Fasit for premieren på årets store nysatsing på drama i statskanalen er klar: «Nobel» ble i snitt fulgt av 751 000 tv-seere gjennom den doble episoden på lineær-tv søndag kveld.

Hele 520 000 av dem var i aldersgruppa over 50 år, men de yngre – som jo gjerne streamer eller ser i opptak – kommer trolig til etterhvert. Så langt har 40 000 streamet episoden på tv.nrk.no, får Filter Film og TV opplyst av NRK.

Markedsandelen var på 44 prosent.

– TV-seeingen har generelt vært litt lavere i høst enn tidligere år. Det er en del av en større trend som dramaserier i stor grad leder an i. Den endelige vurderingen av hvordan «Nobel» treffer får vi først om noen uker, når folk har fått muligheten til å se den første og andre episoden over litt lenger tid – både på streaming og i opptak, samt reprisesendinger, sier analytiker Håkon Lund Sørensen i NRK.

Serien, som har Aksel Hennie, Tuva Novotny, Anders Danielsen Lie og Odd Magnus Williamson i casten og Per Olav Sørensen («Halvbroren», «Kampen om tungtvannet») på regi, har litt høyere premieretall enn vårens store NRK-drama, «Mammon 2».

Den ble sett av i underkant av 700 00o lineært da den hadde premiere i januar, som er en bedre premieremåned enn september – mer vinterlig og med et annet konkurransebilde («Nobel» går blant annet mot den populære realityserien «Alt for Norge» på TVNorge).

Men den er ikke i nærheten av regissørens forrige drama, om tungtvannsaksjonen på Vemork under den andre verdenskrig. Den ble sett av hele 1,2 millioner lineært i januar i fjor, og endte med en total skjermrating (inkludert streaming, opptak og repriser) på hele 1,8 millioner.

– Det er den høyeste ratingen på en enkeltepiosde vi har sett i hele dette årtusenet. Så det er en tøff sammenlikning, sier Håkon Lund Sørensen.