Life has a funny way of creeping up on you when you think everything’s alright, som den store ironikeren Alanis Morrissette sang i 1996. Og bevares, det er sikkert mer enn helt all right å stå bak en gjenoppliving av en av Skandinavias mest folkekjære filmserier.

Spørsmålet er likevel om han er helt der vi trodde han skulle være i 2018, den svenske filmskaperen bak den fabelaktige vampyrfilmen «La den rette komme inn» (2008) og den enda mer fabelaktige spionfilmen «Tinkor Tailor Soldier Spy» (2011).

Nå melder SF Studios, ifølge Metro, at Tomas Alfredsons neste jobb er en ny film om Jönsonligaen, den svenske varianten av det i utgangspunktet danske konseptet Olsenbanden.

Som i Norge gikk filmserien sin seiersgang på 80-tallet, og ble rebootet seinest i 2015. Nå er skuespillerne nok en gang byttet ut, slik at Henrik Dorsin fra «Solsidan» blir å se i rollen som bandeleder Charles Ingvar «Sickan» Jönsson.

Dermed kan det se ut som om Alfredsons internasjonale karriere er satt på vent inntil videre. Hva har skjedd siden John le Carrè-adaptasjonen «Tinker Tailor…» med Gary Oldman i hovedrollen fikk tre Oscar-nominasjoner i 2011? Jo, «Snømannen» har skjedd.

Filmatiseringa av Jo Nesbø-romanen som fant sted i Oslo, Rjukan og Bergen vinteren for to år siden med generøs norsk statsstøtte, endte som en usammenhengende b-film med kritikerslakt og publikumssvikt.

Alfredson uttalte til NRK i etterkant at han først ved klippebordet oppdaget at han manglet ti til femten prosent av scenene de trengte, og at det hastig måtte gjøres restopptak i London. Neppe den beste søknaden om å få ansvar for nye multi-millionprosjekter i den kommersielle, amerikanske filmindustrien.

Vi er likevel spente på hvordan 53-åringen mestrer komedieformatet, og tenker Hollywood helt sikkert gir ham en nye sjanser hvis han makter å fyre opp igjen Jönsson-feberen i Sverige.