Tommy Wirkolas «Hansel and Gretel: Witch Hunters» har USA-premiere i dag, men ble ikke vist for amerikanske filmkritikere før torsdag kveld.

Det er ganske vanlig når filmstudioer forventer dårlige kritikker, og ganske riktig – de første anmelderne som har publisert sine tekster vender tommelen ned for altaværingens Hollywood-debut. Likevel er det ikke galt heller, og de aller fleste forventer at filmen går til topps på amerikanske kinolister denne helgen.

La oss begynne med bransjebladene.

The Hollywood Reporter mener filmen kommer til å appellere til unge fanboys, men at mer modne publikummere finner lite å glede seg over her.

– Til tross for at den har noen vitser man kan smile skjevt til, er manuskriptet fryktelig tynt. Den norske manusforfatteren og regissøren Tommy Wirkola elsker knuste og eksploderende skaller, men filmen er for velprodusert til at volden blir ordentlig kvalmende, skriver filmavisen.

The Hollywood Reporter mener også at Wirkola har fått lite ut av skuespillerne Jeremy Renner og Gemma Arterton.

– Men med en spilletid på under 90 minutter, er filmen smart nok til å avslutte i tide. Det er det eneste tegnet på ordentlig intelligens i denne genuint barnslige affæren, skriver de.

Screen Daily forventer at filmen kommer til å få dårlige anmeldelser (de leverer selv en middels omtale), men tror ikke det kommer til å skade billettsalget nevneverdig.

Screen påpeker at filmen slett ikke er like blodsprutende som «Død snø», men til å være en film levert av et stort studio er det noen ordentlige gufne øyeblikk her – kroppsdeler flyr og hoder knuses som vannmeloner.

– Men til tross for noen supre elementer, som et varmhjertet troll som blir venn med Gretel, er filmen langt mindre interessant som historiefortelling. Wirkolas Hansel og Gretel er i bunn og grunn et par våpengale cowboyer som er blitt plassert i et eventyrlandskap, og Wirkolas forsøk på å fortelle deres bakgrunnshistorie er tynne greier, skriver Screen.

The Wrap har publisert den mest kritiske av anmeldelsene vi har sett til nå.

– Dette rotete prosjektet prøver å trykke altfor mange typer filmer inn i én, og ender i stedet opp som en poengløs haug med kompost, skriver anmelder Leah Rozen.

– Det beste man kan si om den ferdige filmen er at den er 88 minutter lang, og at stjernene – Jeremy Renner og Gemma Arterton – har gjort, og kommer til å gjøre bedre arbeid på andre filmer, skriver han.

Du kan lese flere anmeldelser fra småpublikasjoner hos Rotten Tomatoes – der filmen i skrivende stund oppnår en rating på 18 prosent.

Jeg aner ikke om Tommy Wirkola blir oppriktig skuffet av at filmen ikke får topp anmeldelser, eller om det var noe han var forberedt på (jeg tipper og håper det siste).

Han kan i hvert fall finne trøst i at mange forventer at filmen kommer til å gjøre det godt – i og med at filmen er i 3D vil inntjeningspotensialet være større, og konkurransen i januar i USA er ikke veldig stor.

Box Office Mojo forventer i hvert fall at filmen kommer til å tjene inn i overkant av 20 millioner dollar i åpningshelgen (den vises i 3372 saler over hele USA), og dermed gå til topps på amerikanske kinolister.

Når den over 20 mill. dollar vil det også være betydelig mer enn sammenliknbare filmer som «The Brothers Grimm» og «Abraham Lincoln: Vampire Hunter».

Har du sett flere anmeldelser av «Hansel and Gretel» det er verdt å lese? Del gjerne lenken med oss i kommentarfeltet.

Og PS: Twitchfilm var den første bloggen som anmeldte filmen – og de ga en langt mer positiv rapport.