Påsketiden nærmer seg endetiden, dens gulkyllingete eksistens blott et hviskende sukk på de tørre leppene til rastløse sjeler i endeløse bilkøer, dens minne hult som et påskeegg tømt for sjokolade.

Vi kan konstatere, og registrere, at verdens stillstand nok et år har tillatt menneskerasen å klynge seg sammen rundt særinteresser som EDB (The Gathering), liksminke (Inferno-festivalen) og familie (hytta).

Og, for noen heldige få, «Star Wars».

Denne påsken ble filmseriens 40-årsjubileum feiret under Star Wars Celebration i Orlando, og strømmen av store og små nyheter har fylt verdensveven til randen i et uendelig hamrende og nær utmattende rop, som å millioner av stemmer skrike ut i gledesrus og plutselig ble tilfredsstilt.

Her er en forsøksvis oppsummering av nyhetene, fra uviktigst til viktigst.

 

Sand-kritikk

Uproxx trekker frem en spørsmålsrunde hvor Hayden «Anakin Skywalker» Christensen ble (omsider) stilt til veggs for rollefigurens kontroversielle forhold til noe så ukontroversielt som sand.

Den famøse scenen fra «Episode II – Attack of the Clones» hvor den fremtidige Darth Vader, oppvokst på en ørkenplanet, sier at «I don’t like sand» har satt spor i generasjoner av «Star Wars»-fans, men hva mener stjernen selv?

– It’s not very smooth, it doesn’t really stay in one place, so I’m not such a big fan of it myself.

 

«Star Wars» møter «Westworld»

Fornøyelsesparker er, som alle Michael Chricton-fans vet, en dårlig idé. At du ikke kan ha en dyrepark uten at noen blir spist lærte vi i «Jurassic Park», og at parker fulle av liksomfolk og interaktivitet kan gå veldig, veldig skeis er selve premisset for «Westworld».

«Star Wars»-eier Disney har ingenting lært.

Ifølge io9 er både Walt Disney World i Orlando og Disneyland i Anaheim nå i ferd med å bygge «Star Wars»-parker med et sterkt interaktivt element.

Her kan besøkende kan bli sendt på oppdrag av ymse rollefigurer, velge side i kampen mellom First Order og motstandsbevegelsen, samt kræsje Millennium Falcon og utløse en skyllebøtte fra Han Solo.

Evt. ikke kræsje skipet, og i stedet bli jaktet på av en dusørjeger.

 

Det nye «Battlefront»-spillet drar en «TIE Fighter»

Noen som husker spillklassikeren «TIE Fighter» fra 1994, den som snudde «Star Wars» på hodet og lot spillere gjøre karriere som pilot for Imperiet?

«Battlefront 2» – «Star Wars»-svaret på «Battlefield»-serien – gjør ifølge Polygon sin vri på dette og lar spillere følge Iden Versio, en Imperie-soldat som opplever et sjokknederlag på Endor og sverger hevn over terroristene i opprørsbevegelsen.

 

«Star Wars: Rebels» går mot slutten

Den animerte tv-serien som følger en gruppe opprørere i tiden mellom «Revenge of the Sith» og «A New Hope» går nå inn i sin fjerde og siste sesong, melder The Hollywood Reporter.

Serien skal visstnok ende et sted før «Rogue One» på «Star Wars»-tidslinja, og en ny trailer ble sluppet under feiringen.

 

Nye detaljer om «The Last Jedi»

Her er diskusjonspanelet for filmen:

Ymse nyheter:

Foto: Skjermdump fra diskusjonspanelet

 

  • Variety skriver at den største nye rollefiguren i filmen er Rose, en opprører spilt av komiker Kelly Marie Tran. Regissør Rian Johnson, som introduserte Tran på scenen under diskusjonspanelet for «The Last Jedi», sa hun jobber med vedlikehold og «ikke er ute etter å bli en helt», men blir dratt med på eventyr av Finn.

 

Foto: Skjermdump fra traileren

 

  • På den greia (dingsen?) i traileren som Finn ligger i kan fantasi-lingvister med leseferdigheter i Star Wars-alfabetet Aurebesh tyde tre ord. Det første tyder på at tilstanden til Finn er «stable». Gode greier. Men! Latskap og sluntring! Ifølge Donna Dickens, underholdningsredaktør i Uproxx, er nemlig de to andre ordene henholdsvis «adsf» og «afgh».

 

Foto: Skjermdump fra traileren

 

  • Den nye planeten i traileren (der Rian Johnson låner litt fra «farget røyk i ørkenen»-estetikken til «Mad Max: Fury Road») heter Crait. Johnson sier til Entertainment Weekly at det er en gruveplanet med en forlatt opprørsbase på, som ender opp med å spille en nøkkelrolle i filmen når opprørerne må hanskes med en akutt trussel.

 

Foto: Skjermdump fra traileren

 

  • Rian Johnson snakket med Good Morning America om både filmens tittel og foreldrene til Rey. Ordet «jedi» kan benyttes både i entall og flertall, men i filmens tittel mener Johnson det i entallsform. Og foreldrene til Rey? Det vil bli tatt opp i filmen, men det er usikkert om identiteten deres vil avsløres.

 

Foto: Gage Skidmore (CC BY-SA 2.0)

 

 

Plakaten til «The Last Jedi»

Den ser skikkelig klassisk ut! Alle er glade! Bortsett fra folk som klager på at fjesene til Mark Hamill og Adam Driver ikke er limt sammen i perfekt symmetri.

Finn din trøst i at de sytete klagefolkene er MONSTRE og at deres stemmer om hundre år vil være forstummet.

Eller la oss kanskje si hundreogfemti, siden forventet gjennomsnitts levealder for Homo sapiens stadig øker.

 

Traileren til «The Last Jedi»

Riktignok offisielt kalt en teaser, men som én «Star Wars»-fan uttrykte i påsken:

«Alt over 30 sekunder er en trailer».

Og Rian Johnson introduserte den forsåvidt ved å si «of course there’s a trailer».

 

Carrie Fisher hedret

Nylig avdøde Carrie Fisher, som forøvrig ikke dukker opp i «Episode IX», fikk sin høyst påkrevde hyllest – både for sin ikoniske innsats som prinsesse Leia og for sin generelt høyverdige eksistens.

Mark Hamill holdt et rørende minnepanel for sin gamle venn og kollega under feiringens første dag, som kan sees i sin helhet her (hvorfor valgte Disneyland-folkene akkurat DET bildet som splash-bilde for videoen?):

Og her er minnevideoen som samtidig ble sluppet via den offisielle YouTube-kanalen til «Star Wars»: