Rasisme, fordommer og overdreven politisk korrekthet er stadig temaer egnet til å få voksne mennesker til å skrike til hverandre, i hvert fall i min Facebook-feed, sist eksemplifisert ved Vår Staude-gate.

Nå har Lars Berrum og Martin Beyer-Olsen fått lage en komiserie med disse temaene som rød tråd. Den tror jeg kommer til å slå ganske bredt an, i hvert fall langt bredere enn noe mer ujevne «Berrum & Beyer».

«Norske fordommer» er en ofte strålende blanding av info-tv-parodi og absurd sketsjshow, der én av sketsjene allerede har rukket å bli en bitteliten viral hit:

Serien består av seks episoder, der hvert av avsnittene tar for seg ett spesifikt tema.

Den første episoden har for eksempel «rase» som rød tråd, og nær sagt alle innslagene holder et høyt nivå. Vi får møte den kulturrelativistiske og superkåte forfatteren Randi Tjeklesætt, som ble overbevist om at det var håp for Midt-Østen etter en trekant med en palestiner og israeler i grenseområdene. En hverdagsrasist fra Haugesund (selvfølgelig?) treffer også en parodisk blink, før det hele avsluttes med å kåre den beste rasen i «The REAL amazing race».

De påfølgende episodene – vi har sett tre – er noe mer ujevne, og til slutt ender man opp med å bli litt sliten av at både tempo og form nesten alltid går til 11 i volum. En sketsj om mannlige feminister har potensial, men – i motsetning til «Portlandia»-sketsjen med samme tema – blir den litt for insisterende og FITTEFIS!-overtydelig til at den funker 100 prosent (oppdatering: det er mulig at sketsjen ikke endte opp å bli med i selve serien, men poenget står fast).

Litt som med «Kollektivet» sitter man på følelsen av at dette ville fungert vel så bra som frittstående sketsjer på Youtube, og dette er nok ikke en serie man bør fråtse-se, selv om alle episodene allerede er publisert på nrk.no.

Uansett er det vanskelig å ikke la seg imponere – kanskje særlig av Martin Beyer-Olsen, som får vist et beundringsverdig spenn som komiskuespiller i flere karakterer (og heldigvis fortsetter han å stigmatisere østfoldinger – sjekk Duppeditten). For meg har han samme unike evne som Robert Stoltenberg til å finne det elskverdige og menneskelige i selv de mest forkastelige av figurer.

«Norske fordommer» har premiere på NRK3 i kveld kl. 21.35.