Det var Deadline som var først ute med nyheten om at australske Margot Robbie – du så henne som kona til Leonardo Di Caprio i «The Wolf of Wall Street» og kommer til å se henne i superheltfilmen «Suicide Squad» til sommeren – både produserer og skal spille hovedrollen i «I, Tanya», filmen om det som utvilsomt var det største dramaet rundt OL på Lillehammer i 1994.

Tonya Harding var, sammen med den antatt svakere Nancy Kerrigan, USAs store medaljehåp i isdans under mesterskapet. Men skandalen var et faktum da sistnevnte ble overfalt på vei hjem fra trening bare noen uker før Kronprins Haakon tente ilden i bunnen av Lysgårdsbakken – og det viste seg at det var Hardings ektemann som sto bak.

Til tross for at hun ble slått i beina med klubbe slapp Kerrigan fra det med blåmerker og kom i form til Norge-turen. Isfronten (jada) mellom de to isdanserne var likevel nok til at de ble fotfulgt av hundrevis av journalister under oppholdet på Lillehammer.

I selve konkurransen gjorde Kerrigan sin livs opptreden og sikret seg sølvmedalje, mens Harding gråtende avbrøt sitt løp grunnet problemer med en skøyte. Hun endte langt nedover resultatlista selv om dommerne i en kontroversiell avgjørelse ga henne et nytt forsøk. Senere ble hun dømt til samfunnstjeneste og bot for å ha konspirert mot Kerrigan og fratatt sin gjeveste medalje, US Championship-tittelen fra samme år.

Harding gjorde aldri comeback på isen, men prøvde seg noen år som bokser (!) før idrettskarrieren var over. Både hun og den nå fraskilte ektemannen skal ha gitt omfattende intervjuer til manusforfatter Steven Rogers i arbeidet med filmen, og Robbie jobber med å få regissør og finansiering på plass.

Og uten at vi skal trekke sammenlikningen for langt – viser det seg å være interesse for isdans på film, er det kanskje gode nyheter for den planlagte Sonia Hennie-filmen til den norske regissøren Anne Sewitsky, med Ine Wilmann i hovedrollen?