Filmfestivalen Tribeca i New York er kanskje ikke den mest prestisjetunge, sånn kunstnerisk sett. Men den virvler opp mye oppmerksomhet og presseomtale, takket være grunnlegger Robert de Niros legendestatus og evne til å få de største stjernene til å stille opp.

(Her i Norge ble det for eksempel grundig feiret da fire norske norske filmer – inkludert Andre Øvredal-filmen «Tunnelen» – ble plukket ut til årets program.)

Nå har festivalen sørget for å gjøre seg ytterligere irrelevant ved å løfte fram dokumentaren «Vaxxed», som ifølge Los Angeles Times framstiller konspirasjonsteoretikere som William W. Thompson og Brian Hooker som heltemodige varslere og hevder å «trekke opp forbindelsen mellom vaksiner og autisme».

Denne påståtte forbindelsen har ridd verden som en mare siden den først ble fremsatt i en forfalsket medisinsk studie i 1998 av den forlengst diskrediterte britiske legen Andrew Wakefield, og må ta mye av skylden for at forskjellige «alternativmiljøer» har sluttet å vaksinere barna sine, til både forutsigbare og fryktelige konsekvenser.

Gjett hvem som er regissør på «Vaxxed»? Riktig. Andrew Wakefield.

Å gi en slik produksjon legitimitet ved å løfte den fram på en stor filmfestival omtales av New Yorker-journalist Michael Specter, som er blant dem som har fulgt antivaksinebevegelsen tettest, som «sjokkerende».

Forsvarer filmen

– Wakefield er ikke bare «en person med et synspunkt», men en kriminell med ansvar for at folk dør. Dette kan sammenliknes med om Leni Riefenstahl skulle laget en dokumentar om Det tredje riket, eller Mike Tyson om vold mot kvinner, sier Specter til LA Times.

Det gjør det ikke bedre at festivalen i sitt PR-materiale for filmen ifølge New York Times underslår det faktum at Wakefields legelisens er inndratt og at hans forfalskede studie forlengst er trukket tilbake av Lancet, det medisinske tidsskriftet som i sin tid publiserte den.

Etter at Tribeca-festivalen begynte å få kritiske spørsmål i går har Robert de Niro selv stått fram og forsvart filmen, selv om han samtidig tilbakeviser at han – som selv har en autistisk sønn – har hatt noe med programvalget å gjøre.

– I de 15 årene som har gått siden jeg grunnla festivalen har jeg aldri bedt om at bestemt film skal vises, eller involvert meg på andre måter i programarbeidet. Men dette er en svært personlig sak for meg og min familie. Vi ønsker at dette skal diskuteres og derfor vises «Vaxxed», sier han i en uttalelse på festivalens Facebook-side.

Gjør skade

Men det spørs om dette er særlig nyttig for å dra igang denne diskusjonen.

– Med mindre filmfestivalen i Tribeca har satt seg fore å avsløre Andrew Wakefield en gang for alle, blir dette nok et skuffende eksempel på hvordan vitenskapelig svindel krever sin plass i rampelyset, og vil overskygge skaden han har gjort for historien om sikre og suksessfulle vaksiner, kommenterer en professor ved universitetet i Missouri-Kansas City til New York Times.