I desember slapp Shia LaBeouf den egenregisserte kortfilmen «Howard Cantour.com» om en surmaga filmkritiker spilt av Jim Gaffigan.

Responsen var god i sånn cirka fem minutter, før noen påpekte at hele fortellingen var tjuvlånt rett fra Daniel Clowes’ tegneserie «Justin M. Damiano» uten at forfatteren hadde fått beskjed.

– Jeg ble sjokkert, for å si det forsiktig, da jeg så at han tok manuset og selv mye av det visuelle fra en veldig personlig historie jeg lagde for seks-sju år siden, og solgte det videre som sitt eget arbeide. Jeg kan ikke forestille meg hva han har tenkt, sa Clowes til Buzzfeed den gangen.

I ukene som har gått siden da har mye merkelig skjedd. Filmstjernen, kjent fra titler som «Nymphomaniac» og «Transformers», twitret beklagelser over en lav sko, beklagelser som senere viste seg å være blåkopier av andre folks beklagelser.

Deretter fikk han skrevet «I AM SORRY DANIEL CLOWES» i lufta over Los Angeles (et under at det var synlig gjennom all smogen) første nyttårsdag. For så å havne i en noe spesiell Twitter-utveksling med «Girls»-skaper Lena Dunham, som skrev:

Shia svarte, selvsagt, med å kopiere en av Lenas egne tweets som svar.

 

Rich Johnston i nettstedet Bleeding Cool fikk mailkontakt med Shia dagen etter skystuntet og gjennomførte et slags intervju hvor han fikk spurt det mange lurer på: Er den konsekvente og bisarre plagiatoppførselen et forsøk på kunst? Shia svarte blant annet følgende:

– Problemet starter med det juridiske faktum at forfatterskap er uløselig bundet opp i ideen om eierskap og ideen om språk som intellektuell eiendom. Språk og ideer flyter fritt mellom mennesker til tross for loven. I den digitale tidsalderen er det ikke plagiat – det er gjenbruk.

Etter litt detektivarbeid viste det seg imidlertid at også dette svaret var kopierte sitater, henholdsvis fra Gregory Betts og Kenneth Goldsmith. Totalt har Bleeding Cool-leserne identifisert åtte plagierte svar i intervjuet så langt.

Det nyeste, men antagelig ikke siste, kapittelet i saken kom ifølge Variety da LaBeouf på tirsdag twitret et sint brev advokaten hans hadde mottatt fra Daniel Clowes’ advokater hvor de klaget over at Shia hadde lagt ut et storyboard til en ny film, «Daniel Boring», som så ut til å være basert på en annen Clowes-tegneserie, «David Boring».

 

– Klienten din er seriøst ute av kontroll, står det å lese i brevet, som avsluttes med følgende bønn/befaling/hjertesukk:

– La herr Clowes få være i fred og løs disse problemene umiddelbart.

Disse tweetene var slettet tidligere i dag, men litt før fire ble de lagt ut på ny.

 

 

Samtidig har LaBeouf lagt ut flere tweets (uvisst om de er plagierte eller ikke) hvor han sammenligner den gamle muntlige fortellertradisjonen med måten fortellinger i dag selges for penger.

 

Hva synes folk om LaBeoufs plagiatstunt? Enkelte heier faktisk, men standupkomiker, forfatter og skuespiller Patton Oswalt er ikke blant dem.

Dette er forøvrig ikke første gang Shia LaBeouf beskyldes for å være litt vel frilynt med tanke på kopiering av andres åndsverk. Kortfilmen «Maniac» med Kid Cudi i hovedrollen, som LaBeouf regisserte i 2011, var for det meste en ren remake av den mørke mockumentary-klassikeren «Man Bites Dog».