøren Jaume Balaguero på plass igjen. Nå får vi vite hva som skjedde med TV-reporteren Angela, etter basketaket med den demoniske Medeiros-jenta. Den gode nyheten er at Angela overlevde. Den dårlige: hun ble infisert med en demonisk parasitt. Angela blir plassert i karantene på en isolert oljetanker, midt på havet – noe som blir et lite problem så fort parasitten tar overhånd, og forhåpentligvis starter en zombiekalypse. Teaser-traileren inneholder kun scener fra de to første filmene, men er fortsatt temmelig guffen:

Her er traileren til den tredje filmen, også:

 

«SIGHTSEERS»

Det er et åpent spørsmål om denne britiske, svarte komedien egentlig kan klassifiseres som en skrekkfilm, men den er regissert av mannen bak «Kill List» og sjefsprodusert av «Shaun of the Dead»-regissøren Edgar Wright. «Sightseers» kan bli et av årets eksentriske oppturer, så den må med uansett. Kjæresteparet Tina og Chris har begitt seg ut på campingtur gjennom Nord-England, en «erotisk odysse» som sklir litt ut når det viser seg at Chris har en veldig lav treskel når det kommer til å kverke folk som irriterer ham. Tina tar drapene med fatning, og deltar gjerne i mordturneen for å styrke kjærlighetsforholdet deres. Som filmplakatene sier: «Døden har rødt skjegg. Ondskapen har strikket en genser». Vi gleder oss!

 

«STOKER»

Bare det at «Stoker» er den amerikanske debuten til «Oldboy»-regissøren Chan-wook Park er god nok grunn til å glede seg. Nicole Kidman ser dessuten temmelig skummel ut for tiden, og traileren antyder at denne gotiske grøsseren kan bli en godbit med noen perverse undertoner. Så vi er… øh, stoked. Beklager. Mia Wasikowska er tenåringen India Stoker, som mister sin elskede far i en tragisk bilulykke, og blir en smule mistenksom da moren (Kidman) inviterer den mystiske onkel Charlie (Matthew Goode) til å bo sammen med dem. Viser seg at mamma har et veldig nært forhold til broren sin. Fun Fact: manuset er skrevet av Wentworth Miller, som ellers er best kjent for hovedrollen i «Prison Break»! Han har også skrevet en «prequel» med tittelen «Charlie», som vil bli laget hvis «Stoker» blir en hitt på amerikanske kinoer.

 

«WARM BODIES»

Filmselskapet håper sikkert på at dette vil bli en fjortissuksess i samme bane som «Twilight»-serien, men «Warm Bodies» er en totalt annen greie – og en film vi tipper kommer til å overraske mange. Hovedpersonen (spilt av Nicholas Hoult) er en zombie, som gjenfinner sin menneskelighet etter at han faller for kjæresten til en ung mann han spiser opp hjernen til. «Warm Bodies» bygger på en veldig vittig, velskrevet roman som har fått strålende kritikker – og tommelen opp av bl.a. «Shaun of the Dead»s Simon Pegg. Regissør Jonathan Levin er dessuten et spennende talent, som tidligere har stått bak godbiten «Wackness», «All the Boys Love Mandy Lane» og kreftkomedien «50/50». Hold et øye med «Warm Bodies», som blir mye bedre enn du tror, og etter planen kommer på norske kinoer 8. mars.

Du kan forresten se de første fire minuttene av filmen her:

 

«WORLD WAR Z»

Denne har vi ventet på en god stund: en episk zombiefilm basert på boken av Max Brooks, der apokalypsen ankommer i form av en zombie-pandemi. Vi er fortsatt ikke overbevist av trailerens syntetiske zombie-horder, som så åpenbart er skapt på data. Et feilskjær de fleste burde ha lært å unngå etter «I am Legend». At premieren ble utsatt et halvår mens man satte i gang med massive omfilminger for å forandre slutten virker heller ikke direkte lovende. Det ryktes at Brad Pitt (som også har produsert filmen via sitt selskap «Plan B») har hatt så iltre konflikter med regissør Mark Foster («Quantum of Solace») at de sluttet å snakke med hverandre. Allikevel, tanken på en kostbar zombiefilm med Brad Pitt og et budsjett på over 120 millioner dollar er så lovende at vi velger å håpe på det beste. Norsk premiere 12. juli!

 

Men vent! Vi er fortsatt ikke ferdige ennå. Helt til slutt, her er en bonusrunde med ti horror-høydare som ble sluppet i sine respektive hjemland i år – men forhåpentligvis kommer til Norge i løpet av 2013.

«AMERICAN MARY»

 

«THE BAY»

 

«BERBERIAN SOUND STUDIO»

 

«CHAINED»

 

«COCKNEYS VS ZOMBIES»

 

«EXCISION»

 

«GRABBERS»

 

«RESOLUTION»

 

«THE TALL MAN»

 

«V/H/S»

 

LES OGSÅ: 2013: Det store sci-fi-året!