Vi har gått gjennom hva som er nytt på de forskjellige streamingtjenestene denne uka også. Og anbefaler godbitene (i tillegg til å tipse om noen eldre filmer og serier du kanskje gikk glipp av).

TV 2 Sumo

Se «Paranorman» (film fra 2012).

Animasjonsfilm er mer enn Pixar og Disney. Det lille produksjonshuset Laika i Oregon, for eksempel, har ikke laget mange filmer, men har gjort det til vane å vinne Oscar for dem.

To av selskapets beste filmer er nå ute på TV 2 Sumo, og mange vil sikkert hevde at «Coraline» fra 2009, basert på romanen av Neil Gaiman, er den første du bør sette deg ned med.

Vi holder imidlertid en knapp på «Paranorman», om den lille gutten Norman som har en lei evne til å se gjenferd på høylys dag, og på sett og vis en stor kjærlighetserklæring til klassiske skrekkfilmer og zombiesjangeren. Den visuelle stilen er dessuten en fryd for øyet og har ikke eldet det grann siden filmen hadde premiere.

Vil du heller se…

En krimthriller? «Detroit» (film fra 2017). Nådeløst nervepirrende historie fra raseopptøyer på 60-tallet. Med John Boyega fra Star Wars.

En klassiker? «Psycho» (film fra 1960). Spenningsfilm har kanskje aldri vært gjort bedre. Heller ikke av Alfred Hitchcock selv.

Sykehusserie? «The Good Doctor» (2017-18). En god vri på en gammel traver av en sjanger, med en sterk hovedrolleinnehaver.

Viaplay

Se «Speechless» (serie 2016-18).

En situasjonskomedie om en familie med en funksjonshemmet sønn, som 1) er genuint morsom, og 2) styrer klar av det søtladne og melodramatiske.

Den cerebral parese-rammede skuespilleren som spiller sønnen er et komi-funn og leverer punch etter punch uten å ytre så mye som en replikk. Men det er Minnie Driver i rollen som aggressiv alfa-hunn som skinner sterkest. Hun kjemper som en løve for sønnens rettigheter (tidvis i strid med hans egne ønsker), mens hun ellers prøver å holde tømmene på en viltløpende moskus av en moderne familie med et bredt spekter av drømmer og behov.

Skarpt manusarbeid gjør at både dialog, timing og forviklinger av alle slag sitter der det skal – så har da også serieskaper Scott Silveri lært kunstens regler etter mange år som forfatter og produsent på «Friends».

Vil du heller se…

En krim? «Wind River» (film fra 2017). Politidame og lokal jeger løser drapssak i værhardt indianerreservat.

Sportsdrama? «Borg» (film fra 2017). Historien om 80-tallets store tennisrivaler, Bjørn Borg og John McEnroe.

En animasjonsfilm? «Coco» (2017). En varm fortelling om liv, død, familiebånd og skjebne. Pixar-magi på sitt beste.

NRK

Se «Babylon Berlin» (serie 2017-18).

Endelig tilgjengelig i Norge – den tyske serien som har gått sin seiersgang verden over. Et mørkt krimdrama fullt av overraskende vendinger, men først og fremst et uhyre vellaget portrett av en historisk epoke som både likner og har formet vår tid.

Vi er i dekadente Berlin, 1929. Hovedpersonen er politimann og dypt religiøs, men bedrar kona og døyver traumene fra Den første verdenskrig med morfin – og har muligens bånd til Weimar-hovedstadens ikke ubetydelige underverden. Under et raid mot en pornofilminnspilling gjør han et mystisk funn som setter begivenhetene i bevegelse, og snart er vi på jakt etter et stjålet, sovjetisk godstog med verdifull last.

Kunnskapen om hvor Tyskland er på vei bidrar unektelig til nerven her. Men serien har heldigvis store doser humor og humanisme oppe i det hele. Seks episoder er ute, neste uke kommer de siste to (og en ny sesong er i emning).

Vil du heller se…

Krim? «Springflo» (serie 2016-18). Ny sesong av serien der Kjell Bergqvist briljerer som hjemløs eks-politimann. Hele sesong 1 ligger også ute.

Spenning? Se «Arbitrage» (film fra 2012). Finansthriller og karakterportrett av skurkete, men sjarmerende riking (Richard Gere).

Drama? «Shame» (film fra 2011). Michael Fassbender som utvendig vellykket, men emosjonelt forkløplet ungkar i New York.

HBO Nordic

Se «Boyhood» (film fra 2014).

Stort filmslipp på HBO igjen! Det liker vi. Denne gangen er det blant annet Jason Bourne-filmene, flotte «The Theory of Everything» om Stephen Hawking, og både romantikk og horror i «Shaun of the Dead» som dumper ned i fanget ditt.

Sterkest anbefaling går likevel til den helt unike filmopplevelsen som er Richard Linklaters «Boyhood».

Her følger vi oppveksten til et menneske fra alder 6 til 18, og det tok nesten like lang tid å lage filmen. Hovedrolleinnehaver Ellar Coltrane var bare åtte år da han fikk rollen, og spilte inn scener noen få uker hvert år helt til han var nitten. Resultatet er litt som en timelapse-video i filmformat, og om ikke filmen er perfekt er det en svært fascinerende og rik opplevelse.

Vil du heller se…

Mørk komedie? «Mr. Inbetween». Ray er 40, skilt og leiemorder av yrke. Livskrise oppstår!

Dramakomedie? «Better Things» (serie 2017-18). Travel trebarnsmor prøver å overleve i skuespillerbransjen.

En spenningsserie? «Mayans MC» (2018). Lovende spin-off fra motorsykkelgjengserien «Sons of Anarchy».

Netflix

En ukarakteristisk svak nyhetsuke for ørnen av strømmetjenestene. Kanskje dette er helga for å plukke opp en klassiker som gikk deg hus forbi da den kom – Netflix-katalogen er jo full av dem. En serie som hadde fortjent mer oppmerksomhet, etter vår mening, er komedien «American Vandal» (2017-18), som er minst et par hakk smartere enn det man kan få inntrykk av fra markedsføringen.

Ja, det er en liksomdokumentar der det sentrale spørsmålet er hvem som malte 27 erigerte peniser på parkerte biler i skolegården, og det kvernes ut pubertale vitser som om det var VM i obskøniteter.

Men det er også en serie som nagler samtlige true crime-klisjeer til en stor wall of shame. Og som til alt overmål gjemmer på en bevegende fortelling om forventningspress i sosmedia-alderen.

Vil du heller se…

Tegnefilm for voksne? «Bojack Horseman» (serie 2014-18). Verdens mest elskelige misantrop og hestemenneske. Ny og knallgod sesong.

Scifi-action? «Total Recall» (film fra 1990). Avfeid som hjernedød og spekulativt voldelig, men verdt å se for sin treffende, satiriske humor.

Spioner? «The Angel» (film fra 2018). Visste du at svigersønnen til Egypts president Nassar var Mossad-mann? I denne filmen får du hele historien.