Tipper ganske mange av de som skal på kino i helga havner på «Deadpool». Det har tatt de store filmstudioene lang tid å skjønne at det går an å kombinere «voksen» humor (de anførselstegnene er viktige, altså) med super(anti-)heltsjangeren, men når de først gjorde det har de ikke akkurat holdt igjen på markedsføringa.

Uansett scroller du forhåpentlig ikke så mye i Facebook-feeder som meg, så her er sju mildt interessante og muligens oppklarende ting kanskje ikke visste om filmen og den moralsk tvetydige og rappkjefta figuren som har gitt den navn.

1: Filmen har vært under utvikling i seks år og hadde muligens aldri blitt noe av hvis ikke det hadde vært for at noen testopptak ble lekket på nett.

Vanligvis er en slik lekkasje filmskapernes verste mareritt, men da en scene ble tilgjengelig for alle for to år siden viste det seg å være en velsignelse. Ifølge Cinemablend var bossene i studioet Fox nemlig svært kjølige til prosjektet inntil de så fansens overveldende reaksjon på lekkasjene.

2: Den skulle ha ytterligere tre skurker, en stor motorsykkeljakt på motorveien og en omfattende skytescene som alle måtte droppes på grunn av pengemangel.

Bare dager før opptakene startet, fikk manusforfatterne Rhett Reese og Paul Wernick beskjed om å gjøre manuset 7-8 millioner dollar billigere, avslører de overfor io9 (filmen endte med et totalbudsjett på 58 millioner, ifølge Box Office Mojo). De tre skurkene ble alle slått sammen med rollefiguren Angel Fust (spilt av Gina Carano).

3: Forrige gang Ryan Reynolds spilte Deadpool måtte han skrive replikkene sine selv.

Det skjedde i «X-Men: Wolverine» fra 2009, som ble spilt inn under den store manusforfatterstreiken i Hollywood i 2007 og 2008. Ifølge et intervju med People ble Reynolds mer eller mindre kastet inn i en halvferdig scene uten andre instruksjoner enn å «dukke opp og snakke fort». Så ble også resultatet deretter.

4: Deadpool er en Marvel-figur, men den nye filmen har ingenting med Marvels etablerte filmunivers å gjøre.

Han ble skapt av forfatter Fabian Nicieza og tegner Rob Liefeld og dukket opp først i Marvel-serien «The New Mutants» i 1991, men rettighetene til å filmatisere ham ble solgt til 20th Century Fox sammen med «X Men»-rettighetene lenge før Marvel begynte å lage filmer selv. Nå skal han integreres i den neste «X Men»-filmen, hvilket byr på visse utfordringer siden tonen og stemninga i de filmene er radikalt annerledes enn den køddete humoren og metanivåene i «Deadpool».

5: Filmen har 15-årsgrense i Norge og 17-årsgrense uten voksen ledsager i USA.

Det er ikke uten grunn. Den omfatter brutal vold og ikke minst et vell av vitser du helst vil slippe å måtte forklare en tiåring. Og du må selvsagt ikke la deg lure av de «romantiske» reklamene som skal lokke Valentine’s Day-par i salen:

dpvd