Anmeldelse: «Dig» byr på lassevis med konspirasjoner … og en rød kvige i Oppland
Så slik vil verden altså opphøre. Ikke med et smell eller et T.S. Eliot-klynk, men med en rød kvige i Oppland, jødiske ninjaer og Damien-akige guttunger med stygg frisyre som ofrer geiter.
Velkommen til «Dig», den siste storsatsningen fra USA Network. Kabelkanalen bak serier som «Suits», «White Collar» og «Psych». Denne apokalyptiske miniserien kombinerer konspirasjonsteorier, overnaturlige fenomener, jødisk mystisisme, action, Dan Brown-intriger, skattejakt og dommedagsparanoia i en salig lapskaus, som er spilt inn på location i Jerusalem. Eller rettere sagt: ble spilt inn på location i Jerusalem helt til konfliktene i Gaza eskalerte, og filmteamet stakk av til Kroatia.
Serien er hjertebarnet til Tim Kring og Gideon Raff. Sistnevnte kjent for «Homeland», førstnevnte for snart gjenopplivede «Heroes». Så da er det kanskje ikke så rart at «Dig» føles som en blanding av … vel, «Homeland» og «Heroes». «Heroesland»? «Homeheroes in Oppland» …?
Dette er en vagt underholdende røverhistorie som ikke helt klarer å frese i gang spenningen under de første episodene Filter har sett. Man bør neppe stole helt på en serie som åpner med et kryptisk sitat fra den jødiske skriptsamlingen Tora, og fortsetter med et sitat fra R.E.M. Ja, akkurat det du tror det er: «It’s the End of the World as We Know It». Men ikke et ord om «And I Feel Fine».
Historien starter i Oppland, Norway – der en prosesjon av ortodokse rabbier blir ledet inn i en låve for å bivåne et mirakel. En rød kvige, med dyp religiøs betydelse. «The prophechy has begun», visstnok. Den hasidiske tenåringen Avram (Guy Selnik) får den ansvarsfulle oppgaven med å vokte kvigen, frem til dyret skal fraktes videre til offerseremonien i Jerusalem. Bonden som eier gården spilles forresten av norskættede Christopher Heyerdahl, kjent som den utsøkt kule psykopaten The Swede i «Hell on Wheels».
Han kan dessuten snakke norsk, og sier flytende: «Hei, jeg skal på isfiske. Kommer tilbake om et par timer. Ønsk meg lykke til!». Sånn som bønder i Oppland har det med å si. Det burde neppe komme som et sjokk at ingenting av dette egentlig er filmet i Norge, men i Canada. Noe som forklarer hvorfor et veiskilt som peker i retning Ålesund mangler prikk over A-en.
Og så reiser vi videre til Israel, der FBI-agenten Peter Connelly (Jason Isaacs) akkurat har bollet sin elskerinne Lynn Monahan (Anne Heche), som tilfeldigvis også er byråsjefen på FBI-kontoret i Jerusalem. De gjør det med klærne på, bare for å understreke at «Dig» ikke akkurat er laget for HBO. Så ikke noe snusk eller stygge ord her.
Vi skjønner at Connelly skal være en good guy, siden han spiller fotball med ungene i nabolaget før han drar på jobb. Men han er samtidig en hjemsøkt einstøing, som er separert fra kona og sliter med traumene etter at den tenårige datteren Vicky begikk selvmord. Peter er en løs kanon som «spiller etter sine egne regler»™ – men han har allikevel bakgrunn som teologistudent, med sidefag i symbologi. Lurer på om det kommer til å bli nyttig senere i serien?
Peter er på jakt etter den palestinsk-amerikanske skurken Yussef Khalid (Omar Metwalli), som er på flukt i Israel etter å ha drept en antikvitetshandler i Chicago. Etter en lang løpejakt gjennom Jerusalems basarhaller blir Khalid pågrepet med et uvurderlig, religiøst klenodium. «Urim Ve Thummim»: en mytisk brystplate for yppersteprester, som ifølge enkelte tolkninger av jødisk mytologi ble brukt til å kommunisere med selveste Gud. Den mangler imidlertid et antall magiske edelstener i forskjellige fargenyanser, som mektige krefter prøver å få fatt i.
Under jakten på Khalid får Connelly et glimt av en ung kvinne med knallrødt hår, som kunne ha vært dobbeltgjengeren til hans avdøde datter. Hun viser seg å være den amerikanske arkeologistudenten Emma Wilson (Alison Sudol), som er «åndelig» på en New Age-aktig måte, kontaktsøkende og frilynt. Såpass frilynt at hun sjekker opp Connelly, tar ham med til en oase langt ned i Jerusalems gamle tunneler, hopper ned i en hellig vannkilde og prøver å ha sex med ham. Synd hun likner så mye på datteren hans at Peter ser seg nødt til å takke høflig nei til dette sjenerøse tilbudet.
