HBO Nordic:

Se «Killing Eve» sesong tre (serie, 2018-2020)

Den britiske humor/thriller/action/drama/romantikk-serien (ja, du leste riktig) «Killing Eve» er nå inne i sin tredje sesong. Serien handler om Eve (Sandra Oh), hemmelig agent for MI6 som har fått i oppdrag å fange leiemorderen Villanelle (Jodie Comer).

Du får servert vold, romantikk, intriger og heseblesende slossescener i serien om to kvinner som utvikler en gjensidig besettelse for hverandre. Serien er proppfull av gode skuespillerprestasjoner, men det er Jodie Comer som stjeler showet. Det er ikke ofte du heier på en psykotisk leiemorder som dreper for moro, men det er noe besnærende med den spik spenna gærne Villanelle.

Vil du heller se…

Vanskelighetene i et pusher-liv? Se «High Maintenance» sesong fire (serie, 2012-2020). En hasjselger møter mye rare folk på sin vei. Sånt blir det tv-drama av!

Kontrafaktisk historie? Se «The Plot Against America» (serie, 2020). Skaperne av «The Wire» fantaserer om hva som hadde skjedd dersom Roosevelt ikke ble president i 1940.

Mannevonde roboter? Se «Westworld» (serie, 2016-2020). Tredje kapittel gir oss mindre støvdekket cowboy-eventyr, mer blankpolert og fascinerende science fiction-serie.

Netflix:

Se «Howl’s Moving Castle» (film, 2004)

Timingen kunne ikke vært bedre for at legendariske Studio Ghibli har sluppet alle filmene sine på Netflix. Vi er nok mange som har vokst opp med disse rare, japanske tegnefilmene. En av de virkelig beste er «Howl’s Moving Castle».

Denne absurde tegnefilmen er en heisatur av farger og figurer. Sofie blir forvandlet til en gammel dame av en ond heks, og oppsøker den dameglade og selvopptatte magikeren Howl for å bryte forbannelsen. I stedet blir hun dratt med på et eventyr i den vandrende søppelhaugen som er slottet hans, samtidig som hun forelsker seg i den særdeles vanskelige magikeren.

Filmen er vakker, morsom, rar og spennende. Tidvis skjønner du ikke hva som skjer, men er ikke det halve moroa da?

Vil du heller se…

Fotball-feber? Se «Sunderland ‘Til I Die» sesong to (serie, 2020).Vi følger fotballklubben Sunderlands nedturer (og dem er det mange av) og oppturer etter å ha rykket ned to sesonger på rad.

Årets villeste serie? Se «Tiger King» (serie, 2020). En absurd historie om en gjeng gærne amerikanere som driver private dyrehager for store katter.

En av fjorårets beste filmer? Se «Uncut Gems» (film, 2019). Adam Sandler som verdens verste person og gullsmedforhandler. En intens og oppslukende thriller av filmskaperbrødrene Joshua og Benjamin Safdie.

Viaplay:

Se «Fargo» (serie, 2014-2019)

Om du ikke har abonnement på HBO så ligger nå alle sesongene av «Fargo» på Viaplay! Sesong fire ble utsatt på grunn av koronapandemien, og da er det en fin anledning til å peise gjennom samtlige sesonger i mellomtiden.

TV-serien er basert på universet Cohen-brødrene skapte i filmen «Fargo» fra 1996. Kontrasten mellom såkalt Minnesota nice og brutal vold blir en varmende suppe av mørk humor. Nam nam!

Det er vanskelig å plukke ut høydepunkter, for her er hver eneste sesong en høydare. Om du må tvinge oss (søren, altså!), vil vi peke ut samspillet mellom flinkisene Billy Bob Thornton og Martin Freeman i første sesong. David Thewlis briljerer også som en av tv-historiens ekleste antagonist i tredje sesong. Den tannpirker-scenen…

Vil du heller se…

En filmklassiker? Se «Taxi Driver» (film, 1976). Martin Scorseses mesterverk tar oss sakte men sikkert nærmere Travis Bickles bristepunkt.

En knallbra barnefilm? Se «Up» (film, 2009). En gammel mann vil forlate den forferdelige daglige rutinen. Han fester titusener av ballonger til huset og flyr avgårde. Relaterbart nå om dagen, vil vi tro.

Allsang? Se «Bohemian Rhapsody» (film, 2018). Filmen om Freddie Mercury vant flere Oscar-statuetter (noen var kanskje ufortjente, men la gå..) og er verdt å investere noen timer i.

TV 2 Sumo:

Se «Askeladden i Dovregubbens hall» (film, 2017).

Hvem husker vel ikke det gode gamle eventyret om da surrehuet Espen Askeladd utspiste trollet i en real grøtkonk? Den erkenorske underdogen, som med ungdommelig naivisme og uomtvistelig tro på de små tingene (hamstring much?) redder prinsessen og halve kongerike.

I denne storsatsningen er Caprino-mimikk byttet ut med noen av landets dyktigste skuespillere, historien er beefet opp til episke Ringenes Herre-proporsjoner og folkeeventyrmoralen har fått en tidsriktig vri (prinsesser blir ikke giftet bort i 2020).

