HBO Nordic

Se «Crashing» (serie 2016-19).

Komedie om komikere er ingen snarvei til komikk. Spør bare folka bak den norske serien «Komikameratene» (2012), som var så dårlig at den ble et kultfenomen. Komiker Pete Holmes har lyktes bedre, og med god hjelp fra produsent og (iblant) regissør Judd Apatow laget en liten perle av en sitcom, hvis tredje sesong startet hos HBO Nordic denne uka.

Serien er delvis selvbiografisk og følger Petes bestrebelser etter å etablere seg som moromann i New York. Det starter særdeles dårlig, med at dama slår opp og etterlater fyren hjemløs. Med ved hjelp av profilerte komikere som Artie Lange og T.J. Miller (som spiller seg selv) lærer han gradvis standup-faget – og kanskje å bli et bedre menneske.

«Crashing» er ikke uten dødpunkter og det kan gå lenge mellom de virkelige latterkulene, men den står seg godt på en godt fortalt historie som ikke lener seg på den kynisk-mørke tonen som etterhvert begynner å bli temmelig sliten i komediesammenheng.

Vil du heller se…

Krim? «True Detective» (sesong 3, 2019). Tilbake i form etter den begredelige forrige sesongen.

Noe høyaktuelt? «Brexit: The Uncivil War» (film fra 2019).Fiksjonsdrama om hvorda ny teknologi fikk britene til å stemme nei til EU.

Actionkomedie? «Kraftidioten» (film fra 2014). Norsk film med Stellan Skarsgård i hovedrollen som brøytebilsjåføren som sverger hevn over gangsterne som tok sønnen av dage.

TV 2 Sumo

Se «The Shape of Water» (film, 2017).

Se for deg møtet der mesterregissøren forklarer produsentene at hans neste film blir en kjærlighetshistorie mellom en stum kvinne og en amfibisk humanoid. «Det blir et mesterverk. Kommer til å vinne Oscar», forklarer han. «Ja ha, ja», mumler mannen med pengesekken (ser vi for oss).

Men Oscar ble det – attpåtil i den gjeveste kategorien (»beste film»). Ikke alle mente det var fortjent. Men Guillermo del Toro («Pans labyrint») lagde uansett noe helt utenom det vanlige med «The Shape of Water».

Filmen kan godt plasseres i fantasysjangeren del Toro er kjent for, men er også et  oppriktig rørende drama og litt kald-krigs-periodefilm.

Vi befinner oss i Baltimore på 60-tallet, der en ensom og kvinne jobber som vaskehjelp på et hemmelig laboratorium. Snart skal hun oppdage at arbeidsplassen skjuler en hemmelighet – som hun blir nødt til å redde fra en høyst inhuman skjebne.

Vil du heller se…

Dokumentar? «Jonestown: Terror in the Jungle» (dokumentarserie fra 2018). Om sektlederen som fikk 900 mennesker til å begå kollektivt selvmord i 1978.

Komedie? «The Death of Stalin» (film fra 2018). Forårets beste komedie. Hysterisk fantasi om maktspillet på toppen av Sovjetunionen etter partisjefens fatale hjerteinfarkt i 1953.

Spenningsserie? Se «Dirigenten» (serie fra 2018). Stemningsfull og drivende serie fra Moskva like etter Sovjet-samveldets oppløsning.

Viaplay

Se «You Were Never Really Here» (film fra 2017).

Altså, SÅNN skal filmer lages. Bort med daukjøtt og meningsløse forfengelighetsscener. Fullt fokus på fortelling og karakterutvikling. Først når du sitter igjen med 90 minutters tettpakket, intenst drama kan du låse klippen.

Regissøren som har skjønt dette heter Lynne Ramsay og hadde badet i priser for «You Were Never Really Here» hvis hun ikke hadde hatt feil kjønn. Like imponerende er Joaquin Phoenix’ hovedrolle, som traumatisert privatetterforsker og leiemorder med trafficking-kriminelle som spesialfelt.

