Hele Norges Aksel Hennie får vist seg fram for et formodentlig ganske stort finsk og svensk publikum når den nye thrillerserien «White Wall» går på lufta høsten 2020.

Han har nemlig en av hovedrollene i serien, og spiller mot Vera Vitali, som du kanskje kjenner fra «Arne Dahl»Viaplay-serien «Conspiracy of Silence» eller den norske Atle Antonsen-filmen «Grand Hotel».

Prosjektleder med besvær

TV-serien er et samarbeidsprosjekt mellom den svenske og den finske almenkringkasteren. Det skal være første gang i moderne tid av SVT og YLE samarbeider slik om en serie.

«White Wall» beskrives av produsentene som et spenningsdrama med science fiction-elementer, satt til vår tid. Gruvearbeidere oppdager en uforklarlig hvit vegg dypt under bakken, i nærheten av verdens største deponi for radioaktivt avfall. 

Veggen viser seg å være laget av et materiale ukjent for menneskeheten, og Hennies rollefigur – prosjektleder Lars Rapp – må avgjøre om man skal forsøke å bryte seg gjennom til den andre siden.

Han kjemper samtidig for å holde oppdagelsen hemmelig, mens ryktene om den begynner å gå i småbyen som har vokst fram rundt gruva.

Karakterdrevet

– Kjernen i denne serien er menneskehetens evige søken etter sannhet, enten det er på et religiøst eller et vitenskapelig nivå, sier produsent Roope Lehtinen til Nordisk Film- og TV-fond.

– Ved siden av de dypere metafysiske spørsmålene den reiser, er serien i høy grad et karakterdrevet drama, der hver rollefigur prøver å finne lykken og meningen med livet, sier han.

Det er flere kjente svenske og finske skuespillere med i serien, slik som Ardalan Esmaili fra kinofilmen «Sjarmøren» og serien «Greyzone», og Eva Melander og Eero Milonoff fra den mye omtalte og prisvinnende filmen «Grensen».

Opptakene til de åtte 45-minuttersepisodene er i gang, ifølge Expressen. «White Wall» regisseres av finske Aleksi Salmenperä, som også er en av serieskaperne, og av svenske Anna Zachrisen, som sto bak flere av episodene av «Vår tid er nå».