Denne filmen er for deg som syntes det var gøy at «Frozen» hentet inspirasjon fra Norge. Et norskere storbudsjetts-feel good-eventyr finner du ikke!

Vil du heller se…

En drøy «barnefilm»? Se «Terkel i knipe» (film, 2004). En sort komedie med ett formål: å underholde deg (med gladvold, bannskap og drøye vitser).

Dinosaurer? Se «Jurassic Park» (film, 1993).  Dinosaur-DNA har gitt menneskeheten muligheten til å avle de forhistoriske dyrene. Slikt blir det opplevelsespark av, men en tropisk storm avdekker kritiske sikkerhetsproblemer.

Virtuell heisatur? Se «Ready Player One» (film 2018). Steven Spielberg-regissert science fiction med utallige referanser til populærkultur på 80- og 90-tallet. Reinspikka moro i litt over to timer.

NRK TV:

Se «Le Bureau» saison cinq (film, 2016).

Ventetiden er over – tidenes spionserie er tilbake. Igjen. Ikke lett å si så mye om denne serien uten å lyde som et ekko av all kritikerrosen den har høstet siden første sesong i 2015, eller spoile handlingen for de som er så heldige at de ikke allerede har sett den (og i så fall må du begynne på starten).

Det fantes ingen trailer med engelsk teksting, så her får du la fantasien slippe løs om du ikke kan parlez français. Femte sesongen begynner akkurat der vi avsluttet i fireren, med voldsom energi og sitrende spenning.

Vil du heller se…

Påskekrim? Se «Tilståelsen» (serie, 2019). Basert på en ekte historie som utspilte seg i England mellom 2011 og 2016.

Lars Monsen med følelser? Se «Jens i Canada» (serie, 2020). Jens Kvernmo blir flydd til gokk i den canadiske villmarka for å leve ut guttedrømmen om å klare seg helt alene.

True crime? Se «Scandinavian Star» (serie, 2020). En hjerteskjærende fortelling om den uoppklarte brannen som tok livet av 159 mennesker i 1990.

Youtube:

Se «The Cannibal Warlords of Liberia» (dokumentar, 2012)

Okei, dette er ikke ferskvare. Du avslørte oss. Men denne dokumentaren er fortsatt god, åtte år etter den ble sluppet.

Liberia var herjet av en blodig borgerkrig fra 1989 til 1997 og over 250.000 mistet livet i kaoset. Landet var i 2012 fortsatt preget av den forferdelige krigen, der særlig tidligere barnesoldater ikke kommer seg ut av fattigdom og tung rus skal lindre traumer.

Dokumentaren er et godt eksempel på den oppsøkende journalistikken Vice først ble kjent for. Journalistene, blant annet Vice-grunnlegger Shane Smith, oppsøker farlige slumområder, snakker med ungdom og barn – og ikke minst møter de sprutgale eks-krigsherrer som jaget frem barnesoldatene til å drepe og oppfordret til kannibalisme.

Siden den gang har Vice blitt kjent for å lage mye annen rar journalistikk, og derfor velger vi å avslutte dagens spalte med denne godbiten:

Vil du heller se…

En norskregissert kortfilm? Se «Former Cult Member Hears Music For The First Time» (kortfilm, 2019). Kristoffer Borgli sin kortfilm ble blant annet plukket ut til Sundance og er verdt å bruke 12 minutter på.

Filmmat på ekte? Se «Binging with Babish» (kanal). Andrew Rea forsøker å lage eksakte kopier av mat fra filmer og tv-serier.

Hjemmelaget gourmet-snacks? Se «Gourmet Makes» av Bon Appetit. I hver episode lager den supersympatiske kokken Claire Saffitz hjemmelagde varianter av godteri og snacks.

Setter du pris på våre tips og anbefalinger? 

Filter Film og TV har siden 01.04.2020 vært en tjeneste fra Filter Media Norge AS som lages utenfor redaksjonene, men innholdet er ikke styrt av avtaler med enkeltaktører. Alle våre dyktige skribenter har fått fritt spillerom til gi leserne sine beste strømmetips og disse er tilgjengelig på våre nettsider, i vårt nyhetsbrev eller i vår eminente chatbot! Dette er helt GRATIS. Men hvis du liker det du får, ber vi ydmykt om din støtte. 

Du kan bidra med en 15 kroners ukentlig donasjon, en uforpliktende valgfri donasjon eller få en rålekker Filter t-skjorte når du donerer 498 kroner. Din donasjon støtter også den viktige journalistikken som vår søsterpublikasjon Filter Nyheter står for. Donasjonen foregår i Vipps, krever ingen annen innlogging eller bruker, og er like enkel å sette opp som å kansellere.

Bare klikk på knappen under så blir det hele gjennomført.  Samtidig godtar du våre vilkår.

Vil du heller støtte oss med 498,- slik at du får en t-skjorte, velger du din størrelse her:

 

Ønsker du å donere ett større (eller mindre) beløp uten t-skjorte, kan du gjøre dette direkte i Vipps-appen. Velg «Send» og tast inn nummeret 514053 (eller søk opp Filter Media).

 

Happy streaming! / Gledelig strømming!