Det er skummelt, dystert og gruoppvekkende blodig, og den neglebitende spenningen forsterkes av den utsøkte filmmusikken fra Radiohead-gitarist Jonny Greenwood.

Vil du heller se…

Humoristisk dokumentar? «Valley of the Boom» (serie fra 2019). Doku/drama-mashup om internettbransjens barndom.

Romopera? «Solo» (film fra 2018). Festlig romwestern både for lunkne og gloheite Star Wars-fans. Ufattelig at denne gikk så dårlig på kino.

Krigsdrama? «Den 12. mann» (film fra 2018). Harald Zwarts gjenfortelling av Jan Baalsruds iskalde flukt fra nazistene i Nord-Norge.

Netflix

Se «Fyre: The Greatest Party That Never Happened» (dokumentar fra 2019).

Historien om musikkfestivalen i Bahamas som skulle bli et luksusalternativ til Coachella, komplett med strandvillaer, gourmètmat, lettkledde modeller og, vel, Blink 182.

Men prosjektet var både underfinansiert og leg-end-arisk dårlig planlagt.

Så etter at folk hadde betalt titusener for billetter og fløyet ut til øya, kom de til en gruslagt bygningsplass med hastig oppsatte nødhjelpstelt, gjennomvåte madrasser, tørre brødskiver, lite drikkevann, bedritne sanitærforhold og ikke en pop-punk-hit å høre.

Det som skulle bli en drømmehelg for fem tusen rike ungdommer, endte som en «Fluenes herre»-aktig natt der hver bortskjemte lille jævelunge måtte kjempe for sin egen overlevelse – og for å komme seg til h***vete vekk.

Dokumentaren om fiaskoen byr på intervjuer med mange av de involverte, oppsiktsvekkende filmklipp fra innsiden av organisasjonen, og ett stort – STORT – pute-tv-øyeblikk. Du vet hva jeg mener når du ser det.

Vil du heller se…

Dramakomedie? «Birdman» (film fra 2014). Michael Keaton er avdanket skuespiller som prøver å reise kjerringa. Hilarity ensues.

Action? «Patriot’s Day» (film fra 2017). Både spennende og gripende om jakten på terroristene som slo til mot Boston Marathon i 2013.

True crime? «Murder Mountain» (serie fra 2018). Fascinerende krimdoku om forsvinningssak i amerikansk marihanabondeland.

NRK TV

Se «The Square» (film fra 2017).

«Jeg elsker det når folk bryter sosiale normer», sa filmskaper Ruben Østlund da han skulle forklare en av de morsomste scenene i denne filmen, som vant Gullpalmen i Cannes i fjor.

Og mye av den kleine tonen fra Østlunds forrige film, «Turist», klinger på ny i «The Square» – fortellingen om den snobbete direktøren for et moderne kunstmuseum i Stockholm som blir frastjålet lommeboka og sverger hevn.

I scenen Østlund snakker om, blir en fluffy opptreden i et kunstgalleri stadig avbrutt av høylytte obskøniteter fra en mann med Tourettes syndrom. Og litt på samme måte lager svensken filmer som bryter inn i vår skandi-siviliserte boble med noen betimelige spørsmål om hvordan det egentlig er vi lever.

Men det er masse varme i filmene hans også – så man forlater dem alltid med et smil om munnen.

Vil du heller se…

Familiedrama? Se «Herrens veier» (serie 2017-18). Myten om Kain og Abel, lagt til en moderne, dansk prestefamilie som består av både skjøre, feilbarlige og tidvis tvilende sjeler.

Absurd humor? «Magnus» (serie fra 2019). Litt Coen-brødrene, litt Peter Sellers, litt «Stranger Things» og litt forsvinningsmysterium som er spennende på ekte.

Familiedrama? «Louder Than Bombs» (film fra 2015). Joachim Triers engelskspråklige film om en New York-familie som må finne ut av det med hverandre etter at moren omkommer i en ulykke.