Han har spilt kronprins Olav i heltemodig flukt fra Vidkun Quislings medsammensvorne – nazistene som invaderte Norge i 1940. Nå kan Anders Baasmo Christiansen bli aktuell for rollen som landsforræderen selv, i en nytt storverk av en tv-serie om krigsårene i Norge.

Det er Nordisk Film- og TV-fond som avslører nyheten. Ifølge fondet utvikler produsentene Anders Tangen, David Leader og deres Viafilm – som også står bak den internasjonale humorhiten «Vikingane» – et stort, nordisk tv-drama om taperne av Den andre verdenskrig, og spesifikt fortellingen om nordmannen som utviklet et tett forhold til Adolf Hitler og samarbeidet med invasjonsmakten.

Anders Baasmo Christiansen «er i forhandlinger» om hovedrollen, ifølge dem – det kan altså fortsatt være at rollen havner hos andre.

Showrunner er Bjørn Ekeberg, som har doktorgrad i statsvitenskap og idèhistorie og tidligere har vært med på å lage serier som «Valkyrien» og «Grenseland». Han har i mange år har jobbet med et manus om Quisling. Så tidlig som i 2011 fikk han støtte fra Norsk Filminstitutt for å jobbe med manuset til det som den gangen var tenkt å bli en film.

Anders Baasmo Christiansen (til høyre) i rollen som kronprins Olav i «Kongens nei». (Paradox Film AS)

Den gangen meldte VG at planen var å følge Quislings livshistorie over flere tiår, «fra han var Nansens høyre hånd i Ukraina på 20-tallet, til statskuppforsøket og selve krigen».

– Hovedpoenget er ikke skyldspørsmålet. Jeg hverken prøver å ta Quisling i forsvar eller gjøre ham til en stor antagonist. Historien hans er veldig interessant uavhengig av gode eller vonde spørsmål rundt krigen, sa Ekeberg til VG i 2011.

Fire år seinere var produksjonsselskapet Friland, som i høst er aktuelle med «Mordene i Kongo» tilknyttet prosjektet. Nå er prosjektet etter alt å dømme på nye produsenthender og gjort om til tv-serie, og med et budsjett på mellom 90 og 120 millioner kroner er det i den absolutte toppklassen i nordisk sammenheng.

Sammen med en annen, ambisiøs tv-serie om en fransk adelskvinne som ble pirat i Den engelske kanal på 1300-tallet har serien vært i utvikling lenge, sier Tangen til Nordisk Film- og TV-fond.

– Nå er vi klare til å presentere dem for kringkasterne, sier produsenten. 

Anders Baasmo Christiansen har for øvrig tidligere jobbet med Viafilm på «En natt», tv-serien med MyAnn Buring i den andre hovedrollen, som i likhet med «Vikingane» ble spilt inn på både norsk og engelsk for å kunne nå ut til et internasjonalt publikum.

Viafilm står også bak den nye krim/scifi-humorserien til Vidar Magnussen, «Magnus», som vi har skrevet om flere ganger på Filter Film og TV tidligere.