Andrè Øvredal har sagt at han er lei av å dille med store, internasjonale prosjekter som strander på teknikaliteter før noe kamera får rulle. Nordmannen har siden han slo gjennom med «Trolljegeren» i 2010 vært knyttet til en rekke utenlandske filmprosjekter som aldri har materialisert seg.

Nå kan det imidlertid se ut som om Hollywood har gitt ham et tilbud det var vanskelig å si nei til: Å ta over etter Guillermo del Toro som regissør på grøsseren «Scary Stories to Tell in the Dark», etter et manus av brødreparet bak «Lego: The Movie».

– Dette er et drømmeprosjekt å få overta, sier Øvredal til Filter Film og TV.

– Og dette er ikke et prosjekt noen har tenkt å la strande noe sted. Vi har ambisjoner om å komme i opptak så snart som mulig – til sommeren er ikke usannsynlig, slår han fast.

Stor skala

Uten å nevne summer bekrefter Øvredal dessuten at vi snakker om en produksjon på en helt annen skala enn det han tidligere har vært involvert i, og med store tekniske utfordringer.

«Scary Stories to Tell in the Dark» er basert på en trilogi novellesamlinger ved samme navn, skrevet av Alvin Schwarz for et ungt publikum og publisert mellom 1981 og 1991.

Hverken forfatteren eller bøkene er så kjente i Norge, men i USA er de et kulturelt fenomen og på verdensbasis har de solgt mange millioner eksemplarer.

Bøkene har dessuten vært blant dem det oftest reageres formelt på ved amerikanske biblioteker, kanskje mye på grunn av de ikke spesielt barnevennlige illustrasjonene til Stephen Gammell, som for en nordmann gjerne skaper assosiasjoner til Theodor Kittelsens klassiske eventyrtegninger.

Her fra coveret på den andre boka i serien, «More Scary Stories to Tell in the Dark».

Originalene på veggen

Disse tegningene har gjort så inntrykk på Guillermo del Toro, filmskaperen bak «Pans Labyrint» og «Hellboy» (samt Netflix-serien «Trollhunters», som ikke har annet enn navnet til felles med Øvredals debutfilm) at han har flere av originalene på veggen hjemme.

For snart to år siden ble det kjent at meksikaneren også ville  realisere dem på filmlerretet.  Hvorfor han nå trekker seg fra regijobben er ikke kjent.

del Toro var for øvrig blant dem som skrøt av Øvredals forrige film, «The Autopsy of Jane Doe«:

del Toro har vært helt vill etter disse bøkene hele livet. Selv kjente jeg dem ikke før jeg fikk lese dette filmmanuset, men det er en voldsomt flott historie; et nydelig karakterdrama med en drivende spenning, sier Andre Øvredal.

Originalnovellene handler om en gjeng barn og ungdommer som etterforsker en rekke makabre dødsfall i en amerikansk småby, så det er ikke umulig at noen kan ha nevnt «Stranger Things» og «It» i løpet av pitsjeprosessen.

– De er begge naturlige sammenlikninger når en snakker om filmer og serier som har hatt suksess i samme landskap. Men dette er likevel en helt annen film som fungerer på et helt andre premiss, sier Øvredal.

– Den store utfordringen blir å skape en skikkelig skummel og spennende grøsser, sier filmskaperen, som ellers er beskjeftiget med etterarbeid på den norskamerikanske tv-serien «Mortal», som gjorde opptak i Oslo i sommer.