Hver fredag går vi gjennom hva som er nytt på de forskjellige streamingtjenestene og anbefaler godbitene.

Du kan få denne tipsguiden rett i Facebook Messenger hver fredag hvis du trykker her og velger «GET STARTED». Du kan også få den på e-post ved å registrere din mailadresse her.

Netflix

Se «Russian Doll» (serie, 2019).

Å dø i en ulykke på din 36-årsdag er ikke spesielt kult. Hakket verre er det kanskje å våkne igjen på den samme forbanna bursdagsfesten, for å måtte oppleve den igjen og igjen, med like tragisk utfall hver gang.

Mine damer og herrer, velkommen til «Russian Doll», en nytenkning av premisset fra Verdens Beste Film Som Ikke Inneholder Strålesverd, altså «Groundhog Day» (1993).

Men ikke vent på noen søtladen avslutning her. Den ulykksalige dødsloopen til Nadia (Natasha Lyonne fra «Orange is the New Black») utvikler seg snarere til en detektiv-etterforskning av hva i alle dager det er som skjer, hvordan man kommer seg ut av det – og hva betyr det egentlig å være levende?

Liker du tankeeksperimenter som «Maniac» og «The Good Place», og kan du akseptere å veksle inn realisme og spenning mot noen solide doser humor (hei, «Magnus»-fans), er dette en klokkerein bingekandidat for deg.

Vil du heller se…

Komedie? «Sex Education» (serie, 2019). Om den ukyssede tenåringsgutten som driver samlivsterapi-virksomhet på skolen.

En syk, syk film? «Mother!» (2017). Grusom og svært omdiskutert, men høyst severdig film der Jennifer Lawrence gradvis synker inn i paranoia.

Politisk thriller? «Black Earth Rising» (serie fra 2019). Tankevekkende spenning med folkemord som bakteppe. Usedvanlig solid Netflix-original.

HBO Nordic

Se «Manifest» (serie fra 2019).

Et fly tar av i 2013. Når det lander noen timer senere er det plutselig 2018. Og alle passasjerene forlater flyet med stemmer i hodet og noen merkelige nye evner.

Joda: Vi innrømmer å ha sittet på gjerdet en stund når det gjelder denne serien. For den starter helt utrolig fjasete og blir bare mer absurd og utroverdig etterhvert som den går. Mens den dunker sine melodramatiske klimakser inn i øyeeplene dine med hammer og meisel.

Men kanskje er det nettopp dette som er seriens kvalitet? Den har hvertfall gitt oss et par hysteriske latterkuler.

Og før du vet ordet av det er du liksom snikinvestert i det «Lost»-aktige plottet. Selv om du vet at dette aldri kan ende på noen tilfredsstillende måte må du liksom bare se en episode til. Gåten om hva som er «Manifest» sitt svar på Røykmonsteret, er simpelthen for pirrende.

NRK TV

Se «Innesperret» (serie 2016-19).

Ny sesong av den islandske kriminalsagaen, regissert av sagaøyas kanskje fremste film- og tv-skaper, Baltasar Kormakur («101 Reykjavik», «Everest»).

Der seriens tittel i første sesong var ment helt bokstavelig – et drapsmysterium i en småby totalt isolert i en snøstorm – aner vi at innsperringen blir av mer psykologisk art denne gang.

Sesongen åpner i Alltinget, der et regjeringsmedlem utsettes for et attentat. Opprullingen av hendelsen tar noen uventede vendinger, og berører en rekke høyaktuelle temaer – som arbeidsinnvandring og skjebnen til landets tungindustri.

«Jeg mener thrillere funker best når de tar opp seriøse samfunnsspørsmål på en interessant måte», har Kormakur uttalt, og det er det jo mulig å slutte seg til. Hvertfall når de også er fylt til bredden av så spektakulære landskapsbilder som «Innesperret».

Viaplay

Se «The Chi» (serie fra 2018).

USAs tredje største by har et imageproblem: Fattigdom, voldelig kriminalitet og sur vind er noe av det vi tenker på når vi hører om Chicago.

Dramaserien «The Chi», som er laget av Lena Waithe fra «Master of None», legger ikke akkurat skjul på at beboerne har utfordringer – snarere lemper hun dem framfor dem. Men hun lykkes samtidig med å vise fram et avskjær av all -humanismen- som lever og ånder ved Michigan-sjøens bredd.

Istedet for å ha en klar hovedperson følger serien flere rollefigurer i forskjellige aldre og uten noen åpenbar fellesnevner, og uten noen klar plott-motor krever den litt tålmodighet. Men du kan kose deg med noen fabelaktige rolleprestasjoner av såvel unge debutant-skuespillere som veteranen Sonja Sohn fra «The Wire».

Det er en serie «The Chi» kommer til å bli sammenliknet med – og det uten å komme beskjemmet fra det, tror vi.

TV 2 Sumo

Se «The Little Drummer Girl» (miniserie fra 2018).

Gir navnet John le Carré deg en fornemmelse av tørrhet i munnen har jeg en viss forståelse for det. Men denne miniserien, basert på romanen fra 1983, som også tidligere er filmatisert, er vesentlig mindre støvete enn for eksempel «Muldvarpen».

Den er dessuten oppe og menger seg med «The Night Manager» som de beste tv-adaptasjonene av spionforfatterens bøker. Selv om du ikke får se den nakne rumpa til Tom Hiddleston i denne.

Hovedpersonen spilles av Florence Pugh, sist sett i Netflix-filmen «The Outlaw King» og er selv en ung, britisk skuespillerinne. Av årsaker vi ikke skal spoile blir hun rekruttert av israelsk etterretning for å jakte på en palestinsk terror-boss som har stått bak noen riktig uhyggelige attentater mot fremstående jøder i Europa.

Det blir selvsagt en prøvelse av dimensjoner, men heldigvis får hun lov til å forelske seg i Alexander Skarsgård mens det hele står på. Er ikke det et formildende element, veit ikke jeg.

Vil du heller se…

En filmperle?«The Shape of Water» (2017). Fantasy + oppriktig rørende drama + kald-krigs-periodefilm = Oscar-dryss.

Dokumentar? «Jonestown: Terror in the Jungle» (serie fra 2018). Om sektlederen som fikk 900 mennesker til å begå kollektivt selvmord i 1978.

Komedie? «The Death of Stalin» (film fra 2018). Forårets beste komedie, ferdig snakka. Hysterisk fantasi om maktspillet på toppen av Sovjetunionen etter partisjefens fatale hjerteinfarkt i 1953.