En nordmann har vært innom kinomessa Cinemacon i Las Vegas med to av sine skuespillere og snakket om filmen som ble spilt inn i Atlanta i fjor høst og nå er i postproduksjon.

Nordmannen er Morten Tyldum, skuespillerne er Jennifer Lawrence og Chris Pratt, og filmen er nær-milliard-budsjetterte (ja, i norske kroner) «The Passengers». En kjærlighetshistorie ombord i et romskip hundretusenvis av kilometer herfra, der en av de 5228 astronautene på vei til et fremmed stjernesystem ved en feil vekkes fra kunstig dvale nitti år for tidlig, og går til det skritt å vekke ytterligere en passasjer for ikke å leve resten av sitt liv i ensomhet.

– Det en regissør alltid lurer på når han skal lage en kjærlighetsfilm er om skuespillerne har noen kjemi sammen. Og disse to bare eksploderte på skjermen, skryter Tyldum i et ferskt intervju fra messa.

– For meg handler denne filmen om hva det betyr å leve et fullverdig liv. Det er en kjærlighetshistorie, men også en thriller, for de må redde romskipet. Og det handler om hva det er å være menneske, sier Hollywood-yndlingen, som opplevde å bli nominert til åtte Oscar-priser for sin fjerde spillefilm, «The Imitation Game».

Også stjernene ga intervjuer om filmen. De berømmer satsingen på en originalskrevet historie (og var tydeligvis i det fnisete hjørnet):

Cinemacon-besøkende ble også beæret med et klipp fra «The Passengers», og Vanity Fair og scifi-nettstedet io9 røper en rekke interessante detaljer om filmen:

  • Det gigantiske romskipet heter «Avalon» og likner romstasjonen i «2001: A Space Odyssey».
  • Kapslene passasjerene ligger i dvale i, minner om de tilsvarende innretningene i «Alien».
  • Pratts rollefigur er opprinnelig mekaniker og reiser på økonomiklasse og får derfor ikke melk i kaffen når de våkner (!).
  • Lawrences rollefigur er en New York-forfatter som reiser på første klasse. Hennes plan var å bli det første mennesket som reiser til et annet stjernesystem og returnerer til Jorden for å skrive bok om det.
  • Michael Sheen spiller en bartender-robot som nekter å tro at de to passasjerene eksisterer, siden den ikke er programmert for den eventualiteten at dvale-kapslene ikke fungerer som den skal.
  • De to hovedpersonene finner seg etter hvert til rette og nyter fine middager, filmer og svømmebassenget ombord. Men blant problemene som oppstår er at de mister den kunstige gravitasjonen. Etter hvert, forstår vi, kommer den snikende følelsen av at de to kanskje ikke er de eneste våkne passasjerene likevel.

Så… en del av dette høres kanskje litt LOL-lete ut, meeen vi har fortsatt trua på at Tyldum klarer å lage en gripende og spennende scifi ut av dette.

Det er definitivt en del som står på spill for mange av de involverte.

For regissøren er det hans i særklasse største prosjekt så langt, «The Imitation Game» var for en lavbudsjettsfilm å regne i sammenlikning, og han og produsent Neal Moritz har måttet sette hardt mot hardt i forhandlinger med Sony-sjef Tom Rothman for å unngå budsjettkutt i det som åpenbart er en høyrisikoinvestering (ikke del av noen filmserie, ingen kjente rollefigurer eller superhelter). Studioet har på sin side hatt noen vanskelige år bak seg, ikke minst med den katastrofale hackingskandalen i 2014 og flere storsatsinger som ikke har levert som forventet.

Fasiten skal vi etter planen få på kino i desember.