• Her kan du leie «Få meg på, for faen» (funker dessverre ikke fra USA)

Åh, dette er jo egentlig litt søtt i tillegg til skummelt. Eventuelt kunne det vært en liten metafilm i seg selv.

Her er saken: Jannicke Systad Jacobsens filmatisering av Olaug Nilssens ganske saftige «Få meg på, for faen» kom ut i Norge i fjor. Den fikk positive kritikker og gode besøkstall, og etter at filmen ble tildelt manusprisen på Tribeca-festivalen i New York fikk den også distribusjon i USA. Der har «Få meg på, for faen» fått ganske mye oppmerksomhet – det er liksom ikke hver dag det kommer en film fra bygdenorge som beskriver en ung jentes seksuelle oppvåkning på en såpass direkte måte.

Men USA er jo som kjent mangfoldig, og det lå vel i kortene at filmen kanskje kom til å få det noe tyngre i de mer konservative sørstatene enn i de større byene.

I Tuscaloosa (by med drøyt 100 000 innbyggere i Alabama) hadde det lokale kulturrådet kjøpt inn filmen og planlagt å vise den under sitt Bama Art House-program. Men da byens lokale kirker fant ut hva filmen egentlig handlet om ble det bråk. Nå er visningen avlyst, melder Al.com (en fellesportal for flere lokalaviser i området).

– Tittelen er én ting, og temaet en annen. Jeg føler ikke at dette er en passende filmtittel og tematikk for vårt lokalsamfunn, sier pastor John Kearns i Christ Harbor Methodist Church til nettstedet.

Kulturrådet er finansiert av det offentlige, og pastor Kearns tok derfor kontakt med borgermestrene i Tuscaloosa og Northport, samt en lokal dommer, som alle støttet pastorens sak. Han fikk også kontaktinformasjonen til medlemmene i kulturrådet.

I går meddelte rådet via en pressemelding at de hadde kansellert visningen.

– På grunn av en misforståelse når det gjelder filmens tematikk og innhold har kulturrådet og Bama Theatre bestemt seg for å avlyse visningen av filmen. Vi håper denne avgjørelsen representerer velgernes ønsker, skriver rådet, og legger til at dette aldri har skjedd med en film de har tatt inn tidligere.

Avtroppende styreleder Rebecca Rothman sier til Al.com at de har vært ofre for politisk press i saken:

– Kulturrådet mottar offentlig støtte, og vi er midt i prosessen med å samle inn penger til et stort kultursenter. Dette satte oss i en vanskelig situasjon, sier Rothman, og legger til:

– Samtidig setter dette en farlig presedens.

Det er en lokal forretningskvinne, Soapy Jones (!), som hadde tatt initiativet til visningen, og hun har ikke gitt opp å finne en alternativ kino for dem som er interessert:

-Jeg skal ikke tvinge noen til å gjøre noe de ikke vil. Alt jeg ønsker er at de ikke forhindrer meg fra å se filmen fordi de ikke ønsker å se den selv. Jeg er bekymret for hva dette vil ha å si for denne byens kulturelle muligheter, sier Jones til avisa.

  • Her kan du leie «Få meg på, for faen» (funker dessverre ikke fra USA)