NB! Denne saken inneholder (noen ganske milde) spoilere for sesong 2 av «Mammon».

Med forbehold om at repriser, opptak og nett vil løfte seertallet på siste episode noe, ser det ut til at sesong to av «Mammon» blir liggende på et gjennomsnittlig seertall på rundt 900 000.

Det er 300 000 færre enn snitt-tallet for første sesong, men fremdeles et sterkt tall for en voksen dramaserie i det norske tv-markedet.

20160215110040

(Kurve basert på ferske tall fra NRKs avalyseavdeling).

-Det er naturlig at en serie mister noen seere underveis – det er ikke alle som følger den helt til mål. Og nedgangen på 300 000 seere i snitt siden første sesong er på linje med den generelle nedgangen det også rapporteres om fra Sverige og Danmark: Nett-seeing øker, men ikke nok til å veie opp for nedgangen i linær-seere, sier seriens skaper, Gjermund Stenberg Eriksen, til Filter Film og TV.

Han er mer enn godt nok fornøyd med oppslutningen til å jobbe med full kraft mot å få grønt lys for sesong 3. Der første sesong handlet om snusk i finansbransjen, vil den tredje forbli i politikkens sfære. For nå vil Eriksen skrive om noe av det han er mest opptatt av personlig.

-Jeg er utrolig glad i politikk, og ikke minst valgkamper. Derfor vil sesong 3 handle om en statsministerkandidat i løpet av en valgkamp, sier han.

-En stortingsvalgkamp er en periode på to-tre uker da det går i ett for alle involverte, alle bruker alle tilgjengelige, lovlige midler for å stikke kjepper i hjulene på hverandre, og en skandale den ene dagen kan gjøre deg til helt den neste. Det er store svingninger og mye å ta tak i for en dramaserie. Og i vår valgkamp vil det naturligvis skje enda mer enn det vanligvis gjør, sier Eriksen.

- Kom, vi må rekke stemmelokalene før de stenger! Foto: NRK
– Kom, vi må rekke stemmelokalene før de stenger! Foto: NRK

Han mener clouet med politiske serier er så enkelt som å få seerne hekta på de personlige agendaene til politikerne i serien.

-Det var derfor folk ble opptatt av rollefigurene til Trond Espen Seim og Ingar Helge Gimle i denne sesongen: De var først og fremst mennesker – dernest politikere. Og dfa blir det mulig for publikum å kjenne på alvoret de går inn i en valgkamp med, sier han.

Eriksen ser for seg å videreføre en stor del av figurene fra sesong 2, ikke minst statsministerens datter (Iben Akerlie), samt Gimles rollefigur og rådgiverkarakterene til Anna Bache-Wiig og Anders Danielsen Lie.

Anders Danielsen Lies politisk rådgiver Johs Hansen kan få nye oppgaver i "Mammon". Foto: NRK
Anders Danielsen Lies politiske rådgiver Johs Hansen kan få nye oppgaver i «Mammon». Foto: NRK

Også journalisten Peder Verås (Jon Øigarden) er tiltenkt en sentral rolle, og hans dynamikk mot sjefen – spilt av Laila Goody – er en åpenbar arvtaker til forholdet mellom Verås og Mathiesen (Nils Ole Oftebro) i de to første sesongene.

-Planen er dessuten å ha kvinnelig statsministerkandidat. Og en kvinnelig nestleder. Vi fikk kritikk for å ha mannlige ministere i denne sesongen (ja, unntatt Trine Wiggens justisminister, journ. anm), men jeg mener det var et riktig valg for å unngå å ligge for tett opp mot danske «Borgen», mener Eriksen.

Er både gudene og NRK-sjefene blide, kan det i beste fall bli retur til «Mammon»-universet i 2018 eller 2019.

-Både «Borgen», «Forbrytelsen» og «Broen» fikk tre sesonger. Sistnevnte er ennå ikke ferdig, men de to første hadde en naturlig dramaturgi der det passet med tre sesonger. Det synes jeg er blitt en god standard for det nordiske tv-dramaet, sier serieskaperen.