Anders Danielsen Lie har hatt en fin liten utenlandskarriere gående siden særlig franskmennene fikk øynene opp for ham i Joachim Triers «Oslo 31. august» i 2011.

39-åringen debuterte på fransk i «Fidelio, l’Odyssée d’Alice», som ble César-nominert i 2014 og fikk nordmannen omtalt som «blond engel» i den franske kulturpressen.

Deretter fulgte en større rolle i «Ce sentiment de l’été» i 2015 og, ikke minst, en opptreden mot Kristen Stewart i Olivier Assayas Cannes-deltaker «Personal Shopper» i 2016.

Lege-slash-skuespilleren skyr ikke sjangerfilm heller, og var med i den amerikanske lavbudsjetts-scifien «Approaching the Unknown», som kom samme året. Nå har han hovedrollen i zombiefilmen «La nuit a dévoré le monde», som har premiere i Frankrike neste helg.

Tittelen betyr noe slikt som «Natten fortærer verden» og dreier seg, ifølge en omtale på den paneuropeiske filmportalen Cineuropa, om en mann som sovner på en fest i en leilighet i Paris og våkner igjen til en postapokalyptisk verden der de levende døde har tatt over.

Vår mann må søke seg gjennom bygården og lure zombier i feller for å sikre seg et perimeter og et minimum av forsyninger. Deretter blir han strandet i en leilighet, som en urban Robinson Crusoe, med et paintballgevær til underholdning og uvissheten om han virkelig er den eneste gjenlevende i verden.

Filmen er laget av en debutant ved navn Dominique Rocher og bruker, igjen ifølge Cineuropa, minimalisme, psykologi og isolasjon som virkemidler for å veie opp for at den ikke kan konkurrere med Hollywood på spesialeffekter.

Og for å skille seg fra den jevne strømmen av zombieproduksjoner vi har vært utsatt for helt siden «The Walking Dead» smadret seer-rekordene i det amerikanske kabel tv-universet ved starten av tiåret. Den har Denis Lavant («Holy Motors») i en birolle. Som zombie.

Til høsten blir Anders Danielsen Lie å se i rollen som utvilsomt vil bli en av årets mest omtalte her i Norge, nemlig som terroristen i Paul Greengrass’ film om 22. juli 2011, «Norway».