I de siste dagene har «Dunkirk» figurert helt i toppen over de mest leide og nedlastede filmene fra iTunes-butikken i Norge. Den har vært profilert på startskjermen til Apple TV og ligger også ute til nedlasting på Get– og Canal Digital-boksene.

Kanskje ikke så rart, siden Christopher Nolans kritikerroste krigs-epos er en stor suksess på kino tidligere i år, er en av årets mest omtalte filmer og en åpenbar kandidat i Oscar-kappløpet.

Det er bare det at Christopher Nolans «Dunkirk» ikke er lansert på video, nedlasting eller streamingtjenester ennå.

Filmen som tusenvis av nordmenn antakelig har betalt for, er en film som egentlig heter «Operation Dunkirk», men som taktisk nok har droppet den første delen av tittelen på iTunes og utleietjenestene til Get og Canal Digital.

Det dreier seg om en såkalt «mockbuster», en billig samlebåndsproduksjon som lanseres samtidig med mer populære og anerkjente filmer, og spekulerer i å bli forvekslet med dem.

Ofte ligger både tittel og cover-utførelsen tett opp mot «inspirasjonskilden».

Lar seg lure

Og såvel kommentarfeltet på iTunes som flere poster i sosiale medier levner liten tvil om at mange har latt seg forlede til å tro at det var Nolan-filmen de punget ut for:

«Ikke verdt en krone, og jeg har brukt 90 minutter av livet mitt jeg ikke får igjen…», skriver en av brukerne om filmen, som fristet kundene fra startskjermen på Apple TV tidligere denne uka.

Innholdssjef Peter Öhman i SF Anytime, som distribuerer filmen til Get og Canal Digital, synes likevel ikke «Operation Dunkirk» er et spesielt oppsiktsvekkende «mockbuster»-tilfelle.

«Mockbusters är ju inget nytt fenomen på filmmarknaden, de har funnits så länge det funnits en videomarknad.

Så jag tror inte att de ödelägger tilliten till Vod-marknaden.

De har dessutom en egen publik, som väljer dem med avsikt.

Men man måste vara noga att markera att det inte är den  biovisade filmen man säljer.

På SF Anytime skriver vi i metadatan; «OBS: Ej en film av Christopher Nolan».

Jag tycker inte att «Operation Dunkirk» är det värsta exemplet; värre en film som heter «American Battleship», som släpptes i samband med att «Battleship» hade premiär 2012. Där hade Mockbustern ett nästa identiskt omslag med originalet, och lurade många människor.

Vi kommer att fortsatt vara noga att markera att det inte är «orginalfilmen» om det kommer liknande exempel framöver.»

«Sharknado»-folkene står bak

«Operation Dunkirk» er laget av Los Angeles-selskapet Asylum, som trolig er verdens fremste på slike «mockbuster»-produksjoner.

De har tidligere laget «Transmorphers» (da «Transformers»-feberen var på topp), «Battle of Los Angeles» (som kom ut en dag etter «Battle: Los Angeles») og «The Day the Earth Stopped» (i motsetning til «The Day the Earth Stood Still»).

På et tidspunkt lagde de til og med en hobbit-film – som ble stoppet.

Den største suksessen deres er likevel «Sharknado»-filmene, som de har produsert for tv-kanalen Syfy.

Vi intervjuet grunnlegger og studiosjef David Michael Latt i 2011, og han la ikke skjul på at det går unna: De bruker 1-2 uker på manus og en uke på å spille inn en film.

Og traileren til «Operation Dunkirk» sier sitt om at det ikke akkurat er Oscar-materiale de pumper ut:

Selskapets første hit var «War of the Worlds», som ikke har noe med den berømte H.G. Wells-romanen å gjøre, men kom samtidig med Steven Spielbergs filmatisering i 2005.

– Da ringte Paramount til videokjeden Blockbuster og truet med å trekke alle titlene sine om de ikke droppet våre. Blockbuster gjennomskuet bløffen, og sa «ok». Ingen ting skjedde, fortalte Latt til Filter Film og TV.

Kan antagelig refunderes

Om man skulle være så uheldig å leie feil film skal det likevel finnes håp. Ifølge Digi.no innførte nemlig Apple en 14 dagers angrefrist for å heve digitale kjøp i slutten av 2014.

Om man opplever problemer med et digitalt kjøp i iTunes, skal det dermed gå an å be om en refusjon hos Apple via nettadressen reportaproblem.apple.com.

Her kan man logge seg inn med brukernavn og passord, finne frem til den kjøpte artikkelen og deretter velge refusjonsårsak fra en hendig liste eller skrive sin egen årsak i en boks under.

Detaljert beskrivelse av hvordan man går frem finnes på Apples nettsider.