I Peter Jacksons «Ringenes herre»-filmer dukker det ved flere anledninger opp en mystisk alv. Han har ikke noe navn, men Tolkien-fansen vet som regel råd (dessuten har de, helt sant, humor!). Fansen har nemlig døpt ham Figwit – et akronym for «Frodo is great…who is THAT?».

Denne mystiske og noe ordknappe alven dukker opp første gang i Elrons råd i filmens «Ringenes brorskap», under scenen hvor Frodo går med på å kaste ringen i vulkanen. Det er ingen referanser til karakteren i boka – den er det som de fleste av oss omtaler som en statistrolle. Men hardcore «Ringenes herre»-fans er ikke skrudd sammen som resten av oss, og ikke lenge etter at Figwit ble døpt fikk han også en egen fanside på nettet.

Den store oppmerksomheten Figwit etter hvert skulle få, kan ha sammenheng med at han ble spilt av den newzealandske artisten Bret McKenzie, kjent fra Flight of the Conchords.

McKenzie utgjør sammen med Jermaine Clement komifolkduoen, som også står bak den halvkjente musikkvideoen «Frodo, Don’t Wear the Ring» hvor inspirasjonskildene burde være åpenbare:

En annen liten fun fact er at McKenzies far, Peter McKenzie, også portretterer karakteren Elendil i «Ringenes herre»-universet.

Lykken var for øvrig stor blant fansen da McKenzie junior også dukket opp i den tredje installasjonen av filmtrilogien, og denne gangen hadde han også fått replikker. Karakteren hadde dessuten blitt navngitt denne gangen, i hvert fall på rulleteksten: Elf Escort leverer her en formaning til den evigunge eldgamle Arwen, i Liv Tylers skikkelse:

Det som kunne blitt en marginal karakter, gir nær 100.000 treff om man søker etter ham på google, og på spørsmålet «er internettfansen så klin kokos at de går til det skrittet å lage en dokumentar om karakteren?» er svaret et rungende ja.

Peter Jackson er nå i gang med forløperen til «Ringenes herre»-trilogien, de sykt etterlengte «Hobbiten»-filmene. Og sorgen var stor da Figwit, uvisst av hvilken grunn, ikke synes å skulle dukke opp i disse.

Men sorgen var kun kortvarig!

Brett McKenzie har nemlig likevel funnet veien til lista over skuespillere, denne gangen som alven Lindir. Dette er til og med en karakter i boken, og etter en raskt titt på opplysningssiden for Midgard er vi informert om at dette er nok en karakter fra Elronds hus,. Lindir hører på Bilbos poesilesninger om de ville eventyrene hans og stiller kritiske spørsmål. Om han får spille «Frodo, Don’t Wear the Ring» er dog mer usikkert.

Uansett, dette var muligens verdens lengste digresjon for å fortelle at castingen til «Hobbiten»-filmene nå er unnagjort, og at den skotske komikeren/skuespilleren Billy Connolly er den siste som har fått jobb i filmen (han spiller karakteren Dain Ironfoot).

Les mer hos AFP.

 

Bonus: Den andre delen av Flight of the Conchords, Jermaine Clement, er også i ferd med å gjøre større filmkarriere. Clement har nemlig fått selveste skurkerollen i den kommende «Men in Black»-filmen (se det første bildet her).

Bonus 2: Bret McKenzie kan vinne Oscar allerede i år! For beste originalsang, McKenzie skrev nemlig «Man or Muppet» for «Muppets»-filmen: