I går sprakk nyheten om at produksjonsselskapet bak «True Detective», «The Revenant» og «Spotlight» går inn for å lage en amerikansk nyinnspilling av av den norske serien «Maniac».

Med Jonah Hill og Emma Stone i hovedrollene og Cary Joji Fukunaga («True Detective», «Beasts of No Nation») som regissør lukter dette både høy kvalitet og høy profilering.

Stone og Hill i «Superbad» (Foto: Walt Disney Company Nordic)
Stone og Hill i «Superbad» (Foto: Walt Disney Company Nordic)

Det er ikke den sedvanlige hvisomatte-dersomatte-tonen, heller – ifølge Deadline ser produsentene i Anonymous Content og Paramount TV allerede for seg å lage to sesonger for satelitt TV-giganten DirecTV.

På Vinstra satt det samtidig en kar og skjønte ingenting da han sjekka Twitter. «Maniac»-skaperen Espen PA Lervaag (38) fra Hurum var på besøk hos søsteren sin og så for seg en rolig familiehelg da han plutselig så at han var tagget i et innlegg om at han skulle «spilles av Jonah Hill».

– Jeg visste at det ble jobba med noe der borte i USA, og hadde hørt produksjonsselskapet Anonymous Content nevnt. Faglig sett er det noen av de råeste folka du kan komme borti akkurat nå. Men jeg visste ingenting om noen skuespillere eller noe sånt, sier han til Filter Film og TV en kort natts søvn etter at nyheten breaket.

– Vi har holdt på med dette i fire år og hatt så mange nedturer at vi forlengst har slutta å tro på det når folk sier «nå løsner det»! Du skal virke veldig overbevisende for å få oss til å feire en slik nyhet, men dette er jo jæskla kult. Helt sinnsykt, egentlig, at disse folka har sittet borte i USA, lest manuset vårt og sett lavbudsjettsserien, og tenkt «dette skal vi lage». Hei, dere kan jo lage hva dere vil, liksom! jubler han.

Eksamensoppgave

Den forholdsvis ukjente skuespilleren og tekstforfatteren hadde etter eget utsagn «surra mye» og blant annet jobbet som selger og salgsleder da han i 2009 brøt opp, sa «nå eller aldri» og begynte på privatskolen Westerdahls i voksen alder (ja, han er en av dem som har betalt altfor mye skolepenger).

Der havnet han i klasse med Grorud-gutten Håkon Bast Mossige (36), og de to fant tonen og utviklet «Maniac» som eksamensoppgave. Den kan beskrives som en mørk humorserie som delvis utspiller seg inne i hodet til en psykisk syk, institusjonalisert mann.

Sånn ser Håkon ut. Foto: Rubicon TV
Sånn ser Håkon ut. Foto: Rubicon TV

– Vi lagde en annen pilot – «Min Kampf» – som litt sånn «Klovn»-aktig, og som vi fikk veldig gode tilbakemeldinger på og fikk oss til å tro at nå hadde vi momentum! Men så var det noen som sa at vi heller skulle begynne med sketsjer, de mente det var for vanskelig for oss å lage drama. Så «Maniac» var opprinnelig tenkt som et sketsjeshow med en rød tråd der «Espen» og «Håkon» var to pasienter på mentalsykehus som dro ut og inn av fantasi og virkelighet, forteller Lervaag.

– Men da vi begynte å skrive på det malte vi oss snart inn i et hjørne hvor det ble drama likevel. Det var rett og slett for mye historie å fortelle til at vi klarte å lage sketsjer av det. Men etter å ha laget en såkalt mood-tape for egne penger, der vi demonstrerte hvordan kryssklippene mellom fantasi og virkelighet kunne se ut, fikk vi napp hos Rubicon, sier han.

Sving på ting

– Da ble det sving på saken, for da fikk vi kopla på folk som faktisk kan dette her, sier han og navnedropper produsentene Anne Kolbjørnsen, OM Haraldsen og Terje Strømstad som uvurderlige for framdriften.

Men veien til å få en serie på lufta er naturligvis lang, ikke minst fordi de to serieskaperne var ukjente ansikter som insisterte på å spille hovedrollene selv (Espens mest profilerte gig så langt er en sesong som sidekick på talkshowet til Else Kåss Furuseth).

Først i 2014 tok «Maniac» et solid skritt mot realisering, da serien fikk anledning til å delta i TV 2s eksperimentelle TV Lab-konsept. Det gikk ut på at kanalen finansierte tolv pilotepisoder på nye underholdningskonsepter, sendte alle på TV 2 Zebra og så an responsen. Det fikk igjen kanalens dramasjef Christopher Haug til å satse.

– Han er en annen nøkkelperson. At han våget, som dramasjef for kommersiell kanal… altså, det er jo egentlig et mandat NRK har. Men du kan si hva du vil om TV 2, der overbeviste de hvertfall meg om at de vil noe, sier han.

Inn bakveien

Serien, med ti episoder på litt over tjue minutter, var ferdig innspilt i mai i fjor og skulle opprinnelig sendes den påfølgende høsten. Så ble den utsatt, lagt ut på streamingtjenesten Sumo i desember, slaktet av Natt og Dag og lansert på lineær-tv uten verken fanfarer eller ballonger sent på kvelden forrige søndag (den er nå flyttet til et noe bedre sendetidspunkt fredag).

Et blodig øyeblikk i Espens indre liv. Foto: Rubicon TV
Et blodig øyeblikk i Espens indre liv. Foto: Rubicon TV

-Vi prøvde den varianten med Sumo først; som lavbudsjettsprosjekt uten kjendiser har du ikke noe penger å promotere serien for, du må snike den inn bakveien. Det synes jeg vi har gjort til gangs, sier Lervaag, som straks henter seg litt ned igjen:

-Vi har brukt fire år på dette, betaler det seg nå? Jeg er usikker på hva jeg skal håpe på. Jeg tror fokuset vårt må være på å fortsette å leke oss med sesong to og la folka med de virkelig store pengene holde på med sitt. Penger? Sånt har jeg så innmari lite greier på, hvis jeg får så mye som en hundrings inn på konto er det en bonus for meg. Men joda, vi er jo rettighetshavere, og Nordic World som distributør veit hva de holder på med, så det er grunn til å tro at ting i det minste går riktig for seg, sier han.

-En ting er sikkert, avslutter han med:

-Ingen tv-serie i verden har kosta så mye skolepenger som «Maniac». Akkurat der er vi på toppen, ler han.

Gutta på skauen. Foto: Rubicon TV
Gutta på skauen. Foto: Rubicon TV