Alex Garland har kanskje ikke verdens mest kjente navn, men sjansen er likevel stor for at du har lest en av bøkene han har skrevet – eller sett en av filmene han har skrevet manus til.

Briten slo for alvor gjennom med romanene «The Beach» og «The Tesseract», før han også slo seg opp som manusforfatter til filmer som «28 Days Later», «Sunshine», «Never Let Me Go» og «Dredd» – samt til den evigutsatte «Halo»-filmen.

Alex Garland.

Nå har han et nytt spennende scifi-prosjekt på gang, som han også skal regissere. «Ex Machina» handler om en styrtrik programmerer som håndplukker en ung ansatt til å tilbringe en uke på hans ødeliggende landsted – der han skal delta i et eksperiment som involverer hans siste oppfinnelse: En kvinnelig robot med kunstig intelligens.

Nå viser det seg at landstedet i filmen ligger i Norge – «Ex Machina» skal nemlig spilles inn i sunnmørsbygda Valldal. Innspillingen er rett rundt hjørnet (starter i løpet av august), og skal vare i seks uker.

– Det er en spesiell location, med en spektakulær natur. Produsentene så Europa rundt, men fattet en spesiell interesse for Norge. Det må være et av de artigste prosjektene som er filmet i Norge på lang, lang tid, sier Sigmund Elias Holm i Vestnorsk filmkommisjon til Comoyo Filter.

Budsjettet på filmen er 15 millioner dollar – ikke ekstremt mye i internasjonal sammenheng, men likevel et stort prosjekt.

Når det gjelder konkrete steder for innspillingen er Holm relativt hemmelighetsfull, men Sunnmørsposten (som omtalte innspillingen tidligere i sommer) skriver at landstedet i filmen tilhører Egil Giørtz – dagligvaregrossist som i 2009 omsatte for to milliarder kroner og som hadde godt over 100 millioner kroner i formue sist skattelistene var offentlig.

Vi tar en råsjans, og tipper hytta er fin.

Men området rundt byr også på mange potensielt kule locations – fra Gudbrandsjuvet, det ganske berømte landskapshotellet Juvet og fjellandskapet rundt Fjøra – som sett i denne sykkelvideoen:

Sigmund Elias Holm i Vestnorsk filmkommisjon opplyser at det hovedsaklig er et britisk team som vil gjøre innspillingen, men at noen få fra Norge også vil være involvert.

Innspillingen av «Ex Machina» skjer uten bidrag fra norske støtteordninger.

– Det har ofte vært snakk om at Norge ikke får utenlandske innspillinger hit, fordi vi mangler attraktive incentivordninger. Men det går altså an?

– Ja, en sjelden gang i blant – når det er svært spesielle locations som kreves. Det er utrolig gøy når man lykkes på tross av alt, men det er egentlig mot alle odds at vi får dette til. Dette er enda en bekreftelse på hvor mye vi kunne ha fått til om vi hadde gode støtteordninger, for vi har mange attraktive innspillingssteder, sier Holm.

Det er for øvrig et par ordentlig kule skuespillere som har hovedrollene i «Ex Machina».

Oscar Isaac (bildet øverst) er generelt ansett å være en av de aller heteste nye semiunge Hollywood-skuespillerne, og har blant annet hovedrollen i Coen-brødrenes kommende «Inside Llewyn Davis». Der er han helt strålende, og er blant annet nevnt som mulig Oscar-kandidat til neste år.

Svenske Alicia Vikander er også med – hun har spilt i «Anna Karenina», har en rolle i den kommende Julian Assange-filmen «The Fifth Estate» og den kvinnelige hovedrollen i Guy Ritchies kommende «The Man From UNCLE».

Irske Domhnall Gleeson, sønnen til hedersmann Brendan og Bill Weasley i «Harry Potter»-filmene, er den tredje skuespilleren som er offentliggjort så langt.

Verdt å nevne er det også at særdeles meritterte Scott Rudin («No Country for Old Men», «The Social Network») er med på produsentsiden.

Regner med at vi kommer til å skrive mer om dette prosjektet seinere, gitt.