Siden Netflix ikke selger annonser og dermed ikke har noen grunn til å offentliggjøre hvor mange som ser de forskjellige tv-seriene de legger ut, har vi ingen anelse om hvor mange som sitter klistra til den engelskspråklige versjonen av komedien «Vikingane» – altså «Norsemen».

Men det finnes indikatorer på at det er ganske mange.

En av dem er popularitetslistene til Amazon-eide IMDb, den største filmdatabasen på nettet. Der dukket den norske serien opp på topp 100 etter at første sesong ble lansert utenlands omtrent på denne tida i fjor.

Samtidig steg flere av de mest sentrale skuespillerne kraftig på det såkalte star-meteret, som rangerer verdens skuespillere basert på en algoritme der antall besøkende på vedkommendes IMDb-profil er den viktigste komponenten.

Etter at sesong 2 kom på Netflix for litt over en måned siden, har både serien og skuespillerne fått en ny boost. «Norsemen» var i starten av denne uka helt oppe på en 79. plass på serielista, mens Silje Torp – som spiller figuren Frøya i serien – har skutt helt opp til en 127. plass på lista over alle verdens skuespillere.

– Først og fremst betyr dette at «Norsemen» går veldig bra og at det er stor interesse for serien. Og så er det jo hyggelig at folk har en genuin interesse for meg og at det arbeidet jeg har lagt i dette settes pris på, sier hun til Filter Film og TV.

Luker ut manipulasjon

Hvor mye kan vi stolte på dette barometeret? Siden IMDb har over tre milliarder sidevisninger i måneden skal det noe til å manipulere rankingen, og IMDb sier de selv overvåker star-meteret – som det ryktes at castingagenter i Hollywood følger nøye med på – for å luke ut all trafikk som ser mistenksom ut.

«Som alltid når statistiske utregninger utføres på store datamengder, kan selv små variasjoner i popularitet medføre store forandringer i rangeringen. Når et individ er svært populært, vil den gjennomsnittlige interessen være rimelig jevn, med mindre kjente navn er det vanligere med brå endringer i antallet personer som ser på siden deres», skriver IMDb selv.

Slik har Siljes star-meter-plassering beveget seg det siste året (de orange prikkene representerer, fra venstre, lanseringen av den første «Norsemen»-sesongen og de tre første episodene av den, kremt, ikke like minneverdige Viaplay-serien «Rekyl»):

Også andre «Norsemen»-skuespillere har skutt oppover rankingen de siste ukene, selv om ingen tydeligvis vekker nysgjerrigheten til det internasjonale publikummet i like stor grad som Silje Torp. Mariann Saastad Ottesen har nådd en 722-plass, Jon Øigarden er oppe på plass 1189 (og vil kanskje stige ytterligere i løpet av de kommende dagene, nå som «22 July» er ute på Netflix).

Blant andre norskinger som har figurert i internasjonale film- og tv-produksjoner, er Aksel Hennie for tida på 8000-tallet, etter å ha nådd en 520. plass i forbindelse med «The Cloverfield Paradox» tidligere i år, mens Ingrid Bolsø Berdal for tida er på 1518. plass, etter å ha vært helt oppe på 12. plass (!!!) i forbindelse med slippet av den siste episoden i forrige sesong av «Westworld».

Selv tror Torp at det er karakteren Frøya, på den ene siden en sterk og krigersk kvinne, men også love interest og element av fornuft, som gjør at så mange blir nysgjerrig på henne.

– Det er viss soberhet i karakteren som fenger mange. Frøya er ikke den dummeste karakteren i serien, og fungerer på en måte som en observatør, den man blir med inn i handlingen sammen med, sier skuespilleren.

Med fare for å spoile sesongen…

…er det jo også slik at det har vært en dramatisk utvikling for karakteren i de siste episodene. Og at det har engasjert mange, merker Torp på sosiale medier.

– Folk er både sinte, opprørte og lei seg – de engasjerer seg virkelig med hjertet. Og det synes jeg er ekstra fint for en serie som i utgangspunktet går ut som en humorserie, men som også har mye varme og drama i seg, sier hun.

Med jobb som personlig trener og mentaltrener ved siden av skuespillervirket bruker hun Instagram mye, og sier responsen der har vært «ekstrem». 

Det er ikke helt utenkelig at interessen rundt «Norsemen» kan være et springbrett til oppdrag utenlands, heller.

– Det er noen følere ute her og der, men først og fremst koser jeg meg med hvordan det er nå. Det er ikke sånn at jeg er nødt til å haste videre, sier Silje Torp.