Etter en sjeldent dårlig TV-sommer, hvor de store amerikanske nettverkene skuffet stort med sine programlanseringer, var det istedenfor småkanalene Lifetime og USA som imponerte mest da de dro frem de nye store og uventede snakkisene: «UnREAL» og «Mr Robot».

MEN, nå er det endelig tid for høst igjen (!) – noe som betyr dårligere vær, bedre klær og ikke mist nye sesonger av de beste og mest etterlengtede TV-seriene som nå endelig våkner fra sin sommerdvale.

«Fargo», «Transparent», «Homeland», «The Knick» og «The Walking Dead», er bare noen av de beste seriene som snart returnerer til skjermene våre.

Den andre og nye sesongen av HBO-serien «The Leftovers» kommer dem allikevel noen uker i forkjøpet – og om man skal få lov til dømme ut ifra de tre første episodene, har serien virkelig tatt noen runder med seg selv og fremstår nå som en av de desidert sterkeste og beste dramaene på TV i dag.

Husker du meg?
Husker du meg?

For det første har HBO rettet opp sin største feil fra i fjor, da de presterte å legge den virkelig gode, men også utrolig deprimerende første sesongen av «The Leftovers» til sommeren. Det mørke emosjonelle blodbadet av en serie, kler nok oktober og de høstlige jordfargene en del bedre.

Da vi sist forlot «The Leftovers» og den fiksjonelle småbyen Mapleton, hersket det en regelrett lynsjestemning blant byens innbyggere, etter at kulten The Guilty Remnant en natt snek livaktige dukke-kopier av forvunnede familiemedlemmer, inn i deres respektive hjem. Tidligere hadde som kjent 140 millioner av verdens innbyggere plutselig forduftet fra jordens overflate, i en sesong som splittet både publikum og kritikerne – den ble bla. kritisert for å være et spekulativt depresjons-søl fra nederste hylle, som beveget seg i sneglefart og fokuserte for altfor mye på den kjipe nikotinavhengige kulten i hvite klær.

Sigg er digg!
Sigg er digg!

Men noen seere satt igjen og likte faktisk å kjenne på smerten seriens karakterer opplevde etter denne ekstraordinære hendelsen. Sesong to kunne ikke komme fort nok for noen.

Det skal allikevel nevnes at serien har tatt noen grep siden sist. Skaperne Damon Lindelof (Lost, Prometheus, Star Trek, World War Z) og Tom Perrota, tar oss denne sesongen med langt vekk fra Mapleton og Perrotas original-roman, og relokaliserer nå til Texas og den lille byen Jarden. Byen er nå bedre kjent under navnet «Miracle», ettersom dens innbyggere på mirakuløst vis unnslapp hendelsen som dro med seg 2% av jordas befolkning. «Miracle» tilstrømmes nå av desperate mennesker fra alle verdens kanter, på jakt etter trygghet og frelse.

Den nyetablerte Garvey-familien og pastor Matt Jamison, er heldigvis med på flyttelasset, men vi blir også bla. introdusert for den nye interessante Murphy-familien – som består av den tidligere fengselsfuglen John, hans kone Erika, og deres to barn Evie og Michael.

Familien Murphy
Familien Murphy

Det kan virke som om skaperne har skjønt at «The Leftovers» fungerte aller best i de episodene hvor de strammet inn fokuset på enkeltkarakterer, spesielt i de to episodene fra forrige sesong med Nora Durst og Pastor Matt. Ingen av denne sesongens episoder er like karakterfokuserte, men de har alle strammet inn grepet for det om, og hver episode blir nå fortalt ut ifra en liten knippe karakterers ståsted. Nå opplever vi altså episodene gjennom et utrolig bredt spekter av karakterer, med den velfungerende payoffen av at scener fra tidligere episoder, plutselig oppleves fra nye spennende perspektiver. Vår småpsykotiske (?) helt, Kevin Garvey, kan nå være hovedrollen i sin egen historie, men birollen i noen andres.

Før du begynner å se de nye episodene av «The Leftovers», bør du være klar over at du aldri vil få svar på hva som egentlig som skjedde den 14. oktober (dagen alle de menneskene forvant). Damon Lindelof har nemlig påpekt i flere intervjuer at det svaret er irrelevant, fordi det som betyr noe nå er de menneskene som ble igjen og hvordan de må starte over på nytt. Han nevner at han kunne gjort det mer som i hans tidligere serie «Lost», hvor vi da ville sett karakterene fly verden rundt etter fysikere og sjamaner, på en desperat jakt etter svar. Kanskje serien da ville ha blitt avsluttet med en spektakulær scene hvor Nora Durst endelig gjenforenes med familien sin i en magisk portal – dypt inni en regnskog et eller annet sted.

Men i dette tilfellet er det mer behagelig å se karakterene akseptere at de aldri vil få noen svar. «The Leftovers» har klart å stille overnaturlige spørsmål, uten at det overskygger karakterenes historie, som ofte var tilfellet i «Lost».

Livet vil aldri bli normalt igjen for Kevin Garvey og gjengen. Ett miljøskifte kan kanskje sprite opp tilværelsen for dem en skakket stund, men det vil aldri forandre det faktum at mennesker forsvant og alt det tragiske som hører med det. For serien og oss seere derimot er det nye miljøskiftet det beste som kunne ha skjedd! (Ja, jeg var også litt lei av alt fokuset på den kjipe nikotinavhengige kulten i hvite klær….)

«The Leftovers» har sesongpremiere mandag 5. oktober på HBO-Nordic.

Men frisk gjerne opp hukommelsen med denne fine recapen først!