Mens vi sitter her og venter på neste sesong i sagaen om «Helena Mikkelsen» og «Varg IL», dumper det ned en epost i kassa. Det er den danske salgsagenten DR Sales som bekrefter overfor oss at «Heimebane» kan gjenoppstå på fransk.

Remakerettighetene for den norske seersuksessen er nemlig solgt til den franske serieprodusenten GMT Productions, et selskap under Legardiére Studios-paraplyen, som har stått bak flere populære serier i Frankrike de siste åra.

«Vi forelsket oss i serien da den kom for to år siden, og har jaktet på den siden, mens vi har sett hvordan den har blitt mottatt av såvel kritikere som publikum», sier Legardiéres innholdssjef Charlotte Toledalo-Detaille i en pressemelding som sendes ut i dag.

På høy tid

«Sammen med GMT productions er vi stolte av å adaptere en serie som gir et svært presist inntrykk av en kvinne som tar seg frem i en mannsdominert verden», sier hun.

John Carew og Ane Dahl Torp spiller hovedrollene i den norske originalen. Foto: Morten Myklebust / NRK

NRKs representant i produsent-teamet, Vegard Stenberg Eriksen, sier han synes det er på tide at serien gjenskapes i utlandet.

– Det er jo en fortelling som bør reise. Og jeg vet det er samtaler andre steder, også. En Helena Mikkelsen vil framstå helt forskjellig alt etter hvor hun kommer fra, men det er jo det som er spennende med remakes – at den lokale kulturen former gjenfortellingen, sier han.

Fransk inspirasjon

I motsetning til Norge, har Frankrike faktisk hatt kvinnelige hovedtrenere for et profesjonelt herrelag – nemlig Clermont Foot, et lag som for tida spiller i Ligue 2, det nest øverste nivået i fransk fotball.

Den første av dem het Helena Costa og ble ansatt i 2014. Selv om hun bare beholdt jobben et par uker danner hun inspirasjonskilden for Ane Dahl Torps Helena i «Heimebane», sier seriens skaper Johan Fasting.

– Derfor er det ekstra gøy at serien blir plukket opp for en nyinnspilling i Frankrike. Det var også i Frankrike vi hadde noen av de første festivalvisningene av serien, og de har «catcha» den fra første stund, så at det akkurat er franskmenn som er først ute til å kjøpe remakerettighetene er ikke så overraskende, sier han.

Gleder seg til å se

Fasting er ikke bekymret for hvordan den franske utgaven av serien hans vil bli, selv om han selv ikke er med på å lage den.

– Jeg tenker bare det er gøy at de gjør noe eget ut av det, og har ikke noe behov for at de skal følge vårt opplegg til punkt og prikke. Det blir spennende å se hvordan de tolker det og om de kommer opp med noen egne vinklinger, sier Fasting, som akkurat nå sitter i klipperommet for å ferdigstille sesong 2.

Den skal være sendeklar i midten av februar, og vil by på et gjensyn med alle de kjente rollefigurene – inkludert Torps Helena og John Carews Michael.

– Mens Morten Svartveit, som spiller lagets daglige leder Espen, får en større rolle i sesong 2. Det kan folk glede seg til, sier Fasting.

PS! På vårparten i år ble «Heimebane» den store Gullrute-vinneren, med priser for både mannlige og kvinnelige skuespillere, samt «beste drama», og i slutten av november kan den vinne en internasjonal dramapris i London.