Emma jobber på en arkeologisk utgravning som prøver å finne «Paktens ark». Noe som ikke bare er en veldig dårlig ide, hun leter dessuten på helt feil sted. Alle vet jo at Indiana Jones plasserte den i et digert varelager i Washington D.C. for over sytti år siden. Snart oppdager Peter og Emma at de ikke er alene nede i tunellene. En samling ortodokse jøder er også til stede, mens de ofrer en geit i en religiøs seremoni. Sikkert helt kosher, men for sikkerhets skyld sniker de seg ut og sier farvel til hverandre – mens Emma putter en av de magiske edelstenene i bukselommen til Peter.
Dagen etterpå blir Emma funnet myrdet, og Peter Connelly er dypt rystet. Til dels fordi hun minnet så mye om datteren hans, litt fordi han nesten hadde sex med henne uansett – og mye fordi det eneste beviset FBI har er et utydelig overvåkningsbilde, av Peter og Emma sammen like før hun ble drept. Heldigvis er bildet såpass utydelig at han ikke har blitt identifisert ennå, så Peter gjør det til sitt livs oppgave å løse saken. Noe som betyr at han må jobbe tett sammen med en israelsk politidetektiv med det mest jødiske navnet i verden: Golan Cohen (Ori Pfeffer). De kan naturligvis ikke fordra hverandre.
Så over til noe helt annet. Langt ute i New Mexico-ørkenen pønsker en kristen kult på muffens i et isolert fort. Her har den foreldreløse guttungen Joah (Zen McGrath) vært innelåst hele livet, mens han forberedes på sin rolle i verdens undergang. Enten det, eller så venter de bare på at opptakene til nyinnspillingen av «Omen II» starter. Guttungen er som skapt for å spille Damien.
Denne kulten ledes av pastor Billingham («Breaking Bad»-kjenningen David Costabile), en lumsk fanatiker som har bilder av seg selv med Sarah Palin og Mitt Romney på kontoret. Et sikkert tegn på at han ikke er til å stole på.
Hvis mine Wikipedia-prognoser stemmer tilhører denne dommedakssekten en ekstrem avart av mormonene. Grunnleggeren Joseph Smith hevdet i alle fall at han brukte «Urim Ve Thummim» og magiske tryllesteiner av typen «Dig» snakker om, til å oversette de magiske gullplatene sine. I en hatt. «South Park» summerte opp alt dette tøyset mye bedre enn jeg klarer.
Så ja, «Dig» har dratt sin inspirasjon fra virkelige konspirasjonsteorier, symboler og religiøse myter, men det gjenstår å se hvordan alle disse bitene passer sammen. I løpet av de første episodene introduseres en rekke mysterier: jødiske ninjaer fra Essener-ordenen, mangemillionærer med hvelv fulle av historiske kunstskatter – og en stadig større konspirasjon som involverer alle fra den amerikanske ambassadøren i Jerusalem (Regina Taylor) og den britiske arkeologen Ian Magrove (Richard E. Grant), til alle mulige religiøse grupperinger.
Reklamematerialet prøver å sammenlikne «Dig» med «Da Vinci-koden» og «National Treasure»-filmene, men nei. Det er nok å ta veldig hardt i. Dette er en høvelig underholdende serie, men sliter med å bygge opp den nødvendige spenningen som fordres for å holde oss interessert i disse innfløkte konspirasjonene.
Alt føles litt livløst, vagt og platt, som om ingen av de involverte har særlig stor tro på prosjektet. Jason Isaacs er alltid severdig, men selv han virker litt rådvill her. Synd, for ting som involverer skattejakt, konspirasjoner, religiøs mystisisme, dommedagskulter og arkeologi har en instinktiv appell til min indre fjortenåring.
Jeg må ærlig innrømme at det har vært mer moro å Google alle de obskure referansene i serien, enn å det har vært å se disse episodene – men det er godt mulig at alt bygger seg opp til noe apokalyptisk og minneverdig. Det er imidlertid mer sannsynlig at dette ender opp med å bli en ny «Zero Hour», som ble kansellert etter tre episoder.
Siden «Dig» er en miniserie på ti episoder vil vi alle fall få sjansen til å se hele serien frem til den bitre slutten. Med sine religiøse temaer, lettere Dan Brown-aktige intriger og avsluttende historie kunne «Dig» fungert helt fint som en påskeserie. Men nå er altså påsken over, og du kan se den på FOX mandag 13. april klokka 21.55.