Vår holdning er at internett ikke har nok lagringsplass for enda et nettsted som heiser flagget hver gang underholdningsindustrien spyr ut en reklame for en av sine produkter. Med en drøss unntak såklart, deriblant hver gang det kommer noe Star Wars.

Og BOOM! i dag ble den første traileren for «Rogue One: A Star Wars Story» vist på amerikansk frokost-tv. Det er første gang vi får se noe som helst fra filmen, som kommer i desember og er en frittstående fortelling lagt til tida mellom Episode 3, «Revenge of the Sith» (2005) og Episode 4, «A New Hope» (1977).

(Bortsett fra en bokstavelig talt ett sekund lang teaser-teaser, som kom i går og likevel var lang nok til å generere over 1500 kommentarer på Reddit. Latterlig!)

«A New Hope» starter som kjent med at Darth Vader jakter på de bortkomne plantegningene til sitt topphemmelige masseødeleggelsesvåpen – Dødsstjernen. Hvordan tegningene i utgangspunktet ble bortkomne er utgangspunktet for den nye filmen, som regisseres av Gareth Edwards («Godzilla»).

Så, klar? Nu kör vi.

Puh!

Her var det jo litt av hvert. Aller først: Utsøkt, gåsehudskapende bruk av John Williams’ klassiske «Force Theme» i et nedstrippet pianoarrangement.

Dernest masse Felicity Jones («The Theory of Everything»), som med sin prominente plassering på det ene promobildet som er sluppet tidligere åpenbart har en hovedrolle i filmen.

rogueone001

Det kan vi vel nå slå fast at hun har – som Jyn, den klassiske, udisiplinerte og foreldreløse ungdommen som kastes inn i opprøret mot Imperiet, og som alle Star Wars-filmer åpenbart må ha med.

Og så, oi, Mon Mothma! Opprørsallianselederen vi ikke har sett på film siden «Return of the Jedi» (1983) (*) og den klassiske replikken many bothans died to bring us this information (den gangen var det imidlertid den andre dødsstjerna det dreide seg om).

Nå er hun kvinnen som ser potensialet i Jyn og gir henne det farlige oppdraget.

ro-mon

Deretter får vi se Jyn hamle opp med noen stormtroopers før den illevarslende musikken følges opp av et glimt av dødsstjerna under konstruksjon – faktisk øyeblikket den planet-eliminerende verstingkanonen senkes på plass.

I likhet med vårt ti år gamle selv, der vi så originaltrilogien en gang på åttitallet, skulle de stakkars alderaanerne bare visst hva de hadde i vente.

Vi er allerede halvveis i traileren når vi får høre en typisk low-tech-alarm og noen X wing-piloter under utrykning, og denne karen, som neppe har gode hensikter…

ro-imperial

…og så, mine damer og herrer: Forest Whitaker! What will you do when they catch you? Hva mener du, kan vi ikke bare rope på hjelp? 

ro-forest

Vet ikke så mye om Whitakers karakter, men etter prominensen her å dømme, er det ingen liten rolle. Før vi rekker å tenke mer over det, er vi over på kampsporteksperten Donnie Yen og hans ferdigheter med kjepp, og etter det igjen er vi midt inne i en større slagscene.

Vi merker oss at vi er på en planet med jungelvegetasjon og at det går hardt ut over en del imperielt materiell før kameravinkelen heves og herregud, det er, det er…

ro-at

AT-ATer!

Nå tenker jeg leketøysfabrikkene i Asia skal få kjørt seg. For ikke å snakke om hvor mye det originale Kenner-leketøyet på loftet hjemme hos mor og far plutselig steg i verdi. Muahaha!

Og så runder vi av med litt mer «Force Theme» før det hele er over.

Så, for å oppsummere er vel den overordna konklusjonen at selv om «Rogue One» ikke er en del av hovedaksen i Star Wars-sagaen ser ikke filmen ut til å være noe hvileskjær. Snarere et gritty og muligens ganske alvorlig innslag i den nye SW-kanonen, i kontrast til forholdsvis komiske «The Force Awakens» (selv om den filmens trailere forsåvidt også spilte på en tung og dyster tone).

Vi noterer oss at et gjensyn med Darth Vader er spart, kanskje for å ha litt krutt til neste trailer?

Og til slutt, hvor ble det av Mads Mikkelsen? Som har røpet overfor Ekstra Bladet at han har en «viktig rolle» og at han ikke spiller bad guy, slik han pleier i internasjonale produksjoner? Var det noen som så noe til ham?


(*) Her bomma vi visst litt – Mon Mothma var på skjermen i «Revenge of the Sith», riktignok uten noen replikk.