Ranet av Lufthansa ved Kennedy International Airport i 1978, der smykker og kontanter til en verdi av seks millioner dollar forsvant, var spektakulært og har inspirert flere filmer.

Blant annet er ranet naturligvis en viktig hendelse beskrevet i Martin Scorseses gangsterklassiker «Mafiabrødre» (1990).

Men forbrytelsen ble aldri ordentlig oppklart, og pengene kom aldri til rette. Nå har en overraskende arrestasjon gitt FBI et visst håp om å komme til bunns i saken, ifølge New York Times.

I går arresterte og siktet FBI nemlig 78 år gamle Vincent Asaro, hvis utseende er omtrent akkurat sånn man kunne forvente av en aldrende mafiatype. Myndighetene mener de kan knytte Asaro til ranet i 1978 i tillegg til drap og en rekke andre forbrytelser.

Noen hovedmann var han dog neppe: Ranet av Lufthansa-flyet er antatt å ha blitt organisert av Jimmy «The Gent» Burke (spilt av Robert De Niro i «Mafiabrødre»), som døde i fengsel i 1996. Han var dømt til livstid i fengsel, men ble aldri tiltalt for selve ranet.

I «Mafiabrødre» viser Scorsese hvordan en paranoid Burke skjønte at han kom til å bli etterforsket av politiet i etterkant av ranet, og derfor bestemte seg for å ta livet av alle som kunne knytte ham til forbrytelsen.

Totalt ti mennesker som var antatt å ha en rolle i ranet ble drept i etterkant. Til slutt hadde politiet bare nok bevis til å kunne tiltalte én person i saken – vedkommende som hadde gitt ransmennene innsideinformasjon om hvor pengene befant seg.

Ifølge New York Times er Asaro nå siktet for både planlegging og gjennomføring av ranet. Blant annet har de lydopptak der Asaro klager over sin andel av utbyttet, og på at «Jimmy beholdt alt selv».

Vincent Asaro er antatt å ha vært en kaptein i Bonanno-familien, noe som tyder på at Lufthansa-ranet var et samarbeid mellom flere familier (Jimmy Burke var tilknyttet Lucchese-familien).

Asaros advokat Gerald J. McMahon sier imidlertid til New York Times at hans klient avviser alle påstandene.

– Dette er bokstavelig talt en oppfølger til «Mafiabrødre». Martin Scorsese trenger et manus, og aktor Loretta E. Lynch har bestemt seg for å hjelpe ham. Vi er trygge, og ser fram til å prøve saken i retten.

Mye av informasjonen som ble brukt i «Mafiabrødre» kom fra Henry Hill (spilt av Ray Liotta i filmen), og var basert på boka «Wiseguy» som Nicholas Pileggi skrev om ham.

I 1980 vitnet Hill mot en hel rekke andre mafiatilknyttede personer, blant dem Jimmy Burke, og slapp derfor unna større straff selv. Vitnemålet var imidlertid ikke nok til å skaffe domfellelser for Lufthansa-ranet.

Henry Hill døde i juni 2012, etter å ha levd de siste tiårene under vitnebeskyttelse.

Tv-kanalen AMC («Breaking Bad», «Mad Men») har lenge jobbet med en tv-serieversjon av «Mafiabrødre» sammen med produsent Jorge Zamacona.

Lufthansa-ranet har for øvrig inspirert flere andre filmer også, blant annet «The Big Heist» med Donald Sutherland og «The 10 Million Dollar Getaway».

Her kan du se en dokumentar om ranet: