Sesongens siste episode av «True Detective» er ute og endelig konsumert, og de aller fleste kritikerne virker skjønt enige om at HBOs antologiserie i åtte deler er en umiddelbar klassiker.

Flertallet i redaksjonen her likte også avslutningen kjempegodt – selv om mye ved avslutningen føltes litt overraskende konvensjonelt (Matt Stoller Seitz‘ analyse i Vulture anbefales som vanlig varmt).

På IMDB er den foreløpig stemt fram av brukerne til en delt 2. plass (bak «Breaking Bad») på lista over tidenes beste tv-serier, og selv om det kanskje ikke holder så lenge sier det noe om hvor fornøyde de fleste av av oss er.

HBO's "True Detective" Season 1 / Director: Cary Fukunaga

HBO har ikke formelt bestilt en andre sesong av serien ennå, men det er trolig bare en formalitet. I går lettet serieskaper Nic Pizzolatto såvidt på sløret om hva han har planlagt framover.

– Det er tidlig ennå, men jeg kan fortelle at sesong to handler om sterke kvinner, slemme menn og den hemmelige okkulte historien bak USAs transportsystem, sa han i et langt intervju med den anerkjente kritikeren Alan Sepinwall hos nettstedet Hitfix.

At serien vil ha flere kvinnelige karakterer er også noe Pizzolatto har hintet om tidligere, da sesong én i all hovedsak kretset rundt to mannlige hovedfigurer – Marty Hart (Woody Harrelson) og Rust Cohle (Matthew McConaughey).

Ingen av disse blir med videre, allerede fra starten av var det klart at hver sesong av «True Detective» ville følge forskjellige karakterer.

Det betyr likevel ikke at fansen nødvendigvis aldri får flere historier om Marty og Rust.

– Kanskje blir det aktuelt med bøker om Cohle og Hart etter hvert, når jeg får sparken av Hollywood. Det er alltid en mulighet, sier han i et intervju med Entertainment Weekly.

Nic Pizzolatto slo jo først gjennom som forfatter, og hans debutroman «Galveston» er nå i ferd med å bli filmatisert av den danske regissøren Janus Metz Pedersen («Armadillo»), med det belgiske stjerneskuddet Matthias Schoenaerts i hovedrollen.

Til Hitfix sier Pizzolatto at han har lært én ting av oppmerksomheten første sesong av «True Detective» har fått:

– Jeg har forstått at jeg må fortsette å være særegen. Den neste sesongen kan ikke bli streit.

Første sesong av «True Detective» har for øvrig vært en stor suksess for HBO i USA. 11 millioner amerikanere har i gjennomsnitt fått med seg hver av episodene, hvis man inkluderer reprisevisninger, opptaksmuligheter og nettvisning, noe som gjør den til den mest populære nye serien siden «Seks fot under» i 2001.

I Norge er det derimot langt mer usikkert hvor stor serien faktisk er. Seertallene til C More og HBO Nordic er ikke offentlige, og serien kommer trolig ikke til å gå på noen frikanal her til lands.

Har du sett sesongavslutningen og er hypp på å se og lese mer?

Da kan du jo starte med HBOs egen «inside the episodes»-oppsummering:

Skjønte du fremdeles ikke hvem/hva The Yellow King var? Og hvor kom replikken «L’chaim, fatass» fra? Slate gir deg svaret på alt du lurte på om sesongavslutningen.

Misfornøyd med hvordan det hele endte? Det er Washington Post også.

Den light vs. dark-dialogen på slutten var jo veldig fin, da. Og inspirert av Alan Moore.

Også tåler vi én slik parodi til. Marty Hart ser «The Red Wedding»: