• NB! Videoen over er en tabbevideo fra innspillingen av «Hjelp, vi er i filmbransjen». På denne siden kan du gi bort hele filmen til tre av dine Facebook-venner.

Det var en fin, mild julikveld med litt duskregn i lufta. Vi var like i underkant av to tusen mennesker som var samlet på Akershus festning for å overvære førpremieren på «Hjelp, vi er i filmbransjen».

Alle ventet på at det skulle bli mørkt så framvisningen kunne begynne. Det varte og rakk. Mange kuttet ventetiden med å drikke vin, ganske mye vin i grunn, og flere av oss var derfor i særdeles godt humør da den endelig kom i gang.

Dette var under 24 timer før terroristen detonerte bomben ved Regjeringskvartalet, bare noen hundre meter unna der visningen foregikk.

22. juli kommer til å bli stående igjen som den mørkeste dagen i Oslos nyere historie – ikke som dagen da «Hjelp, vi er i filmbransjen» skulle ha hatt kinopremiere.

– Helt fram til dagen 22. juli hadde vi en kjempegod følelse, forteller produsent Kjetil Omberg i Tappeluft Pictures. Han har blant annet også produsert «Tomme tønner», «Død snø» og «Hjelp, vi er russ».

– Det er jo få norske komedier som får kjempebra kritikk, og anmelderne spriket også om «Hjelp, vi er i filmbransjen». Men pr-biten hadde gått veldig fint, blant annet med forsiden i Dagbladet Magasinet, premierefesten var helmaks, og jeg husker at jeg overnatta hos en kompis natt til 22. juli. Jeg lå i senga til langt på dag, sjekka booking og salg på premieredagen og så at det gikk veldig bra. Nå kan det ikke gå galt, tenkte jeg. Så smalt det.

Magasinet lørdag 16. juli

Omberg er kjapp til å understreke at det er mange som ble veldig hardt rammet av terroristens handlinger, og at en film i en slik sammenheng uansett blir en bagatell.

– Det er mange som har hatt det så utrolig mye jævligere enn oss i sommer, det er helt klart. Men vi skjønte jo fort også at dette også kom til å bli en katastrofe for oss. Oslo stengte alle sine kinoer i det som skulle ha vært filmens åpningshelg, hvilket ofte utgjør opptil 50 prosent av besøket. Dessuten er «Hjelp, vi er i filmbransjen» i aller høyeste grad en Oslo-film, vi hadde regnet med mye besøk i hovedstaden, forteller Omberg.

– Hva slags konsekvenser fikk dette for dere?

– Det betyr jo at vi tapte en del penger, rett og slett. At vi til slutt kom til 41 000 besøk er vi egentlig ganske fornøyde med, og med normal utvikling ville vi nok ha endt på 100 000 – 120 000. Men vi hadde gått høyt ut. Vi lanserte på sommeren, noe som er uvanlig å gjøre med norske filmer, og da vi ikke fikk den offentlige støtten vi ønsket satset vi litt ekstra. Sånn sett ble vel dette en lærepenge. Men det er ikke noe å gjøre med det, man må bare være glade for at sånne ting ikke skjer for ofte og komme seg videre. Vi bør uansett stå langt bak i køen når det gjelder erstatning, sier Omberg.

Et lite plaster på såret var når «Hjelp, vi er i filmbransjen» i september ble tatt ut til Fantastic Fest i Texas – den største sjangerfilmfestivalen i USA. Her ble den godt mottatt, fikk flere fine anmeldelser og muligheten for en amerikansk remake har også vært luftet.

– Det var veldig gøy, og en liten oppreisning. Norge – og særlig norsk presse – er veldig flinke til å gjøre ting til flopper, men jeg syns det var utrolig urettferdig å kalle vår film en flopp. Jeg føler ikke at vi mislyktes for at vi ikke tenkte på Anders Behring Breivik, liksom, sier Omberg.

Nå er han og flere av de involvert fra «Hjelp, vi er i filmbransjen» i gang med et nytt prosjekt – å lage spillefilm av «Torsdag kveld fra Nydalen»-karakterene Tina og Betinna. Hovedrollene som de to tenåringsbloggerne innehas av Henrik Thodesen og Odd Magnus Williamson, mens andre kjentfolk som Triana Iglesias, Mari Maurstad, Nils Jørgen Kaalstad, den svenske komistjernen Björn Gustafsson og Ingar Helge Gimle også dukker opp.