Det eneste som er verre enn en hipster er en aldrende hipster, heter et gammelt jungelord. HBOs nye komiserie «Togetherness» har likevel gitt denne mest utskjelte av målgrupper sin egen serie – og forhåpentlig kjenner de (vi?) sin besøkelsestid.

«Togetherness» er nemlig tidvis svært morsom, føles genuin og sympatisk og er befolket med karakterer du kommer til å bli glad i. Og den blir bare bedre og mer kompleks utover i sesongen.

Vi møter fire hovedkarakterer: Brett (Mark Duplass), en lyddesigner som bor sammen med kona Michelle (Melanie Lynskey) og deres to felles barn. De er gode mot hverandre og har bygget en fin og lun familiesituasjon sammen, men er likevel i ferd med å nå en krise grunnet daff sex og en generell følelse av at gresset er grønnere på den andre siden.

Tilværelsen blir imidlertid en god del mer spennende når Michelles søster Tina (helt tullete sjarmerende spilt av Amanda Peet) flytter inn midlertidig hos dem.

749733_TG101_JT_052113_0095-1600x1600

Det gjør også Bretts bestekompis Alex (Steve Zissis), en skuespiller hvis karriere har møtt bunnen og hvis beltespenne er på siste hull.

De danner et vennskap, og dynamikken mellom livsglade, men ustabile og trengende Tina og lakoniske Alex er den store komiske beholdningen i serien.

Serieskaperne Mark og Jay Duplass har en omfattende filmografi bak seg – de lager som regel forsøksvis hjertevarme skranglekomedier på minimalt budsjett, og har også gjort et par hederlige forsøk på å nå bredere (for eksempel «Cyrus» og «Jeff, Who Lives at Home»). Dette er nok likevel det mest publikumsvennlige de har skapt til nå.

Historien bak produksjonen er litt artig: Duplass-brødrene har nemlig kjent hovedrolleinnehaver Steve Zissis lenge, fra da de gikk på skole sammen i New Orleans. Der var Zissis kjent for sin varme og karisma – han var nødt til å bli en like stor stjerne som Tom Hanks, tenkte medelevene.

Slik gikk det ikke (Zissis har hatt en obskur karriere inntil nå), og dette er også den røde tråden i «Togetherness» – hva som skjer når alderen har tatt igjen drømmene og realiteten slår deg i fleisen.

Serien er også veldig Los Angeles. Både Alex og Brett jobber i filmbransjen, noe som gjør at de kan kødde med stormannsgale produsenter, kravstore regissører og de harde kårene aldrende skuespillere i eskalerende fysisk forfall nødvendigvis møter. Industrisatire vi ikke har sett på HBO siden «Entourage».

Temaene er imidlertid ikke nye, hverken for Duplass-brødrene eller i serieverden, og enkelte kommer nok til å innvende nettopp mangel på nyskaping mot «Togetherness».

Men det er helt greit, syns jeg. Enkeltepisoder her (for eksempel glitrende «Kick the Can») har en smarthet bare «Louie» kan matche av dagens komiserier.

Og av og til er en enkel og upretensiøs komedie med strålende skuespillere og veldreide karakterer mer enn nok for å redde mandagskveldene (selv om enkelte av episodene kommer til å gi deg dårlig samvittighet for at du ser på tv, og ikke har sex med kjæresten din i stedet).

 

«Togetherness» får premiere på HBO Nordic mandag 12. januar.