Skulle du ha sett – Dansken og Fingern er tilbake på TV igjen.

Tatt i betraktning suksessen de hadde sist var vel det omtrent så uunngåelig som tidevannet, årsstidene og en sen Manchester United-scoring på overtid av overtida, men uansett, de har nå det. More power to them, eller hva det heter.

Konseptet bak «Onkel Amerika» er riktignok ikke det mest intrikate verden har sett – de fleste av oss kunne strengt tatt rabla det ned på en sausete kebabserviett klokka fire på natta. Det går omtrent som følger: Send to ganske ustrukturerte, dog oppegående, karismatiske og skrekkelig joviale karer til USA, og sett dem til å finne fjerne slektninger av folk fra Dagsrevyen og Se & Hør. Alle har en onkel i Amerika, tross alt. Ta slektningene med hit. Vis fram så mange amerikanske raringer som mulig underveis. Gjør en del rørete «Jackass»-greier. Illustrer med masse artig grafikk.

I første episode lander våre venner derfor og til absolutt ingens overraskelse i Minnesota, norske utvandreres første hogstfelt på 1800-tallet. Deretter bærer det avgårde i en stor bil med automatgir, for nå skal Dansken prøve å sette verdensrekord i lutefiskspising.

Bortsett fra det litt artige elementet med støvsugeren under genseren har du sannsynligvis sett dette før, på TV2s lørdagsmagain med Stål Talsnes eller noe, og også den gangen kriblet det i zappefingeren. Deretter utsetter de seriens prosjektleder for en løgndetektortest, som en hevn for en tilsvarende test, bare tatt på dem, i forrige runde. Om jeg skal tvinges til å anslå vil jeg tippe at denne sekvensen er morsom for sånn cirka… sju personer?

Hvor intern humoren er, spør du? Tja, forestill deg at du har blitt med bestekompisen din på gjenforeningsfesten til kontigent 98/99 i Setermoen garnison i Indre Troms, og du er den eneste som valgte siviltjeneste? Så internt.

Siden blir de med noen raringer inn i skogen for å lete etter Bigfoot, før de møter en hel gjeng med andre raringer på Minnesota Vikings-kamp. En av disse er ei dame som har samme tipp-tippoldefar som Jonas Gahr Støre. Hun gjetter at han har 27 000 followers på Twitter, og vinner en tur til Norge for å møte utenriksministeren. Han har dessverre ikke har anledning til å være der. Noe som umiddelbart er litt skuffende, siden dette tross alt er første episode.

Men de har vel sikkert tenkt som så i TV3 at «fra nå kan det bare gå en vei, nemlig oppover», eller noe. Pfffftttt!! Vi som ser en del på skiflygning vet jo godt at det ikke alltid stemmer:

Men dette er kanskje en anelse urettferdig. I VG sist uke leste jeg at Dansken og Fingern i en senere episode angivelig klarer å koble Jens Stoltenberg og hans fjerne slektning fra Junaiten. Og da mener jeg også fjerne. For… eh… fjortenmenning? Er det for slekt å regne? Pokker, jeg er mer i slekt med Jens enn det, vil jeg tro. Du også, sikkert. Og Mullah Krekar. Men så bor vi jo ikke i Minnesota, noen av oss.

Og de finner visst etter hvert slektninger av Carl I. Hagen, Rune Rudberg, Martin Schancke og mange andre, så helt meningsløst er det kanskje ikke. Samtidig lyser det vel ikke akkurat neonaktig av kreativ overflod og nytenkning over opplegget. Egentlig høres det ganske løst ut, om det Dansken sa til VG er noe å dømme etter.

– I tillegg skal vi surre rundt i USA og forsøke å finne kjernen til «The American Dream». Dessuten vil vi finne ut hva som er greia med USA. Landet har jo en magisk dragning mot nordmenn. Vi har adoptert utrolig mye over dammen.

Men herregud, jeg lo jo litt innimellom. Jeg gjorde det. Og likevel: det var nok morsommere for de direkte involverte.