Sesongpremiere nummer fem av «Sons of Anarchy» føles ikke som første episode i en ny sesong, men, øh, kanskje en sesong sånn midt i siste halvdel av en sesong.

Hæ? Vi serveres en kjapp innføring i siste dagers/ukers/måneders helvete, og kastes så inn i en sann knusefest av intriger og utrivelighet. Artig! Men hvem drepte hvem, og myntet udåden på en annen? Som nå er eliminert? Han fortjente det jo. Selv om han sto bak noe helt annet. Hvilke allianser har man med andre bander? Hvem vet sannheten om hva og hvem, og hvilken løgn er plantet for fellesskapet? Er disse utspillene ren taktikk, eller bevis på lojalitet til gjengen? Fins det bevismateriale? Hva vet snuten? Hva er det egentlig Jax skriver i denne boka si? Hvor mange skjeletter er det mulig å ha i skapet, Gemma og Clay?

Voks opp, gamlinger! Er dette «Days of Our Lives», med 100 000 års kontinuitet å (ikke) ta hensyn til? Jeg vet ikke. Jeg fulgte ikke med i timen(e). Senskadene fra huset jeg malte som fjortenåring kicket inn. Jeg husker løselig oppsettet for sesong fire, men det har gått ett år siden sist jeg møtte denne edle, massemyrdende motorsykkelgjengen. Må jeg virkelig se siste episode av forrige sesong for å friske opp minnet? Det gidder jeg ikke. Det blir sent, og jeg vil heller klemme inn en episode av «Breaking Bad».

Eller:
Det er ikke deg, det er meg. La oss starte på nytt. Hold meg i hånden. Massér skuldrene mine. Jeg vil gnis forsiktig inn. Dra varsomt av meg de skitne klærne, mens du smyger meg ned i boblebadet. Jeg er sår fra nattens eskapader og husker kun sporadiske lyskilder som flimrer over meg, på meg. Hvisk lavt, det piper i ørene mine. Hva skjedde, egentlig? Ta det sakte. Vær tålmodig. Jeg er tørr og kald. Du må varme meg opp. Kom inn i meg, og ikke kom for tidlig. Kvelden er ung.

Let’s kill some darlings.

Morsomt:
Jimmy Smits ankommer mikrokosmoset som halliken Nero Pedilla (heftig navn). Det hele starter med en (spoiler alert!) grisete sex-orgie hvor han, fnis, dumper borti Gemma (Katie Sagal). Dagen derpå har den dynamiske duoen seriens hittil beste pep talk. Gemma sier forskrekket «I did a spic pimp». Nero parerer denne lett med «Yeah, and I did a drunken cracker MILF». HAHA! Lite vet Nero at han begår en grov faktafeil. Gemma er bestemor, og kvalifiserer dermed som en GMILF. Noe hun selvfølgelig holder kjeft om. Jimmy Smits har dermed ristet av seg «LA Law»-spøkelset for godt, med sin stoiske opptreden i «Dexter» og episode to og tre av «Star Wars». Kudos!

Ikke morsomt:
Episoden kan mynte med en hendelse som sannsynligvis havner på 2012: Topp ti-listen min for feelbad-øyeblikk i tv-seriesammenheng. Fiksjon, altså. Det er duket for Vendetta De Luxe! Spennende!

Konklusjon:
Nå er jo denne omtalen 100 prosent subjektiv. Sesongpremieren er ikke kryptisk på linje med Ulysses. Jeg skjønte cirka 60 prosent av greia, og det betyr jo et flott terningkast fire.

Forhåpentligvis har du bedre hukommelse enn meg. Når «The Wire» klarte å nøste opp trådene mellom sesongene, burde «Sons of Anarchy»s serieskaper og manusmann Kurt Sutter også fikse biffen. Gøy var det uansett!

Sesong fem av «Sons of Anarchy» begynte på amerikansk tv (FX) 11. september – du kan følge det hele allerede nå om du har amerikansk iTunes-konto. Ellers må du nok pent vente til serien begynner på norsk tv om en god stund.